Odontofobia reprezintă o problemă clinică importantă, împiedicând buna desfăşurare a actului medical. Ea a fost recunoscută de OMS ca o maladie propriu-zisă şi a fost introdusă în clasificarea internaţională a bolilor (ICD10) la fobiile specifice în anul 1996.
Antecedentele neplăcute suferite de un copil în cabinetul de medicină dentară pot avea repercusiuni grave asupra psihicului celui mic, el dezvoltând fobii, accese de anxietate sau atacuri de panică. O bună comunicare şi o relaţie bazată pe încredere şi înţelegere este cheia unui tratament de succes în medicina dentară. De aceea este foarte importantă o foarte bună colaborare părinte – medic dentist pentru înlăturarea acestor neplăceri.
Doctor Cânţa Alma, medic specialist ortodont, specializat în stomatologia pentru copii ne spune că un rol esenţial îl joacă părintele, el oferind puterea exemplului propriului copil. Părintele trebuie să informeze copilul asupra vizitei la medicul dentist folosind cuvinte pe înţelesul lui, dar să nu intre în detalii specifice.
Soluţiile propuse de dr. Cânța Alma pentru a transforma vizita la stomatolog într-o experienţă pozitivă:
- Vizitele de la vârste fragede în cabinetul de medicină dentară în vederea unor controale de rutină, când copilul nu prezintă dureri odontogene joacă un rol decisiv.
- Trebuie evitată utilizarea cuvintelor „durere”, „rău”, „frică”.
- Nu trebuie povestite propriile experienţe neplăcute la medicul dentist
- Contactarea unui medic specialist pedodont este cea mai bună soluţie pentru a scăpa copilul de neplăceri.
- Pentru a contracara frica de stomatolog, un prim pas este familiarizarea copilului cu periuţa de dinţi şi crearea unei rutine sănătoase a spălatului pe dinți.
- Joaca de-a dentistul şi crearea unei poveşti distractive este de asemenea foarte benefică în crearea unei experienţe cât mai plăcute.
- Îmbrăcatul cu hainele preferate duce la asocierea vizitei în cabinetul de medicină dentară cu un loc plăcut în care va merge.
- Construirea unei imagini de sine pozitivă, evitând etichetările „laş”, „prost”, „fricos” va ajuta copilul să facă faţă oricărei provocări.
- Familiarizarea cu atmosfera din cabinetul de medicină dentară, cu zgomotele şi mirosurile specifice care pot induce teamă, va ajuta copilul la depăşirea sentimentului de nesiguranţă şi frică.
Medicul dentist trebuie sa abordeze discuţia cu mult calm şi să aibă o voce prietenoasă. Cuvintele folosite când se adresează copilului pentru descrierea procedurilor trebuie să fie simple. Angrenarea copilului în conversaţie va duce la distragerea atenţiei de la manopere.
Tehnica Tell-show-do sau Spui-arăţi-faci este o metodă eficientă folosită pentru a caştiga de la început încrederea micuţilor pacienţi. În timpul primei consultaţii dentare, mediciul va prezenta copilului tot ce urmează să facă şi îl va anunţa de fiecare dată când va începe o procedură nouă. Medicul va avea o relaţie empatică cu micuţul pacient, în timpul şedinţei va oferi copilului posibilitatea de a controla situaţia, de exemplu ridicarea mâinii pentru a cere o pauză, strategie care creşte colaborarea şi scade anxietatea.
Ca şi terapie complementară se utilizează inhalosedarea cu protoxid de azot (nitrous sedation sau „funny gas”) în amestec cu oxigen. Aceasta este o metodă de sedare conştientă ce induce pacientului o stare de relaxare cu păstrarea reflexelor nealterate, copilul putând comunica uşor cu cei din jur. Folosirea produce un efect calmant asupra pacientului, care nu va resimţi nicio senzaţie de teamă.
Hipnoza este o tehnică conversaţională ce permite pacientului să vorbească cu medicul după ce a intrat în transă, el fiind ghidat într-o stare de relaxare care permite medicului curant efectuarea uşoară a manoperelor.
Nu amânați prea mult vizita la stomatolog a copilului dumneavoastră, deoarece problemele dentare și poziționare incorectă a dinților devin tot dificil de rezolvat pe măsură ce trece timpul. Dr. Cânţa Alma își așteaptă micii pacienți la MedLife Genesys, cu multă răbdare și energie pozitivă.
Programările se fac apelând 0257 960.
Be First to Comment