Press "Enter" to skip to content

Expoziția “Auschwitz – Ultimul drum” la muzeu

Joi, 23 ianuarie, la ora 19.00, Sala Clio a Complexului Muzeal Arad găzduiește vernisarea unei expoziții de fotografie care se dorește a fi o comemorare a 75 de ani de la eliberarea Lagărului de Concentrare de la Auschwitz – Oświęcim.

Fotografiile au fost realizate de: Marius Buță și Octavian Iolu care au făcut și prezentarea de mai jos:

Despre expoziție:

Titlul a fost ales sugestiv, deoarece acel loc a fost cu adevărat „ultimul drum” parcurs de milioane de oameni, unii nefăcând față transportului în vagoanele pentru vite, decedând până să ajungă la destinație. Expoziția de față conține imagini realizate pe parcursul anilor 2018 și 2019, în timpul vizitelor efectuate de autori în lagărul de concentrare și reprezintă finalitatea unui plan elaborat de a omagia jertfa celor peste un milion de suflete nevinovate care au pierit în condiții inumane.

Fotografiile pe care vă invităm să le priviți sunt grupate pe categorii, documente, reproduceri ale fotografiilor realizate în epocă, interioare de clădiri, exterioare, efectele personale ale deținuților și alte aspecte din lagăr. Nu este o prezentare exhaustivă, fiind limitată la numărul de imagini care poate fi expus, cu încercarea de a aduce mai aproape de publicul arădean fără posibilitatea de a vizita locul și cu un îndemn celor care dispun de mijloacele necesare, să treacă poarta lagărului și să tragă învățămintele necesare.

Mai multe informații despre însemnătatea și impactul acestui fenomen vor fi prezentate de către rabinul Levi Emanuel.

Date generale:

În suburbiile oraşului polonez Oświęcim, germanii au construit cel mai mare centru de ucidere în masă. În cinci ani, în complexul de lagăre de concentrare de la Auschwitz au murit un milion de oameni – evrei, ţigani, polonezi, ruşi etc. – fără ca nimeni să poată face nimic.

În ianuarie 2020 se comemorează 75 de ani de la eliberarea Lagărului de Concentrare de la Auschwitz de către trupele sovietice. Evacuarea lagărului de către germani a început la jumătatea lunii ianuarie, în 1945, dar Armata Roşie a deschis porţile lagărului abia pe 27 ianuarie.

Lagărul de concentrare Auschwitz I a fost realizat în 1940, în vechile cazărmi poloneze, după ce Germania anexează Silezia Superioară. Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului. Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar majoritatea estimărilor contemporane sunt în jur de 1,1-1,6 milioane, din care peste 90% au fost evrei.

Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene. Sub coordonarea SS, cu îndrumări din partea conducerii Partidului Nazist, toate ramurile birocrației de stat a Germaniei au fost implicate în logistica și în punerea în aplicare a acestei crime în masă. Uciderile au fost comise în toată Europa ocupată de germani, precum și în Germania Nazistă propriu-zisă și în teritoriile controlate de aliații acesteia. Circa 42.500 de centre de detenție au fost utilizate la concentrarea victimelor în scopul comiterii de încălcări flagrante ale drepturilor omului. Peste 200.000 de oameni se estimează că au comis crime asociate Holocaustului.

Expoziția va rămâne deschisa pentru vizitare pana în 2 februarie.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *