Press "Enter" to skip to content

Medalion Beethoven la Filarmonică

Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian și orchestră, Imperialul, și simfonia a VIII – a, op. 93, sunt partiturile propuse pentru ultimul medalion Beethoven al stagiunii 2018 -2019 de la Filarmonică.

Concertul este programat joi, 30 mai, de la ora 19.00 şi îi are ca invitați pe dirijorul Matei Corvin și pianistul Dinu Mihai Ștefan. 

Program

Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră în mi bemol major op.73 Imperialul;
Simfonia a VIII-a în fa major op.93

Portret Matei Corvin

Matei Corvin s-a născut în 1953, în România şi a urmat studiile de specialitate la Liceul de muzică din Bucureşti, la clasa de flaut îndrumată de Virgil Frâncu. Începe încă din anii de liceu o bogată activitate de scenă şi de înregistrări pentru Radioteleviziunea Română.

După absolvirea Liceului de muzică a fost admis la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, unde şi-a continuat studiile sub aceeaşi îndrumare. Perioada este marcată de un număr impresionant de recitaluri, pe scena de la Conservator, la Sala Radio şi Ateneul Român, de concerte solistice  realizate cu acompaniamentul orchestrelor Conservatorului şi Camerata şi de participări la Festivalurile Internaţionale de la Bayreuth, Praga, Paris şi Barcelona. În 1976 a obţinut premiul I la Concursul Naţional de Muzică Românească.

După finalizarea studiilor la conservator, în 1976, a devenit  membru al partidei de flaut din cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, unde a cântat sub bagheta unor dirijori renumiţi, precum Sergiu Celibidache sau Kurt Mazur. În această perioadă şi-a continuat activitatea concertistică, apărând pe scena Sălii Mici a Palatului şi la Ateneul Român, cântând ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cluj, Sibiu, Timişoara, Braşov, Bacău, Ploieşti si Craiova. În paralel cu activitatea concertistică şi pedagogică  a devenit colaborator permanent al emisiunilor Radioteleviziunii Române şi a asistat la cursurile de dirijat ale lui Sergiu Celibidache la Bucureşti şi Witold Rovitscki la Viena.

A părăsit România în 1983, devenind profesor de flaut în Franţa şi Germania. Nu a renunţat nici la cariera de scenă, susţinând recitaluri la Paris, Marseille, Cannes, Saint-Tropez, Hamburg şi Köln şi a început în paralel să ia lecţii de dirijat cu Erich Kluge, profesor de dirijat la Academia din Köln, apărând ca solist şi dirijor al Orchestrei de Cameră din Köln, într-un turneu de concerte pe Coasta de Azur.

În 1985 a reuşit să ocupe prin concurs poziţia de flaut solo al Orchestrei Simfonice din Cape Town, Africa de Sud, unde a cântat timp de 13 ani. A susţinut numeroase recitaluri, a înregistrat pentru Radioteleviziunea Sudafricană şi a apărut ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cape Town, Bloemfontein, Cape Chamber Orchestra şi Cape Philharmonique, interpretând concertele importante ale repertoriului pentru flaut. A predat la Conservatorul din Cape Town şi a fost invitat în numeroase ocazii să facă parte din jurii locale şi naţionale. În 1999 i-a apărut primul CD En Bateau, care s-a bucurat de un succes remarcabil.

În 1997 a fost numit profesor de flaut şi dirijat la Conservatorul din Stellenbosch, iar în 2001 i-a fost decernat titlul de Doctor de Filosofie în Muzica de către Universitatea din Cape Town.

După ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiţi discipoli  ai lui Sergiu Celibidache), în anul 1997 a început o bogată carieră de dirijor. În anul 2000 a fost numit director muzical şi prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia, iar în 2001 director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra. Este de asemenea director muzical şi prim dirijor al orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din România, printre care filarmonicile din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Piteşti, Botoşani şi Râmnicu Vâlcea. În prezent colaborează cu orchestre din Africa de Sud, România, Ucraina, Bulgaria şi Italia şi are angajamente viitoare în Belgia şi Italia. Printre colaborările  sale de excepţie se numără concertul cu Luciano Pavarotti din Africa de Sud şi acela cu Filarmonica din Johannesburg, unde l-a acompaniat pe legendarul Pinchas Zukerman.

 

Portret Dinu-Mihai

Beneficiarul numeroaselor burse de studiu internaționale, Dinu-Mihai Ștefan este un foarte căutat pianist concertist, vastul său repertoriu acoperind genul concertant, structurile de recital și muzica de cameră. S-a născut la București în anul 1988 și a studiat la Londra, la Conservatorul de Muzică și Dans Trinity Laban, unde a absolvit masterul în interpretare pianistică sub îndrumarea lui Alexander Ardakov. În anul 2007 a absolvit Colegiul Național „Dinu Lipatti” din București, iar în 2011, a obținut licența în interpretare pianistică, la Colegiul Regal de Muzică din Londra, unde s-a perfecționat cu profesorii Gordon-Fergus Thompson și Niel Immelman.

Dinu-Mihai a fost studentul prestigioasei Academii de Vară „Mozarteum” din Salzburg, unde s-a perfecționat cu profesorii Frank Wibaut, Aquilles Delle-Vigne, Robert Levin și Ya-Fei Chuang. El a mai participat la diverse cursuri de perfecționare susținute atât în Franța cât și în Marea Britanie, de Peter Donohoe, Philip Martin, David Quigley, Victor Sangiorgio, Robert Markham, John Lill, Vladimir Krainev și Pascal Nemirovski.

Dinu-Mihai este laureat al concursurilor naționale și internaționale obținând premiul III la Concursul Internațional de Concerte de la Hastings, Marea Britanie. A apărut în numeroase ocazii la posturile naționale de televiziune și de radio din România, inclusiv la Gala Națională a Eurovision Young Musicians, care s-a desfașurat în București în anul 2006.

Dinu-Mihai concertează cu regularitate pe platforme în România, Austria, Franța și în Marea Britanie, ce includ apariții în locații prestigioase precum Ateneul Român, Centrul Blüthner din Londra sau Palatul Culturii din Târgu Mureș.

A debutat ca solist în anul 2005, în compania Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău sub bagheta lui Leonard Boga. De atunci au urmat numeroase concerte: de două ori în compania Orchestrei de Cameră a Universității Naționale de Muzică din București, de două ori în compania Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, cu Orchestra de Concert din Sussex la Hastings, cu Filarmonica Pitești, cu Orchestra Națională de Cameră Radio în București, de trei ori în compania Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, cu Filarmonica de Stat Botoșani și cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, sub bagheta maeștrilor Ovidiu Bălan, Radu Postăvaru, Dorel Pașcu-Rădulescu, Ramiro Arista, Kenneth Roberts, Cristian Brâncuși, Pascal Lacombe, François-Robert Girolami, George Hariton, Ken Yanagisawa și Aurel Bălae.

În luna Mai 2014, Dinu-Mihai a lansat primul său album comercial pe toate marile platforme digitale și de streaming din lume, intitulat „Just Another Spring in London” ce cuprinde muzică pentru pian de Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Alexandr Scriabin și George Enescu. De atunci a mai lansat un album, intitulat „Made in Trinity”, ce cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven și Serghei Rahmaninov. În Iulie 2016, Dinu-Mihai a lansat cel de-al treilea album al său, „The Gift of Soothing Piano”, ce conține piese foarte cunoscute de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin și Piotr Ilici Ceaikovski,  care a devenit instantaneu un mare succes pe platforme digitale precum Spotify și Deezer.

În August 2016, Dinu-Mihai a lansat încă un album, „Evolution…” ce conține lucrări ale compozitorului american Philip Glass, într-un omagiu adus compozitorului. Dinu-Mihai și-a continuat neîncetat încercările sale de a găsi un nou public în mediul online și a lansat un nou album, „Liszt: Sonata in B Minor S. 178”, în Noiembrie 2016.

În Noiembrie 2018, Dinu-Mihai Ștefan lansează un nou album intitulat „Centennial Golden Leaves” ce include două sonate bine-cunoscute pentru pian de Ludwig van Beethoven, pentru a marca 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial.

Ultimul album lansat de Dinu-Mihai Ștefan este intitulat „The Gift of Soothing Piano Volume II”, a apărut în Februarie 2019, și include Șase Momente Muzicale D. 780 de Franz Schubert și Sonata pentru pian în do minor K. 457 de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele două sonate pentru pian scrise de compozitor într-o tonalitate minoră.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *