Press "Enter" to skip to content

Violonistul şi compozitorul Roman Kim, în concert la Filarmonica Arad

Dacă îți place muzica clasică, nu rata evenimentul anului. Unul din cei mai buni violoniști ai lumii vine, în 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Filarmonica de Stat Arad, pentru a susține un concert memorabil.

Adesea comparat cu Paganini, Roman Kim redefineşte virtuozitatea aşa cum o ştim. Născut în Kazahstan, şcolit la Moscova (elev al aceleiaşi profesoare care i-a descoperit pe Maxim Vengerov şi Vadim Repin: Galina Turchaninova) şi stabilit în Köln, acum cântă la o vioară din 1750 care “vorbeşte limba italiană”.

Unul din cei mai captivanţi solişti ai generaţiei tinere, Roman Kim a făcut mai întâi senzaţie în mediul online prin video-urile postate pe YouTube, vizualizate de mii de persoane, înainte de a fi aclamat în săli mari de concert. Format în Moscova la clasa profesoarei Galina Turtschaninova, Roman Kim îşi continuă studiile la Universitatea de Muzică din Köln, la clasa cunoscutului pedagog Viktor Tetriakov. Cu ajutorul unei burse oferite de Fundaţia Mstislav Rostropovici, în perioada 2001-2008, s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de violonişti precum Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried şi Gidon Kremer. Inspirat de viaţa şi creaţia compozitorului şi violonistului Niccolò Paganini, precum şi de a lui Jimi Hendrix, tânărul violonist încearcă să depăşească toate barierele tehnico-interpretative ale instrumentului prin abordarea unor lucrări clasice complexe dar şi prin transcrierea sau compunerea unor noi opusuri. După debutul său ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln, ziarul Kölner Stadt Anzeiger i-a surprins trăsăturile artistice în următoarele cuvinte: “În concert […] Kim a dat dovadă de o forţă magică ce i-a făcut pe ascultătorii Filarmonicii din Köln să sară de pe scaune. […] Nici un alt muzician nu este capabil să scoată atâtea sunete şi extravaganţe în cinci minute”. Roman Kim cântă pe o vioară Giovanni Battista Zanoli (1750 Verona) oferită spre folosinţă de Deutsche Stiftung Musikleben din fondul de instrumente muzicale ale Germaniei.

Intrare: 60 / 70 lei

Biletele se găsesc online, pe biletmaster.ro

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *