Press "Enter" to skip to content

Excursii virtuale la fARAD 6. PROGRAM

Festivalul de film documentar fARAD revine, între 2 și 6 octombrie pentru a șasea ediție la Cinema Arta din Arad, cu o selecție de filme premiate în marile festivaluri internaționale, reunite sub tema Harta și Teritoriile.

„Ediția fARAD din acest an propune o selecție provocatoare de documentare care, pornind de la tematica orașului, explorează cinematografic noțiunile de spațiu și teritoriu geografic”, notează Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.

„Documentarele selectate ne poartă prin călătorii virtuale în toate colțurile lumii, compunând dinamici spațiale extrem de diverse: explorează Madridul ascuns din subterane (Orașul ascuns), descoperă locuitorii de pe acoperișurile clădirilor cubaneze (Havana, de la înălțime), observă cultura rurală din America profundă (Monrovia, Indiana), urmărește transformările urbane și sociale din Hong Kong (O lume în continuă mișcare) și ia pulsul vieții din jurul faimoasei piețe Vittorio din Roma (Piazza Vittorio). Filmul de deschidere, Lumea de la picioarele tale, însoțește un american perseverent care descoperă New York-ul la pas, strâbâtând mii de kilometri din străzile metropolei. Disputa a două familii ce locuiesc în taigaua siberiană (Braguino), creativitatea a trei prieteni aflați într-o tabără de refugiați din vestul Saharei (Hamada), libertatea de expresie revigorantă care explodează pe străzile din Kinshasa (System K) sau apartamentul în care se reunesc trecutul și prezentul orașului Iași (Timebox), toate scot în evidență rolul spațiului și al geografiei în viețile oamenilor care le locuiesc.”

fARAD onorează la această ediției memoria regizoarei Agnès Varda, recent dispărută, cu documentarul Mur Murs (Mur-murale), care ne invită la o plimbare prin Los Angeles-ul anilor 1980 prin graffiti-urile și diversele sale culturi.

Nu în ultimul rând, mult așteptatul documentar al lui Alexander Nanau, Colectiv, lansat în aceste zile la Festivalul de film de la Veneția, va fi prezentat la fARAD în proiecție specială.

“Anul acesta festivalul explorează interacțiunea între oameni și oraș. Sper, din această perspectivă, că Aradul va descoperi la ediția fARAD numărul 6 fețele sale invizibile”, spune Corina Șuteu, președintele festivalului.

Program

Miercuri, 2 octombrie

19:30 – Lumea de la picioarele tale (Cinema Arta)

Joi, 3 octombrie

9:00 – Guvernul copiilor (Cinema Arta)

11:00 – Guvernul copiilor (Cinema Grădiște)

18:00 Monrovia, Indiana (Cinema Arta)

21:00 Orașul ascuns, Revelații, Q&A Victor Moreno (Cinema Arta)

Vineri, 4 octombrie

12:00 – Guvernul copiilor (Cinema Solidaritatea)

17:00 – Timebox, Q&A Nora Agapi (proiecție specială accesibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere – Cinema Arta)

19:00 – Gust de ciment (Cinema Arta)

21:30 – Mica Moscovă, Bigger Than Life (Cinema Arta)

Sâmbătă, 5 octombrie

10:00 – Guvernul copiilor (Cinema Grădiște)

16:00 – Braguino, Înaintea zborului (Cinema Arta)

17:30 – Hamada (Cinema Arta)

19:30 – O lume în continuă mișcare, Q&A Bo Wang (Cinema Arta)

21:30 – System K (Cinema Arta)

Duminică, 6 octombrie

15:00 – Mur-Murale (Cinema Arta)

17:00 – Piazza Vittorio, Sabaudia (Cinema Arta)

19:00 – Havana, de la înălțime, Q&A Pedro Ruiz (Cinema Arta)

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Proiecțiile fARAD vor fi completate, ca în fiecare an, de proiectele adiacente Festivalului: tradiționalul Laborator fARAD dedicat tinerilor documentariști, proiecte dedicate copiilor sau conferințe și dezbateri, menite să regenereze comunitatea locală de cinefili și să ofere noi oportunități de colaborare profesională.

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoară. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Ediția 2019 a fARAD este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *