Press "Enter" to skip to content

Ziua Culturii Naționale la Arad. PROGRAM

Update: Pentru evenimentul de la cinematograful Arta nu mai sunt locuri disponibile, acestea fiind rezervate în totalitate.

Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad vor organiza, miercuri, 15 ianuarie 2020, două evenimente, unul simbolic și unul cultural-artistic, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Ziua Culturii Naționale va fi marcată la Arad printr-un eveniment prin care se dorește atât omagierea marelui poet național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 170 de ani, cât și a unor personalități marcante ale muzicii și istoriei României.

Astfel, de la ora 18.00, fațada Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad va fi iluminată în culorile drapelului național al României, după ce, în prealabil pe ea se va monta un mash cu imaginea lui Mihai Eminescu. Astfel, Aradul se alătură inițiativei Ministerului Culturii de a evidenția o clădirea reprezentativă și imaginea poetului nostru național.

În fața Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad vor fi invitate oficialitățile locale, cu această ocazie urmând să fie transmis mesajul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Apoi, la Cinematograful Arta, va avea loc un spectacol de poezie și muzică clasică, expoziția „Istoria timbrului românesc“ și proiecția filmului „Maria, Regina României“, regizat de Alexis Sweet Cahill.

Evenimentul de la cinematograf, va începe la ora 18.30 și îi va avea ca protagoniști pe Zoltan Lovas, actor la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, care va recita din opera lui Mihai Eminescu și pe membrii cvartetului „Adagio“, cu invitatul lor, Florin Gherghel, concert maestrul orchestrei Filarmonicii de Stat din Arad, care vor interpreta partituri clasice ale unor compozitori români și străini. Printre acestea, „Balada“ de Ciprian Porumbescu și „Dansuri românești“ de Béla Bartók.

După recitalul de poezie și momentele muzicale, în jurul orei 19.00, este programată proiecția filmului „Maria, Regina României“, o producție a Abis Studio, care prezintă rolul decisiv pe care Regina Maria l-a avut în salvarea granițelor României, în 1919, la Conferința de pace de la Paris.

În holul cinematografului Arta va fi amenajată expoziția „Istoria timbrului românesc“, realizată de Centrul Municipal de Cultură Arad în parteneriat cu Romfilatelia.

Expoziția este formată din mai multe panouri pe care sunt transpuse mărci poștale emise de Romfilatelia pentru a marca evenimente importante din istoria poporului român, pe scurt – o istorie a timbrului românesc, de la apariția primelor mărci poștale, în urmă cu 162 de ani până în prezent.

Zoltan Lovas

Absolvent al Academiei de Teatru si Film Bucuresti, 1995, clasa prof. univ. Mircea Albulescu, Zoltan Lovas este una dintre prezențele active pe scena teatrului arădean dar și la evenimentele culturale din Arad, în calitate de prezentator. A jucat sute de roluri pe scena Teatrului Clasic  „Ioan Slavici“ din Arad, a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, fiind unul dintre cei mai apreciați actori arădeni.

Cvartetul „Adagio“ și Florin Gherghel

 Cvartetul Adagio este o prezență profesionistă pe scena locală, compus din patru absolvenți ai Facultăților de Muzică din Cluj și Timișoara – Marina Lei, Floriana Cenădan, Gavril Cenădan și Romeo Sălăjan.

Aceștia și-au propus și au reușit să ofere o înfățișare „modernă“ conceptului clasic de „cvartet de coarde“, prin abordarea unui repertoriu diversificat: muzică de film, tangouri, valsuri, ragtime-uri, muzică de divertisment, ambientală, muzică de jazz și cafe-concert.

Florin Gherghel este absolvent în 2006 al Conservatorului de Muzică din Oradea, fiind prezent pe afişele Filarmonicii de Stat din Arad încă din anii de afirmare, Tribuna Tinerelor Talente fiind cupola  sub care tânărul violonist  a interpretat acompaniat  de orchestra simfonică a Filarmonicii,  partituri  reprezentative ale repertoriului universal.

Florin Gherghel a studiat vioara la Liceul de artă „Sabin Drăgoi“, la clasa profesoarei Crina Brad, iar în perioada anilor de facultate s-a bucurat de îndrumarea violonistului Traian Roman, solist al Filarmonicii de Stat Arad.

Membru al Operei Naţionale din Timişoara pe parcursul stagiunii 2005 – 2006, violonistul este începând din septembrie 2006 angajat al Filarmonicii din Arad, iar din toamna anului 2016, concert – maestrul orchestrei simfonice.

Filmul „Maria, Regina României“

Un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Regăsim o Românie devastată de Primul Război Mondial. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a țării este extrem de controversată. În primăvara anului 1919, Regina Maria pleacă la Conferința de Pace de la Paris să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare.

Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de coscenarista Maria – Denise Theodoru, scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de Ioana Manea, alături de regizorul Alexis Sweet Cahill.

Din distribuție fac parte actori români, francezi și englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Bratianu), Emil Mandanac (Prințul Știrbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Filmările au avut loc în România și în Franța și au pus în valoare locuri autentice, precum Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris.

Expoziția „Istoria timbrului românesc“

În semn de respect și recunoștință pentru jertfa înaintașilor noștri, Centrul Municipal de Cultură Arad în parteneriat cu Romfilatelia au vernisat, în anul 2018, o expoziție filatelică de excepție, care are ca scop evidențierea și cinstirea celor care au făcut parte din destinele țării. 

Expoziția „Istoria timbrului românesc“ constă în transpunerea pe mai multe panouri a mărcilor poștale emise de Romfilatelia pentru a marca evenimente importante din istoria poporului român, pe scurt – o istorie a timbrului românesc, de la apariția primelor mărci poștale, în urmă cu 162 de ani până în prezent.

Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza în 1858 – anul în care apare primul timbru în României, Timbrul românesc – premiere filatelice, Marea Unire în filatelia interbelică, Coroanele Marii Uniri în filatelie, Făuritori ai Marii Uniri sunt doar câteva dintre temele abordate în expoziție.

Din punct de vedere tehnic, expoziția este formată din 20 panouri expoziționale echipate cu imagini ale timbrelor reprezenative perioadei și tematicii abordate, produse filatelice de înaltă ținută, într-o prezentare elegantă.

Ziua Culturii Naționale

Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă în 16 noiembrie 2010, ca Zi a Culturii Naţionale, fiind ziua care reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889).

Şi în alte ţări europene, Ziua Culturii Naţionale omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.

Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *