Press "Enter" to skip to content

Magia sărbătorilor de iarnă la Viena

Luminiţe colorate, globuri, mirosuri îmbietoare şi colinde la tot pasul. Toate le găsim la Viena, an de an, în preajma sărbătorilor de iarnă la târgurile specifice, care transformă oraşul într-unul de poveste.

Târgurile de Crăciun din Viena au o tradiţie de sute de ani, datând încă din anul 1298, când Albrecht I a permis cetăţenilor să organizeze Târgul “Krippenmarkt”. De atunci, însă, totul s-a schimbat foarte mult, acum existând peste 20 de târguri deschise spre vizitare.

Dintre toate, cel mai mare şi mai faimos este cel din faţa Primăriei – “Wiener Christkindlmarkt”, unde peste 150 de comercianţi îşi instalează, an de an, „căsuţele” pentru localnicii şi turiştii care vor să se bucure din vreme de atmosfera feerică de sărbători.

Când ajungem la târg suntem întâmpinaţi de tradiţionalele “căsuţe” unde sunt expuse decoraţiuni pentru brad şi pentru casă, confecţionate din lemn, sticlă, porţelan sau metal, realizate, în mare parte, manual, de localnici şi un brad imens, foarte frumos luminat. Şi, bineînţeles, ca la orice târg de Crăciun care se respectă, turta dulce, preparatele şi băuturile tradiţionale care sunt nelipsite.

Fiind în Austria, la mare căutare este celebrul Bratwurst – un cârnaţ învelit în aluat și apoi prăjit, pe care îl găseşti la tot pasul dar şi dulciurile tradiţionale: turta dulce,  migdale învelite în zahăr ars, strudel, vafe, castane şi mere coapte și multe alte bunătăţi.

După o plimbare pe la toate standurile din piaţă, la temperaturi nu tocmai prietenoase, ce poate fi mai bun decât o băutură care să ne încălzească? Avem de ales între Glühwein (vin fiert), Punsch, Eierlikör (lichior de ouă) și diverse variante non-alcoolice ale acestora. Şi pentru că marketingul este cheia succesului, fiecare târg de Crăciun din Viena are cană proprie. Ce înseamnă asta? Când cumperi o cană de vin sau punch, plătești și o garanție (de regulă 4€) pentru cană. Dacă o returnezi, îți primești banii înapoi iar dacă nu, poţi să o iei acasă. De regulă, turiştii aleg să păstreze cănile drept suvenir.

Dacă doriţi să vizitaţi târgul, cel mai bine ar fi să evitaţi orele de vârf. Deşi este deschis toată ziua, cei mai mulţi aleg să meargă seara, pentru a se bucura de multitudinea de luminiţe amplasate peste tot, ceea ce îngreunează “traficul” în zonă.

 

 

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *