Instalarea anotimpului rece atrage după sine o serie de neplăceri, care nu constau doar în pericolele pe care trebuie să le înfrunte sistemul imunitar, ci și în agravarea simptomelor unor boli care îi afectează deja pe unii dintre noi.
Astăzi vorbim despre bolile osoase, unele dintre cele mai neplăcute probleme de sănătate, cu dureri care afectează și funcțiile motrice, dar și starea de sprit a pacientului. Afecțiunile osoase au o simptomatologie dureroasă din cauza faptului că, odată cu înaintarea în vârstă, oasele își pierd din densitate, ceea ce crește riscul de fracturi și încetinește procesul de vindecare.
Durerile și lipsa mobilității scad calitatea vieții și, pentru unele persoane, cele mai simple lucruri pot deveni dificil de făcut. Printre cele mai frecvent întâlnite boli ale oaselor se găsește și osteoporoza, denumită boala oaselor fragile. Studiile arată că peste un milion de români suferă de osteoporoză. Aceasta afectează în special femeile, mai ales după apariția menopauzei, având un mod asimptomatic de a se instala treptat. Din această cauză, osteoporoza este diagnosticată când se află deja în stadii avansate, în momentul apariției fracturilor.
Ca simptome incipiente, se caracterizează prin dureri în zona șoldurilor și a spatelui, care apar în special noaptea, iar disconfortul duce la adoptarea unei posturi din ce în ce mai încovoiate. De asemenea, dificultatea mișcărilor poate fi un semnal de alarmă pentru osteoporoză.
Sezonul rece îngreunează lupta cu bolile reumatice
Sunt o mulțime de diagnostice pentru diferitele afecțiuni articulare, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, iar simptomele acestora se agravează atunci când este resimțit frigul, și se manifestă prin rigiditate, inflamații, durere sau înroșirea zonei afectate. Din nefericire, aceste afecțiuni nu se resfrâng doar asupra sistemului osos, ci au ecou în articulații, mușchi, tendoane și ligamente.
Dar, deși lucrurile acestea tind să sperie pacienții, există mereu soluții în medicina modernă și durerile se pot ameliora prin medicamentație orală sau cutanată, precum și prin alte tratamente și intervenții.
Cum pot fi prevenite bolile oaselor
- Adoptă un stil de viață sănătos!
Evită fumatul în exces, care, după cum demonstrează anumite studii, crește cu până la 50% riscul de osteoporoză în rândul femeilor, și evită consumul de alcool. - Odihnește-te suficient!
Nu uita că și somnul este deosebit de important pentru un stil de viață sănătos, precum și exercițiile fizice constante, chiar și cele de dificultate mică sau medie, contribuie la menținerea tonusului sistemului articular, așa că orice tip de mișcare este important. - Alimentează-te sănătos!
Include în alimentația zilnică alimente bogate în calciu, mineral esențial pentru sănătatea sistemului osos. Pentru a fixa mai bine calciul în oase, este recomandat consumul de vitamina D3, care se produce în organism odată cu expunerea la soare, de aceea, în timpul iernii este puțin mai greu accesibilă. Se poate asigura prin suplimente nutritive. Există și suplimente alimentare care ajută la ameliorarea simptomelor în caz de artrită, care au în componență glucozamină, acid hialuronic, dar și antioxidanți.
Pentru orice problemă, echipa medicală din clinica noastră îți stă mereu la dispoziție. Dacă te confrunți cu orice problemă din sferă afecțiunilor osoase și articulare, programează o consultație la unul dintre medicii noștri și află cum te poți trata.
Apelează 0257 960.
Be First to Comment