Press "Enter" to skip to content

Simptomele cancerului la sân

Autoexaminarea sânilor este deosebit de importantă la orice vârstă, îndeosebi pentru că în stadiile incipiente, cancerul de sân nu are de obicei niciun simptom.

Când o tumoră se dezvoltă, în stadiile mai avansate, se pot nota următoarele semne:

  • Un nodul la sân sau în axilă care persistă după ciclul menstrual. Acesta este adesea primul simptom aparent de cancer de sân. Nodulii asociați cu cancerul de sân sunt de obicei nedureroși, cu toate că unii pot provoca o senzație de înțepătură. Nodulii sunt de obicei vizibili pe o mamografie cu mult timp înainte de a putea fi palpați în sân.
  • Noduli în axilă.
  • Durere sau sensibilitate în sân. Cu toate că nodulii sunt de obicei nedureroși, durerea sau sensibilitatea poate fi un semn de cancer de sân.
  • Pielea prezintă o crustă sau o adâncitură pe sân, poate indica o tumoră care nu poate fi palpată.
  • Modificări ale pielii de la nivelul sânului. Orice schimbare în dimensiune, contur, textură sau temperatură a sânului. O înroșire a tegumentului asociată sau nu cu modificarea structurii tegumentului, cum ar fi aspectul de „coajă de portocală”,  ar putea fi un semn de cancer de sân avansat.
  • O modificare a mamelonului, cum ar fi retracția mamelonară, senzație de arsură sau ulcerație, poate fi asociată cu un cancer de sân.
  • Prezența secrețiilor sau scurgerilor neobișnuite la nivelul mamelonului, care pot fi clare, sangvinolente, gălbui sau lăptoase ar putea semnala în unele cazuri prezența unui cancer.

Simptomele cancerului de sân diferă de la noduli ce pot fi sau nu palpabili, până la modificări la nivelul tegumentului. Simptomele similare celor ale cancerului de sân pot fi de multe ori expresia unor condiții medicale non-canceroase cum ar fi formațiunile benigne (chisturi, fibroadenoame).

Aproximativ 50-60% dintre cancerele mamare debutează prin microcalcificări izolate, fără reacție fibroasă în jurul calcificării, ceea ce face ca mamografia să rămână investigația de primă intenție în depistarea precoce a cancerului de sân.

În concluzie, datorită faptului că manifestările clinice ale cancerului de sân apar în stadii avansate, se recomandă efectuarea mamografiilor anual la femei începând cu vârsta de 40 de ani sau chiar mai devreme dacă în familie sunt antecedente de cancer de sân sau ovar sau dacă la examenul clinic se detectează anomalii la sân.

Este recomandat ca mamografiile să se efectueze în primele două săptămâni după menstruație, când sensibilitatea sânilor începe să se diminueze. Densitatea țesutului mamar la femeile tinere face ca interpretarea mamografiei să fie mai dificilă, în astfel de cazuri se va efectua ecografia mamară ca metodă complementară de examinare. Odată cu înaintarea în vârstă, se produc modificări în structura sânilor: țesuturile glandulare și cele fibroase involuează și țesutul mamar devine mai gras. Aceste schimbări fac mamografia mai ușor de interpretat, iar cancerul de sân va fi mai ușor de depistat cu ajutorul mamografiei.

Pentru depistarea incipientă a cancerului de sân, în cadrul MedLife Genesys Arad funcționează un centru de senologie și un mamograf digital. Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag la un consult de specialitate, la Dr. Buie Laurențiu, pentru a te asigura că totul este în regulă.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *