Press "Enter" to skip to content

“Godot”, “Sandros” şi “Monodrame” la START

Festivalul START continuă, astăzi (18 iulie), cu încă trei spectacole, ale Şcolilor de Teatru din Iaşi, Cluj şi Timişoara. Intrarea liberă.

Program joi, 18 iulie

▶️ora 17.00, sala Studio
GODOT
Universitatea Naţională de Arte “George Enescu” – Secţia Arta Animaţiei

Spectacol nonverbal
Scenariul original și regia: Ciprian Huțanu
Scenografia: Cosmin Iațeșen / Mircea Ștefănescu
Aranjament muzical: Mihai Cornea (ilustrare muzicală a formației “Apocaplyptica”)

Sinopsis

Inspirat de piesa lui Beckett, “Așteptându-l pe Godot”, exercițiul preliminar pentru pregătirea spectacolului a urmat o expunere nonverbală a temelor din piesă în imagini cu valoare metaforică. Având ca “instrumente” doar câteva păpuși de bunraku și o temă muzicală cu influențe hard rock, încercăm să reducem la câteva gesturi ceea ce în trecut a fost numit drept “cea mai bine scrisă piesă dramatică din toate timpurile”. Pariul acestui joc este foarte periculos, în contextul în care singurul cuvânt rostit în scenă este “Godot”. Ceea ce artiștii încearcă să facă poate fi perceput ca un experiment teatral sau doar o căutare artistică a nimicului pe o temă dată. Dar, poate fi și un argument convingător împotriva șabloanelor de percepție privind textele clasice adresate teatrului dramatic.

▶️ora 18.00, sala mare
SANDROS
Universitatea “Babes Bolyai” Cluj Napoca – Teatru şi Televiziune – Secţia Română

Traducerea: Anamaria Pop

Regia: Mara Opriș

Distribuţie: Yannick Becker, Ioana Emilia Luculescu, Giorgiana Coma, Calița Nantu, Ioana Moldovan, Cristina Casian şi Francesca Fülöp.

Sinopsis

Textul dramatic al lui Katalin Thuróczy, un adevarat tur de forță, un exercițiu de rafinament actoricesc și de subtilitate a verbului chiar și pentru actorii profesioniști, ni s-a deschis ca o provocare uluitoare, dăruindu-ne șapte partituri dense și extrem de minuțioase, surprinzătoare prin dinamica textuală și prin cea ludică.
 “Vă invităm să descoperiți personajele marelui Teatru antic așa cum ni s-au arătat nouă: demitizate, “dezbrăcate” de masca rigidă a solilocviului, aruncate în Agora de azi, unde corifeul este războiul iar Deus-ex-machina rămâne un capriciu al Puterii. Cine își poate cu adevarat supraviețui sie însuși?”

▶️ora 20.00, sala Studio
MONODRAME
Facultatea de Muzică şi Teatru Timişoara

Oana Ilincăi, adaptare după Despre sexul femeii – câmp de luptă în războiul din Bosnia de M. Vișniec, coordonare lect. univ. dr. Ecaterina Căpraru.

Darius Zet, adaptare după Însemnările unui nebun de N. V. Gogol, coordonare conf. univ. dr. Sütő-Udvari András.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *