Press "Enter" to skip to content

Mamografia digitală salvează vieți

Mamografia, atât cea digitală, cât și cea analogică, este o tehnică de investigație imagistică, ce folosește emisia de raze X pentru a detecta cancerul de sân, alte tipuri de malformații, formațiuni tumorale benigne sau calcificări la nivelul sânului.

Mamografia, indiferent de tipul ei, poate detecta aproape toate masele solide de la nivelul sânului. Ecografia mamară sau RMN-ul mamar sunt tehnici complementare mamografiei. Trebuie reținut faptul că mamografia nu are eficacitate de 100% în detectarea tuturor tipurilor de cancer mamar, motiv pentru care se va solicita efectuarea de investigații complementare atunci când este nevoie.

Mamografie digitală – utilitate

Dr. Buie Florian Laurențiu, medic specialist radiolgie și imagistică medicală la MedLife Genesy, ne spune că după vârsta de 40 de ani crește incidența cancerului mamar, de aceea este recomandată efectuarea unei mamografii anual, chiar dacă nu există simptome mamare. Aceeași recomandare este valabilă și pentru femeile peste 35 de ani care au factori de risc, în special dacă au rude de grad I cu cancer de sân, ovar sau endometru uterin. O mamografie anuală este cea mai bună metodă de a descoperi și trata cancerul de sân în stadiul incipient.

Pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic, se face un istoric medical ce include întrebări despre starea de sănătate în general, despre simptomele apărute și durata lor, vârsta, statusul menstrual, numărul de sarcini, medicamentele luate și istoricul familial.

Pentru obținerea unei imagini cu o cât mai mare acuratețe, este recomandată evitarea folosirii deodorantelor solide, lichide sau spray, precum și îndepărtarea bijuteriilor de la nivelul gâtului, fiindcă acestea pot să apară pe imaginea de mamografie ca și mici calcificări.

Analiza amănunțită a imaginii de mamografie presupune observarea oricărui fel de masă prezentă pe sânul pacientei și raportarea datelor obținute din mamografie la un scor BI-RADS de la 0 la 6, în funcție de riscul existent regăsit în mamografie.

  • Scorul 0 reprezintă necesitatea efectuării unui examen complementar
  • Scorul 1 reprezintă starea fiziologică sau fără anomalii suspecte
  • scorul 2 reprezintă o formațiune benignă
  • scorul 3 reprezintă o formațiune nedeterminată ce va necesita reexaminare la intervale scurte
  • scorul 4 reprezintă o formațiune cu suspiciune de malignitate
  • scorul 5 reprezintă o formațiune cu structură clar malignă
  • scorul 6 reprezintă o anomalie malignă demonstrată histopatologic

Microcalcificarile sunt acele puncte albe ce apar pe o mamografie și reprezintă mici depozite de săruri de calciu care se depun la nivelul sânului din mai multe motive. Acestea pot fi împrăștiate la nivelul sânilor sau grupate și pot fi datorate înaintării în vârstă sau unor cauze necanceroase, cum ar fi: îmbătrânirea arterelor sânului sau unor vechi leziuni.
Uneori calcificările pot indica prezența cancerului de sân precoce, dar de cele mai multe ori, ele indică doar prezența unor mici chiste.

Mamografie digitală – avantaje

O examinare cu mamograful digital nu durează mai mult de 20 de minute. Spre deosebire de mamograful analog, în care imaginile sunt printate pe film, mamograful digital permite captarea și manipularea imaginilor pe suport electronic, pentru ca anomaliile să fie vizualizate cât mai bine.

Transmiterea rapidă a imaginilor și stocarea acestora pe un suport optic sunt câteva dintre avantajele mamografiei digitale, reducându-se considerabil timpul de așteptare a rezultatului, precum și eliminarea condiționării de un singur set de filme originale.

Mamografia se efectuează bilateral, în 2 planuri diferite pentru fiecare sân, fiind realizate 4 imagini asupra structurii sânului. În cazul în care apar diferite structuri mamare care se suprapun sau a anumitor patologii, va fi necesară efectuarea unor incidente suplimentare pentru o mai bună evidențiere. Aceste incidente vor fi recomandate de către medicul radiolog în cursul examinării.

În timpul procedurii, în cazul mamografiei digitale, sânul este suspus unei compresiuni moderate, la un nivel mai puțin accentuat comparativ cu mamografia analogical, fiind mai puțin dureroasă. Compresiunea poate crea un discomfort temporar, perceput într-un mod diferit de fiecare femeie. Compresiunea nu este periculoasă și nu produce modificări interne ale sânului.

Beneficiile screening-ului cu ajutorul mamografiei depășesc riscurile datorate iradierii. De curând, s-a estimat că iradierea necesară pentru efectuarea unei mamografii este mai mică decât iradierea cosmică la care este expus un pasager ce face un zbor intercontinental sau un schior aflat pe munte la peste 3000 de metri.

Dr Buie atrage atenția că în cazul în care au mai fost efectuate anterior examinări mamografice, ecografice sau IRM de sân, este recomandat ca pacienta să le prezinte medicului radiolog pentru a se putea efectua o comparare a aspectelor imaginilor, extrem de utilă în evaluarea evoluției sânului sau a unor modificări depistate anterior.

Mamografia salvează vieți. Vino anual la noi pentru mamografie dacă ai peste 40 de ani, pentru a fi sigură că totul este în regulă. Programările pentru această procedură se pot face la call center MedLife Genesys – 0257 960.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *