Andrea Zelenak este un artist handmade foarte talentat iar creaţiile sale ies în evidenţă prin originalitate si executie impecabilă, având un stil cu totul aparte. Cum a început călătoria ei în lumea obiectelor handmade, ce materiale îi place să folosească dar şi cât durează să realizeze minunăţiile pe care noi le vedem în formă finită ne-a povestit chiar ea într-un interviu.
Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cine este Andrea Zelenak?
Asta este cea mai grea întrebare dintre toate şi de obicei răspund la ea ultima. Este grea întrebarea pentru că sunt complexă și simplă deopotrivă. Sunt soție, mama și artistă. Mă implic în creația mea, îmi iubesc șnururile și mărgelele și pot să mă pierd cu orele și cu zilele într-o lucrare. Citesc mult, cărți de toate felurile, muzica face parte activ din viața mea și ar mai fi multe de spus dar cred că deocamdată e suficient atât.
Cu ce te ocupai înainte de a realiza obiecte de handmade?
Am trecut prin mai multe joburi, cel mai mult mi-a plăcut cand am tuns căţei, am fost dog groomer. Cred că asta îmi lipseste puţin.
Când și cum a apărut “Andrea.Z Style”?
Cochetam cu tot ce ţine de handmade de ceva vreme dar “Andrea.Z Style” a apărut la începutul anului 2010.
Îți mai amintești care a fost primul obiect realizat?
Dacă au relevanţă cele făcute în copilărie atunci nu știu exact, tot timpul meşteream ceva din aţe, mărgele, semințe. Țin minte fiecare obiect realizat din diferite materiale. Cel mai frică mi-a fost de Fimo. Cu soutache am început direct cu ceva complicat și am rămas impresionată când mi-a reușit. Din prima clipă am știut că voi rămâne cu această tehnică.
Cu ce materiale ai început să lucrezi și cu ce materiale lucrezi acum?
Am început cu lut polimeric Fimo. Am cumpărat câteva pachete și cred că au stat pe biroul meu câteva săptămâni. Prima dată când mi-am făcut curaj să desfac pachetul, să văd despre ce e vorba şi am început să experimentez, a fost dragoste la prima vedere. Am lucrat câțiva ani cu Fimo, am încercat multe tehnici. Am lucrat și cu sârmă de cupru sau argintată, împreună cu pietre semiprețioase, apoi am combinat tehnica cu lut polimeric. Ultima tehnică, și cea la care am rămas de fapt este soutache, o tehnică în care se folosește mult șnur textil, mărgele, cristale.
Cum ți-ai caracteriza creațiile?
Cred că stilul meu de lucru este clasic – elegant. Am perioade când lucrez monocrom, dar îmi plac mult culorile. Unele lucrări sunt simple, în schimb când mă pregătesc pentru un festival sau pentru un concurs unde se pretează lucrări complexe, îmi place să mă complic puțin.
Cât lucrezi la un obiect până să arate aşa cum îl vedem noi?
Cel mai puțin lucrez 2 – 3 ore la o pereche de cercei mici și simpli iar colierul meu cel mai complex are undeva la 200 ore lucrate. În general la piesele de concurs lucrez undeva în jur de 150-200 ore. Aceste coliere sunt în colecția mea personală. Pe lângă munca efectivă câteodată necesită mult timp și proiectul, adică jocul cu nuanțe, materiale, forme, pentru varianta optima iar când e gata lucrarea urmează partea cu fotografiatul și prelucratul pozelor. Așa că se adună timpul.
Care sunt sursele tale de inspirație?
Lucrez mult la comandă, pentru o rochie sau la pantofi, sau pentru un anumit eveniment, sau pentru o anume persoană așa că în astfel de situații sursa de inspirație este bine definită. În schimb sunt multe cazuri când mă îndrăgostesc de o piatră semiprețioasă și de acolo pornește lucrarea sau găsesc pe undeva o combinație de culori care îmi trezește fantezia.
Cărui tip de femei se adresează bijuteriile pe care le faci?
Nu cred ca există o anumită tipologie, am făcut coliere pentru fetiţe şi pentru bunici. Părerea mea este că totul ţine de personalitatea şi deschiderea spre altceva.
Unde îți găsim creațiile?
Deocamdată creaţiile mele se găsesc doar online, pe Facebook, http://www.facebook.com/AndreaZelenakDesign
Intenţionez la un momentdat să am un studio şi un magazin virtual, dar astea ţin de viitor.
Şi pentru anul acesta ce planuri ai?
În acest an intenționez să particip la un concurs și, categoric, o colecție mai special, care să îmbine mai multe tehnici de lucru. Pentru că sunt cerințe, posibil să fac câteva cursuri de începători, deocamdată cu tehnică soutache, dar posibil să ajungem şi la alte tehnici.
Be First to Comment