Lumina soarelui și radiațiile ultraviolete ale acestuia joacă un rol semnificativ în cadrul mediului și existenței noastre. Cei mai mulți oameni găsesc relaxantă expunerea la soare, însă trebuie știut faptul că pe lângă aspectele benefice ale acestuia, de sintetizare a vitaminei D sau tratarea unor boli precum rahitismul, icterul fiziologic, psoriazisul, vitiligo sau altele, are de asemenea efecte dăunătoare.
Expunerea prelungită la soare poate avea ca rezultat afecțiuni acute și cronice ale pielii.
Doctor Bota Izabel, medic specialist dermatovenerologie la MedLife Genesys, avertizează că expunerea intensă și continuă la soare provoacă efecte nocive și de lungă durată asupra pielii, efecte care variază de la arsura solară, fotoîmbătrânirea pielii și chiar cancer de piele. Aceste efecte adverse includ inflamații ale țesutului, formarea de radicali liberi cu oxidarea consecventă a proteinelor și lipidelor, afecțiuni ale ADN-ului și suprimarea funcției imunitare.
Pielea umană este prevăzută de asemenea cu un mecanism unic de protecție împotriva razelor ultraviolete: prezența melanocitelor în epidermă permit pielii să răspundă la razele ultraviolete prin creșterea pigmentării pielii. Această creștere a pigmentării este determinată de radiațiile cu razele UVA (320-400nm). Radiațiile cu raze UVB (290-320) produc eritemul ca răspuns întârziat, la 6 – 24 de ore de la expunerea la soare. Această reacție a inflamației cutanate acute pălește la interval de o zi sau mai mult, în funcție de cât de lungă a fost durata expunerii la soare și de tipul de piele.
Afecțiuni ce pot să iși faca apariția în urma expunerii la soare sunt și unele leziuni benigne cum ar fi efelidele (pistruii), lentiginele solare (petele de soare), keratozele actinice/solare, keratozele seboreice, urticaria solară.
Ce poți face pentru a te proteja?
Doctor Bota Izabel ne recomandă pentru a minimiza aceste efecte, să luăm o serie de măsuri simple de a ne proteja. În primul rând, să alegem produse pentru protecţie solară de calitate cu spectru larg de acţiune, care să protejeze atât împotriva UVB, cât şi împotriva UVA.
Utilizarea corectă a cremelor de fotoprotecţie reprezintă un prim pas. Principala caracteristică a fotoprotectoarelor este factorul de protecţie solară (SPF – Sun Protection Factor). SPF-ul reprezintă raportul dintre doza minimă care produce eritemul (roşeaţa) pielii protejată cu cremă respectivă şi doza minimă care produce înroşirea pielii neacoperită de nici o cremă. Pe scurt, SPF-ul reprezintă unitatea de măsură a eficienţei produselor pentru protecţie solară.
Cremele de fotoprotecţie asigură reducerea riscului de expunere la soare şi nu trebuie să determine creşterea timpului de expunere la soare sau expunerea la ore interzise.
În final, ca o concluzie referitoare la efectele pe care soarele le are asupra pielii noastre, doamna doctor Bota Izabel ne recomandă să evităm expunerea excesivă la soare. Pentru orice problemă din sfera dermatovenerologiei, puteți să cereți opinia doamnei doctor. Apelați 0257 960 și aflați care este cea mai apropiată dată în care vă puteți programa.
Be First to Comment