Press "Enter" to skip to content

Exponatul lunii la muzeu, trusa de pistoale de duel a unuia dintre cei 13 generali

Exponatul lunii octombrie la Complexul Muzeal Arad / Expoziţia “Tezaur 1848 – 1849” este Trusa de pistoale de duel cu capse, care a aparținut lui Damjanich János, unul din cei 13 generali executați sub zidurile cetății Aradului, în 6 octombrie 1849.

”Complexul Muzeal Arad vă propune, în cursul lunii octombrie, un exponat de excepție, clasat în categoria juridică tezaur, pe care îl adăpostește de mai bine de un secol. Capodoperă a armurierului pestan, Kirner József, trusa cuprinde două pistoale de duel cu capse, cu țevi damaschinate, cu 12 ghinturi. La ambele, gura țevii are un înălțător cu foaie fixă crestată. Pe țevi se văd motive vegetale încrustate, bătute în aur, cu inscripția „Kirner József Pesten” și marcajele „1” și „2”. Sub talpa cocoșului apare ștanțată inscripția „Kirner”. Feroneria de pe uluc are gravate motive vegetale. Crosa, din rădăcină de nuc, lustruită, este bogat ornamentată. Mecanismele de dare a focului și de declanșare sunt complete și funcționale. Alte componente sunt: bătător, vergea, ciocan, toc pentru pulbere, clește pentru turnat gloanțe, șurubelniță și măsurător de pulbere.

Caseta/cutia este căptușită cu catifea albastră. Pe interiorul capacului a fost aplicată eticheta publicitară, în limbile maghiară și germană, „KIRNER JÓZSEF polgári Puskaműves PESTEN a Servita téren”, iar dedesupt „Joseph Kirner bürgerlicher Büchsenmacher in Pesth am Serviten Platz”. Medalia conține inscriția „A MAGYAR IPAREGYESÜLET Kirner Józsefnek 1846”. În lăcașul de alamă de pe capacul cutiei, prevăzut cu capac înfiletabil, se află cheia trusei.
Achiziționată de la Salacz Béla, ea a fost etalată la inaugurarea Palatului Cultural în luna octombrie 1913.”
Dr. Felicia Oarcea, muzeograf
 

EXPOZIȚIA TEZAUR 1848-1849
(Palatul Cultural, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
Program de vizitare:
Marți-Duminică: orele 09.00-17.00
Intrarea este liberă pentru copii!  

Prezintă:
Dr. Felicia Oarcea, muzeograf – Complexul Muzeal Arad.
Promo realizat de:
Nelu Scripciuc, artist fotograf – Complexul Muzeal Arad  

 
Mai multe detalii:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *