Weekendul acesta Asociația Exploratorilor Pușcații organizează o tabără pentru copiii din centrele de plasament și cei cu merite deosebite de la școala Gimnaziala din Vladimirescu.
Obiectivul principal este de a familiariza copiii și tinerii cu valorile și tradițiile românești, dar și experiența de a locui într-o casă tradițională românească amplasată într-o zonă pitorească.
“Prin proiectul „Casa Tradițională” încercăm să atragem atenția asupra frumuseților naturii cât și asupra activităților tradiționale, care tind să fie uitate. Prin acest tip de activități putem dezvolta și ajuta comunitățile locale, tradițiile, meșteșugurile cât și stimularea tinerilor către activiăți desfășurate în natură.
Locația aleasă este complexul Traditional Casa, locație pe care o apreciem, caldă şi primitoare precum casa bunicilor, simplă şi nesofisticată, care oferă însă confortul de care au nevoie copiii într-o vacanţă binemeritată. Traditional Casa este amplasată pe coama unui deal, de unde privirea cuprinde o bună parte din Munţii Apuseni. În această locație, copiii vor cunoaște simplitatea construcţiilor din lemn, unele dintre ele acoperite cu paie, cu decoraţiuni interioare inedite, care vor revela bucuriile unei vieţi simple, uitate parcă în tumultul vieţii cotidiene.
Această locație este amplasată pe dealul din satul Roșia, județul Bihor și este compusă din: Casa Mare, Casa de la Stele, Casa cu Dud și Șura acoperită cu Paie. În Complexul Tradițional Casa se doarme pe saltele, pentru care se asigură lenjeria necesară, fiecare casă având grup sanitar propriu, curent și apă caldă/rece. Pentru perioada rece, complexul are încălzire cu calorifere si centrală termică pe lemne și un spațiu amenajat pentru loc de foc sau gratar. De asemenea, în apropiere se găsește cătunul Runcuri cu cateva case răsfirate pe dealuri, Moara pe Apă din lemn care funcționează în prezent, biserica reformată și muzeul satului din Remetea și Biserica de lemn Sf. Nicolae.
În conformitate cu cele descrise la punctul de mai sus, dorim să oferim o experiență nouă unui grup de aproximativ 20 de copii şi tineri din centrele de plasament și de la școala gimanazială din Vladimirescu care au merite deosebite la învățătură, activitate în care vor fi explicate zonele carstice cât și o mică lecție de prevenție și protejare a faunei și florei, după care vor vizita peșterile turistice amenajate – Peștera cu Cristale din mina Farcu și peștera Meziad care este află în Destinația de Ecoturism „Pădurea Craiului”.
Celelalte activități se vor desfășura în Casa Tradițională, unde tinerii vor asista și practica meșteșuguri casnice tradiționale, precum: cusutul pe etamină și împletirea brățării prieteniei. O altă activitate principală va fi desfășura într-un atelier de olărit și gravat pe oale de lut. Tot aici se vor desfășura video-proiecții despre acitivatea de alpinist și speolog, iar copiii vor beneficia de toată atenția membrilor Asociației Exploratorilor Pușcații.
Fiecare eveniment organizat este o experienţă inedită care te modelează şi te pregăteşte pentru următoarele încercări atât sociale cât și personale. Mai presus de tot, dorim să promovăm valorile ce ne-au fost inspirate de-a lungul timpului: spiritul de echipă, respectul faţă de natură, curajul, perseverenţa şi tradiţia.
Oricine doreste să ia legatura cu noi ne poate scrie la asociatia.puscatii@gmail.com sau pe pagina de Facebook: Asociatia Puscatii. De asemenea avem și canal YouTube unde postăm filme regizate din activitățile noastre” – spun organizatorii.
Organizarea acestui eveniment social nu ar fi fost posibil fără suportul și ajutorul partenerilor care de fiecare dată ne sunt alături: International Alexander, Brenntag, Schonberger, Medinet Hygiene Consulting, Traditional Casa, Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltarea Durabilă Bihor, Restaurant Salon Criș, Marius Viorel Matei, Mihaela Stoica, Daniel Moț, Adrian Dorotovics, Fundația Umanitară Creștină Speranța Casa Debora, Asociatia de Caritate Maranata și Mountex.
Be First to Comment