Press "Enter" to skip to content

Exponatul lunii la Complexul Muzeal Arad: Portretul lui Sever Bocu

Portretul lui Sever Bocu, aflat în Colecția Complexului Muzeal Arad,  poate fi văzut în Casa “Sever Bocu” din Lipova, azi Muzeul Orașului .

În luna iunie, Complexul Muzeal Arad invită arădenii să viziteze Casa Sever Bocu din Lipova, azi Muzeul Orașului, unde sălile muzeului păstrează încă amenajările interioare fastuoase comandate de Sever Bocu, parchetul cu intarsii, sobele din faianţă vieneză, policandrele şi oglinzile din cristal, piese de mobilier, un şemineu realizat din marmură de Carrara, salonul ”vienez” și un portret al celui care a fost Sever Bocu (1874-1951).

Sever Bocu a fost membru marcant al Partidului Național Român și ulterior al Partidului Național Țărănesc, promotor al Marii Uniri, reprezentant al românilor la Conferința de Pace de la Paris (1919), parlamentar și ministru al României Mari, ”Ministrul Banatului”, primar al Lipovei și care a sfârșit în detenție la Sighet, în timpul regimului comunist al lui Dr. Petru Groza.

Casa Sever Bocu, exista în Lipova încă din secolul al XVIII-lea, pentru ca un secol mai târziu să intre în proprietatea familiei Missici.

După Marea Unire, în anul 1922, clădirea era cumpărată de Sever Bocu. S-au făcut reparaţii, modificări, dar s-a păstrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat în stil franţuzesc, elegant şi rafinat. 
După arestarea lui Sever Bocu în 1950, proprietățile familiei au fost confiscate. Soția sa, Marilina, împreună cu nepoții, au reușit, extrem de dificil, să părăsească definitiv România comunistă.

În anul 1958 Casa Sever Bocu era transformată în Muzeul Orașului Lipova.

https://www.youtube.com/watch?v=YzYCNkrPS4M&t=137s

Prezintă: Corina DUBEȘTEAN, muzeograf – Complexul Muzeal Arad/Muzeul Orașului Lipova
Promo realizat de: Nelu SCRIPCIUC, artist fotograf – Complexul Muzeal Arad

Colecția Complexului Muzeal Arad 
Muzeul Orașului Lipova/ Casa SEVER BOCU (str. Nicolae Bălcescu 21)
Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00
Intrarea este liberă pentru copii!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *