Press "Enter" to skip to content

Patologia tiroidei

Tiroida este o glandă de forma unui fluture, situată la nivelul gâtului, cu masa de cca 25 grame și dimensiuni de cca 5/7 cm. Are rolul de a produce hormonii tiroidieni (tiroxina și triiodotironina), prin care influențează în mod direct aproape toate procesele metabolice din organism.

Tiroida este un organ silențios; funcționează în background, fiind reglată de organism în funcție de necesități (în principal printr-un hormon al creierului, TSH). Bolile tiroidei nu sunt zgomotoase; pot trece mult timp nedescoperite; tiroida nu doare când nu funcționează corect. Doar rar pacientul observă el însuși modificări locale, cum ar fi mărirea de volum a glandei sau apariția unor noduli palpabili. În esență, diagnosticul bolilor tiroidei se face paraclinic (ecografie, elastosonografie, CT, scintigrafie, analize hormonale).

Bolile tiroidei cuprind o gama diversă, de la boli ușoare (de exemplu o tiroida ușor mărită în volum, ce funcționează normal), până la boli grave, ce pot pune viața pacientului în pericol (ca de exemplu cancerul tiroidian).

Cele mai frecvente tulburări ale tiroidei au în centru disfuncția hormonală: tiroida poate produce mai puțini hormoni (hipotiroidism – în tiroidita Hashimoto, gușa prin carența de iod, după tiroidectomii, etc) sau mai mulți hormoni (hipertiroidism – în Boala Basedow-Graves, adenoame toxice, tiroidite, etc). Simptome sugestive pentru hipotiroidism sunt oboseala, creșterea în greutate, pielea uscată, intoleranță la frig, tulburări menstruale. În hipertiroidism pot apărea agitația, nervozitatea, tremuratul, transpirația, scăderea în greutate, creșterea pulsului, exoftalmia.

Tiroida, pe langa modificările funcționale, poate suferi modificări structurale, cu sau fără dereglări hormonale. Tiroida poate fi mărită de volum (gusa), și/sau poate avea unul sau mai mulți noduli. Cancerele tiroidiene reprezintă mai puțin de 5% din totalul nodulilor tiroidieni. O modificare de structură se poate palpa (nodul mare) sau descoperi la examenul ecografic (+/- elastosonografic); pentru diferențierea între tipurile de noduli se poate face o puncție citologica cu ac fin a nodulului (biopsie ecoghidata).

Tratamentul tiroidei este în principal medicamentos (în hipotiroidie se administrează suplimente hormonale, în hipertiroidie inhibitori hormonali, etc). Astfel, majoritatea bolilor tiroidiene se pot tine sub control terapeutic conservator, endocrinologic.

Tratamentul chirurgical se adresează bolilor tiroidiene ce nu pot fi tratate sau controlate cu medicamente. Indicația chirurgicală o stabileste endocrinologul, după investigațiile specifice. Dintre bolile cu indicație chirurgicală amintim gușile sau nodulii tiroidieni mari, cu fenomene de compresiune; nodulii tiroidieni cu suspiciune de malignitate sau deja confirmați malign prin puncție; disfuncțiile tiroidiene ce nu răspund favorabil la tratament medicamentos. Tratamentul chirurgical e în funcție de boală, și constă în înlăturarea completă a glandei bolnave (tiroidectomie totală) – abordare tot mai frecventă în clinicile din străinătate, sau îndepărtarea doar a unui lob (lobectomie sau istmlobectomie tiroidiana) – pentru cazuri selecționate. Examenul la microscop al glandei rezecate completează diagnosticul. Recuperarea după operație e rapidă, incluzând 2 zile de spitalizare, iar apoi reluarea progresivă a vieții normale. După operație e nevoie de tratament de substituție hormonală pentru toată viața (o pastilă în fiecare dimineață), sub controlul endocrinologului.

În concluzie, un control endocrinologic este binevenit pentru orice suspiciune de boala tiroidiana. Cu cât diagnosticul e mai precoce, tratamentul e mai ușor și mai eficient.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *