Un subiect deosebit de controversat în ultimii ani, cu precădere în 2016, vaccinurile și beneficiile lor au fost extrem de disputate, adunând tabere de ambele părți.
Din păcate, toți cei care susțin că vaccinurile sunt periculoase sunt din ce în ce mai mulți, ghidați de persoane care își fac publice părerile, fără a realiza câtă lume manipulează și cât de mult rău pot ajunge să facă.
Ce înseamnă vaccinurile?
Conform Centrului European de Control al Bolilor, vaccinarea este în topul realizărilor medicale ale secolului 20, reușind să reducă dramatic numărul de persoane infestate cu boli care pot fi prevenite prin vaccin, în țările în care există programe de vaccinare de succes. Este o certitudine faptul că vaccinurile salvează vieți și reduc suferința, prin prevenția unor boli extrem de grave, care pot cauza dizabilități permanente sau chiar moarte.
Ce trebuie să știi despre vaccinare
- Vaccinarea a eradicat variola, a eliminat poliomielita din majoritatea locurilor lumii şi ţine sub control multe alte boli.
- Difteria ucide 1 din 10 persoane, chiar şi sub tratament.
- Boala meningococică ucide 1 din 10 persoane, chiar şi în cazul în care diagnosticul este pus cu imediat şi se începe tratamentul.
- Tetanosul nu va fi niciodată eradicat, deoarece sporii de tetanos trăiesc în mediul înconjurător – în sol, precum şi în praf în case şi spitale. Sporii sunt extrem de rezistenţi la căldură şi lumină ultravioletă, ceea ce le permite să supravieţuiască timp de mulţi ani de zile în afara organismului.
Mai sunt necesare vaccinurile, având în vedere condițiile actuale de igienă și sanitație?
Bolile împotriva cărora se face vaccinare vor reapărea, odată oprit progamul de imunizare. Unele boli se pot preveni printr-o igienă corectă, însă alte virusuri se răspândesc indiferent de condițiile de igienă, cum este, de exemplu, rujeola.
Bolile infecțioase mai fac victime în ziua de azi?
Există încă o mulțime de boli infecțioase care fac numeroase victime, cauzând suferință și, în multe cazuri, deces, iar printre acestea se numără rujeola, rubeola, tusea convulsivă și tetanosul neonatal. În ultimii ani s-au înregistrat 1.4 milioane de decese prin boli care pot fi prevenite prin vaccin, iar țările din Europa s-au confruntat cu epidemii de rujeolă și rubeolă. Aceste epidemii au loc în continuare, amenințând cu precădere copiii, dar și adulții, iar, dată fiind ușurință circulației internaționale, virusurile se răspândesc imediat.
Vaccinurile salvează vieți
Anual, vaccinarea salvează mai mult de 3 milioane de vieți din întreaga lume. Când este introdus un nou vaccin, iar programul de vaccinare funcționează corespunzător, se produce o scădere importantă a numărului de persoane infectate. Atunci când acoperirea vaccinală scade, bolile reapar. Imunizarea îi protejează, de asemenea, pe cei care nu s-au vaccinat prin prevenirea răspândirii bolilor infecțioase.
Există cazuri de persoane contaminate, în ciuda efectuării vaccinului?
Cei mai mulți oameni care se contaminează cu boli care pot fi evitate datorită vaccinului nu au fost vaccinați. Există însă cazuri în care protocoalele de vaccinare nu sunt riguros respectate, din cauză că nu se respectă dozajul recomandat, fapt raportat, de exemplu, în anul 2009, în cazul rujeolei. Un lucru este însă cert, ca și în cazul oricărui tratament împotriva oricărei afecțiuni, nu există nici un vaccin care să ofere protecție în proporție de 100%. Sistemul imunitar este unul foarte complex, iar organismele sunt diferite, ceea ce poate face ca un număr foarte mic de oameni să reacționeze diferit și să apară complicații.
Este mai bine să obții imunitate trecând printr-o boală, decât să fii vaccinat?
Împotriva unui virus, vaccinurile oferă sistemului imunitar o mulțime de informații care-l determină să se lupte cu virusul, prevenind astfel complicațiile grave și chiar decesul. Într-adevăr, orice afecțiune oferă mai multe informații organismului decât vaccinurile, însă sistemul nostru imunitar necesită doar o anumită cantitate de informații pentru a recunoaște un microorganism invadant, ceea ce înseamnă că vaccinurile pot oferi protecție și imunitate pe termen lung. Este important de reținut – diferența dintre cantitatea de informație obținută de sistemul imunitar atunci când se confruntă cu boala, și cea pe care o oferă vaccinul este exact doza care poate cauza complicațiile sau decesul.
Vaccinurile pot cauza efecte adverse, ori, în unele cazuri, pot duce la deces?
Ca și orice medicament sau tratament, vaccinurile pot avea, în foarte puține cazuri, efecte adverse, însă nici unele dintre acestea nu sunt la fel de severe precum bolile pe care le previn. Durerea, febra moderată sau unele efecte secundare grave, extrem de rare, trebuie comparate cu toate consecințele afecțiunilor împotriva cărora a fost administrat vaccinul. De exemplu, una dintre consecințele poliomielitei este paralizia, iar unele boli prevenite prin vaccin pot avea ca și urmare decesul.
Be First to Comment