O perioadă particulară din ciclul vieții este sarcina, când întregul organism suferă modificări fiziologice, metabolice și, în special, nutrițional comportamentale.
Este acea fază din viața unei femei în care alimentația sănătoasă și echilibrată devine obligatorie, deoarece dieta nu privește doar mama, ci este determinantă în formarea, evoluția și buna dezvoltare a copilului.
Odată cu apariția sarcinii, în organismul viitoarei mame încep schimbările metabolice materne menite să asigure progresul sarcinii și rezultatul ei. Încă din perioada premergătoare apariției sarcinii, toate femeile trebuie să se pregătească pentru evenimentul ce va urma, făcând ordine în alimentația zilnică, adoptând obiceiuri culinare sănătoase și, cel mai important, încercând să aibă greutatea ideală corespunzătoare vârstei lor. Aportul alimentar crescut „cât pentru doi” sau pentru „satisfacerea poftelor”, precum și privarea de mâncare ca urmare a fobiei față de kilogramele în plus, nu își au locul în această perioadă, atenționează Santa Ramona, Nutriționist – Dietetician.
Când ești gravidă, “a mânca pentru doi” nu înseamnă de 2 ori mai mult (cantitativ), ci de 2 ori mai bine (calitativ).
Câștigul ponderal optim în sarcină
Pe perioada sarcinii, o creștere în greutate cuprinsă între 11,5-16 kg este considerată normală. Câștigul ponderal adecvat pe parcursul celor 9 luni permite o evoluție a sarcinii și o naștere fără complicații pentru mamă și copil, însă și constituirea unor rezerve de grăsime necesare alăptării și asigurării unui status nutrițional corespunzător noului născut.
Pe parcursul sarcinii, kilogramele se acumulează în mod neregulat, iar de multe ori ritmul de creștere în greutate este mai important decât câștigul ponderal total.
În primul trimestru se pot câștiga 5-10% din numărul total de kilograme (maxim 1,5 kg), dar ideal este ca viitoarea mamă să își păstreze constantă greutatea inițială. Ulterior, se pot acumula în medie 450g/săptămână, puțin mai mult pentru femeile slabe și mai puțin pentru cele robuste.
Aportul alimentar al gravidei crește global, însă, având în vedere că anumiți nutrienți sunt necesari în cantități foarte mari (calciu, fier, vitamine), alegerea alimentelor trebuie făcută cu grijă, astfel încât absorbția acestora să fie maximă, iar pierderile minime. De exemplu, aportul de glucide este esențial pentru a hrăni creierul fătului, dar și ca suport energetic pentru mame. Sunt recomandate glucidele lente, cum sunt cerealele integrale, legumele, fructele, deoarece sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și nu îngrașă.
Recomandări ale stilului de viață din perioada de sarcină
- Păstrarea unui orar regulat al meselor, dese și reduse cantitativ
- Discutarea dietei cu un nutriționist, cu respectarea recomandărilor în privința greutății corporale aferente vârstei gestaționale
- În cazul recomandărilor de suplimente cu fier, acestea se asociază cu vitamina C pentru o mai buna absorbție, iar pentru combaterea eventualei constipații generate de aceste suplimente, se consumă din belșug alimente bogate în fibre și se crește cantitatea de apă băută zilnic.
- Se evită consumul de prăjeli, carne roșie, de pasăre sau pește gătite în sânge sau carne friptă la grătar, laptele și brânza nepasteurizate și preparatele din carne (mezeluri, hot-dog).
Afectarea gestației și a produsului ei este influențată de statusul nutrițional al viitoarei mame, iar greutatea la naștere a nou-născutului este corelată cu mortalitatea infantilă. Cu toate acestea, graviditatea nu trebuie percepută ca o stare patologică, care ar necesita o alimentație specifică, ci o alimentație care să cuprindă diete variate și sănătoase, a cărei beneficii se răsfrâng în egală măsură asupra mamei și asupra bunei evoluții și dezvoltări a copilului. Încă înainte de a rămâne însărcinate, toate femeile trebuie să se pregătească în a da naștere unei noi vieți, prin adoptarea de obiceiuri culinare sănătoase, prin alimentație zilnică ordonată și prin păstrarea greutății corporale ideale corespunzătoare categoriei de vârstă căreia îi aparțin.
Dacă vrei să ții sub control greutatea corporală în sarcină și să te asiguri că îi oferi puiului tău tot ce e mai bun din punct de vedere nutrițional, programează o vizită la Ramona Santa – Nutriționist – Dietetician în cadrul MedLife Genesys. Apelează 0257 960 pentru programare!
Be First to Comment