Press "Enter" to skip to content

Cele mai întâlnite afecţiuni ale pielii la copii

Pielea copiilor și mai ales a nou-născuților este diferită de cea a adulților, fiind în general mai sensibilă, dar și cu o activitate distinctă a glandelor care secretă transpirația și grăsimea la acest nivel. În consecință și bolile de piele ale copiilor au o altă frecvență ca la adult.

Dermatita alergică

Dermatita alergică, cunoscută și sub numele de alergie, eczemă atopică sau dermatită atopică este cea mai frecventă afecțiune, 1 din 5 copii, cu vârste variind de la câteva zile de viață până la 10-12 ani, suferă de această afecțiune, cazurile fiind tot mai numeroase. Boala se caracterizează prin piele sensibilă, uscată, cu zone roșii care dau senzația de mâncărime. Formele afecțiunii pot varia de la foarte ușoare până la severe, cele din urmă fiind de fapt cele care îngrijorează părinții.

D-na doctor dermatolog Ioana Frențiu, spune că din experiența sa în tratarea bolilor dermatologice ale copiilor, este important de urmat un regim special de viață în aceste cazuri. Părinții sunt cei care vor trebui să ferească copilul de factorii care îi declanșează dermatita alergică.

Infecția cutanată

Infecțiile cutanate sunt și ele des întâlnite în rândul copiilor, fiind în general vorba de afecțiuni virale de tip veruci vulgare (negi) și molluscum contagiosum, infecții bacteriene ca stafilococii și streptococii cutanate, dar și infecții micotice (ciuperci) precum candida.

Infecțiile cutanate trebuie tratate la recomandarea dermatologului deoarece orice agent microbian subminează imunitatea copilului la diverse nivele și netratat corespunzător poate avea consecințe nefaste pe mai târziu.

Tumori ale pielii

O altă categorie de afecțiuni dermatologice o reprezintă tumorile pielii și anume alunițele de orice tip și malformațiile vasculare (anomalii ale vaselor de sânge care irigă pielea) apărute la naștere sau mai târziu. Orice aluniță sau malformație vasculară de pe piele copilului trebuie arătată unui dermatolog, acesta fiind în măsură să explice precis despre ce e vorba.

Sfatul dermatologului

Protejarea în fața soarelui este deosebit de importantă, mai ales la copii, din cauză că ne naștem cu o capacitate limitată de a face față radiațiilor UV (solare) care afectează pielea, de multe ori la nivel invizibil cu ochiul liber. Cu alte cuvinte, șansele apariției cancerului de piele la adult cresc foarte mult dacă pielea e expusă la soare în anii copilăriei. De aceea, trebuie obligatoriu folosită crema cu SPF (factor de protecție solară) cât mai ridicat, de preferabil peste 50. Trebuie evitată expunerea la soare între orele 10-16 și asigurată protecția mecanică prin îmbrăcămintea adecvată și alese costume de baie din materiale special tratate (impregnate) cu SPF +50, care să acopere cât mai mult din suprafața corpului. Arsurile solare la copii sunt mult mai periculoase și trebuie evitate cu orice preț datorită consecințelor nefaste pe viitor.

Este recomandată consultarea medicului de la primele semne îngrijorătoare la nivelul pielii copilului. Tratarea copilul acasă fără recomandarea medicului specialist este contraindicată.

D-na Frențiu Ioana este medic primar dermatolog în cadrul MedLife Genesys, fiind singurul medic din Arad supraspecializat în dermatologia pediatrică. Este de asemenea membru în Societatea Europeană de Dermatologie Pediatrică și în Academia Americană de Dermatologie. Pentru a programa o consultație cu doamna doctor Frențiu Ioana, apelați call center MedLife Genesys – 0257 960. 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *