Press "Enter" to skip to content

Arina Varga: „Moda m-a ales pe mine”

Despre începuturi, carieră, fashion și tendinţe am vorbit cu designerul arădean Arina Varga, o tânără veselă, dezinvoltă, extrem de talentată, foarte pasionată de modă şi artă. Ce am povestit puteţi citi în interviul de mai jos.

De când faci haine? Când ţi-ai descoperit pasiunea asta?

Pasiunea pentru haine cred că o au toate femeile şi toţi bărbaţii care au respect de sine. La mine s-a întâmplat mai altfel. Am vrut să dau la Medicină şi verişorul meu a zis să încerc la Arte – Modă. Am făcut asta, am intrat şi de acolo am descoperit ce e moda şi că îmi place foarte mult asta. Atunci m-am decis că vreau să fac Design Vestimentar. Pot spune că moda m-a ales pe mine, nu eu pe ea.

 

Îţi mai aduci aminte prima colecţie?

Da, nu o să uit niciodată. Prima colecţie a fost singurul moment când am făcut de la început până la sfârşit tot ce mi-am dorit eu cu adevărat, fără a avea în minte clientul. Adică am avut în minte femeia care va purta creaţiile mele dar nu m-am gândit ce costuri ar putea implica o astfel de producţie sau cât pot fi multiplicate produsele respective. Fiecare piesă vestimentară a fost pictată manual şi hainele aveau nişte croiuri imposibil de făcut pe mai multe mărimi. Mi-a plăcut foarte mult, la Licenţă, pentru că nu a trebuit să gândim doar colecţia ci şi şedinţa foto, prezentarea, absolut tot. Cu o săptămână înainte ni s-a zis că trebuie să ne ocupăm de coafuri, make-up, încălţăminte. A fost un efort financiar foarte mare pentru mine. Pentru că manechinele erau diferite, nu aveam bani să le fac coafuri şi make-up şi m-am gândit să le cumpăr la toate peruci brunete, identice şi ochelari de soare pe care i-am colorat la fel. A ieşit foarte frumos pentru că au fost toate identice, deşi aveau înălţimi diferite iar focusul a fost doar pe haine.

 

Spune-mi câteva cuvinte despre cea mai recentă colecţie a ta „KIM ON / OFF”.

Eu fac kimono-uri dintotdeauna sau elemente ale kimono-urilor se regăsesc mereu în hainele mele. Am făcut mereu rochii petrecute, sunt rochiile mele preferate fără doar şi poate. Am început să fac mai multe kimono-uri pentru că am descoperit un material foarte drăguţ. Când am realizat că cerinţa e atât de mare am zis să continui pe această linie pentru toamnă – iarnă, să închei capitolul acesta. Am avut comenzi din toată lumea, ceea ce m-a surprins foarte tare.

 

Cărui tip de femeie se adresează hainele ele?

Eu nu cred în tipologii feminine singulare. În fiecare dintre noi se găsesc mai multe femei. Într-o zi ai chef să fii feminină, să te simţi mai sexy, în altă zi eşti mai androgină sau, poate, în altă zi eşti tristă. Cred că stilul meu se descrie cel mai bine prin motto-ul firmei mele „Fashion is supposed to be FUN”. Părerea mea este că în moda ar trebui să ne facă să ne simţim bine şi să ne ajute să ne reinventăm continuu. Ca linii de croi şi cromatică se regăsesc mereu aceleaşi. La croi îmi plac foarte mult cloşurile foarte structurale, materialele grele care îşi păstrează linia foarte bine. În ce ce priveşte culorile, prefer roz şi fucsia.

 

Ce se poartă vara aceasta? Care sunt tendinţele?

De la an la an moda este tot mai permisivă din punct de vedere al tendinţelor. Nu mai există îngrădirea de acum câţiva ani când se stabilea clar ce se poartă, care este culoarea anului. Sigur, sunt câteva tendinţe care ies la suprafaţă ca fiind cele mai puternice dar se cam poartă tot. Din aceste tendinţe care ziceam că ies la suprafaţă face parte clar culoarea roz şi toată lumea paleta de rozuri – spre bucuria mea – şi, în ceea ce priveşte croiul, se merge pe simetrie şi croiuri structurale. Renunţăm la dantele, ţinute visătoare şi mergem pe modele mai structurale. Şi dacă vorbim de materiale moi – volane – vor fi foarte bine construite, simetrice, să scoatem în evidenţă tehnica de croi.

 

Cum ţi se pare stilul vestimentar al româncelor?

Mi se pare că încă suntem în căutarea stilului. Evident, sunt multe personaje feminine şi masculine care deja au stil foarte clar definit. Suntem undeva între foarte mult bun simţ şi o nesimţire vizuală, din punct de vedere vestimentar. Asta e clar dovada că încercăm să găsim noi stiluri şi să ne găsim pe noi în diferite alte stiluri.

 

Tu ce Fashion Icon-uri ai?

Sunt mai multe şi diferite. Îmi place minimalismul lui Twiggy şi makeup-ul ei, îmi place Madonna, pentru că se reinventează mereu şi după atâţia ani este foarte actuală şi mi-a plăcut dintotdeauna Farrah Fawcett.

Din punctul tău de vedere, care sunt cele cinci obiecte vestimentare care ar trebui să existe în garderoba oricărei femei?

O pereche de blugi cu croi clasic, de preferat nu talie joasă dar nici foarte înaltă, o cămaşă albă, un tricou alb, o geacă de piele neagră şi o rochie neagră dar nu neapărat „the littke black dress” ci un mai model deosebit.

 

Se poate trăi din meseria de designer?

Se poate ajunge să trăieşti din asta. Drumul e foarte greu dar lucrurile se schimbă. Eu văd diferenţa dintre mine la început de drum şi alţi designeri la început de drum. Când am terminat eu facultatea nici măcar nu exista acest job. Când mergeam să iau un credit, de exemplu, mă treceau la categoria inginer pentru că nu exista designer vestimentar. Acum lucrurile se schimbă continuu şi oamenii învaţă care e diferenţa dintre a merge la croitoreasă sau la un designer.

 

Unde găsim hainele tale, în afară de site-ul emag, cu care colaborezi?

Momentan, nu mai suntem niciunde în altă parte online, decât la atelier, unde aşteptăm, cu drag, toate clientele.

 

Ce sfaturi ai pentru tinere, în ceea ce priveşte vestimentaţia?

Să aibă mai mult curaj. Nu mă refer la decoltee sau fuste mai scurte ci să aibă curaj ca atunci când merg în magazine să încerce absolut tot ce există acolo. Nu trebuie să meargă la magazin hotărâte să îşi cumpere neapărat un model anume de haine, decât dacă au neapărat nevoie de acel obiect vestimentar. Chiar dacă li se pare că nu ar fi neapărat stilul lor să încerce, să-şi facă poze, să nu se bazeze doar pe oglinzile şi luminile din cabinele de probă pentru că, de multe ori, distorsionează. Ce îmi doresc eu cel mai mult de la tinere şi de la toţi consumatorii de modă e să renunţe la „fast fashion”. Nu mi se pare normal să-ţi cumperi o haină şi să o porţi o singură dată. Eu sufăr foarte tare când vine câte o clientă la atelier şi îmi spune că vrea o rochie pe care să poarte doar la un eveniment. Încerc să o conving să fie creativă cu hainele, să facă diverse combinaţii cu alte obiecte pe care le are în garderobă.

 

Cum a fost să creezi costumele pentru cel mai recent spectacol de la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” – “Familia Ibsen”?

Mereu mi-am dorit să îmbrac personaje! La toate colecţiile creez eu cate un personaj şi, acum ca am avut sansa asta, pot spune că e un vis implinit. Chiar le sunt foarte recunoscatoare lui Cristi Ban şi fetelor că au avut încredere in mine.

 

 

 

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *