Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN se desfășoara, anul acesta, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, între 12 și 18 octombrie.
Această a 27 – a ediție reunește trupe de teatru licean francofon din Bulgaria, Cehia (Brno și Olomouc), Franța, Slovenia, Spania, Ungaria și România, în total 22 de spectacole în care vor juca 230 de tineri.
Reprezentațiile sunt programate de duminică 13 octombrie 2019 până miercuri 16 octombrie 2019, între orele 12.00 – 18.00 și 20.00 – 22.00.
Programul complet se găsește pe site-ul asociației Amifran.
Din țară vor urca pe scena teatrului francofoni din București (Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ și Liceul Francez „Anna de Noailles“), din Baia Mare, Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța, Dej, Huedin, Iași, Sighetu Marmației, Slobozia, Târgu Jiu (Liceul de Artă și Palatul Copiilor) și, bineînțeles, cele două trupe ale Amifranului arădean.
Un repertoriu inspirat cu precădere din teatrul modern și contemporan din care nu vor lipsi Jean Giraudoux, Jean Genet, Jean Cocteau, Jacques Prévert, Eugène Ionesco sau Matei Vișniec, Alejandro Jodorowsky, Hristo Boicev, Ödön von Horvath șa.
Câteva creații colective și două adaptări după I.L.Caragiale și Mihail Sebastian vor completa programul ediției 2019. Miniamifranii vor juca, în cheie clownescă, textul lui Louis Calaferte „Un bogat și trei săraci … la circׅ“ iar amifranii, textul dramaturgului francez contemporan Jean Pierre Martinez „Capcană pentru proști“. Cu acest spectacol amifranii au participat, în luna iulie, la cea de a 31-a ediție a Întâlnirilor Teatrului Tânăr European de la Grenoble.
Sâmbătă 12 octombrie 2019, la ora 20.00, Compania „Equarquille Théâtre“ din La Roche-sur-Yon Franța va prezenta spectacolul „Când rufele își dezleagă limba“ inspirat din corespondența soldaților francezi cu familiile lor în timpul Primului Război Mondial. Creat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marelui Razboi, spectacolul va fi jucat în 11 octombrie 2019, ora 18.00 și la Biblioteca Centrală Universitară din Timișoara.
Și anul acesta, liceenii vor efectua 9 ore de sensibilizare/formare teatrală pe parcursul a trei dimineți în cadrul unor ateliere conduse de actori din Franța, Austria, Romania și care propun teme dintre cele mai variate : clown, improvizație, mișcare scenică, marionete, expresie corporala, teatru de animatie, dicție, cânt, dans etc.
Va exista și un moment de restituire concretizat în „Spectacolul atelierelor“ în care tinerii vor prezenta un fragment relevant din ceea ce au învățat.
Din oferta de ateliere nu lipsește, nici anul acesta, atelierul de dansuri populare românești condus de Denisa Burduja de la Școala Populara de Artă Arad, atelier destinat cu precădere liceenilor din străinătate.
Considerăm relevant faptul că, pentru al treilea an consecutiv, festivalul Amifran reprezintă un teren de practică pentru Centrul de studii artistice „Arts en scène“ din Lyon, Franța care trimite 3 studenți pentru a efectua practică pe lângă actorii profesioniști români și străini care conduc atelierele.
Deși festivalul nu este unul competitiv, el propune totuși două întreceri. Întâi, concursul-spectacol dedicat, în fiecare an, câte unui dramaturg francez și unuia dintre textele sale reprezentative. Anul acesta ne propunem să stimulăm curiozitatea, imaginația și creativitatea liceenilor așezând în centrul atenției lor viața și opera lui Marivaux și piesa sa „Jocul dragostei și al întâmplării“. Al doilea concurs, intitulat „Dincolo de cortină“, este unul de fotografii.
Toți participanții vor fi premiați de Asociația „Sfântul Martin“ din Arad.
Ediția cu numărul 27 propune o noutate: „Les amifrans reviennent” (amifranii se întorc), proiect prin care li se rezervă foștilor membri ai trupei un interval temporar în care să prezinte evoluția lor profesională, indiferent de domeniu. Deschide acest nou moment al festivalului actrița Roxana Fânață, recentă câștigătoare a Marelui Premiu „Ștefan Iordache“ în cadrul Galei HOP a tânărului actor, Constanța 2019. Va fi prezentă cu spectacolul de teatru-dans „In between“ în ziua de luni, 14 octombrie, ora 20.00.
Precum în anii precedenți, finanțatorii principali ai festivalului Amifran sunt Consiliul Municipal Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, Ministerul Tineretului și Sportului, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Organizația Internațională a Francofoniei, Centrul Cultural Județean Arad, Clubul Richelieu International.
Un puternic suport al ediției 2019 vine din partea Fundației ALBER care și-a asumat rolul de sponsor principal.
Be First to Comment