Răceala și gripa sunt infecții virale specifice sezonului rece și afectează nasul, gâtul, sinusurile și căile respiratorii, creând senzație de disconfort general. Uneori debutul gripal se poate complica bacterian și manifestările pot deveni severe cu alterarea stării generale.
În unele cazuri infecția virală inițială, complicată bacterian, se poate extinde cuprinzând organe alăturate (urechi – otite, bronhii – bronșite, alveole pulmonare – pneumonii). Dacă simptomele se agravează sau persistă mai mult de 10 zile, consultați medicul.
Simptomele de răceală și gripă durează 7-10 zile cu intensitate maximă în primele 3-4 zile. O suprainfecție bacteriană poate prelungii durata bolii până la 3 săptămâni.
• Evitati deplasările în afara locuinței
• Odihniți-vă și stați confortabil la căldură
• Evitați fumul de țigară
• Nu atingeți cu mâna ochii, nasul și gura
• Beți multă apă și multe lichide fără alcool (ceaiuri, sucuri proaspete din fructe-în special citrice, supe calde )
• Mâncați în mod regulat și sănătos (proteine de origine animală și vegetală)
• Condimentați-vă meniul cu ceapa, usturoi , ghimbir, ardei iute, hrean, cuisoare – toate proaspete (atenție, nu sunt recomandabile persoanelor cu hiperaciditate gastrică)
• Suplimentati-vă meniul cu miere și derivate (propolis, lăptișor de matcă; excepție persoanele alergice la aceste produse)
• Faceți inhalații (cu ceai de mușețel, cu uleiuri esențiale de eucalipt și mentă), pentru eliberarea căilor respiratorii (Atentie! Supravegheați copiii !)
Medicamentele pentru răceală și gripă care vă pot ajuta :
➔ Decongestionantele sau un spray nazal cu soluție salină pentru nasul înfundat
➔ Antitermic pentru reducerea febrei, decongestionarea nazală, calmarea durerii în gât și a altor tipuri de durere
➔ Antihistaminicele pot ajuta la ameliorarea secrețiilor nazale, a strănutului și a tusei seci
➔ Medicamentele care suprimă tusea (cunoscute ca antitusive) pot fi utilizate pentru a ameliora o tuse seacă
➔ Medicamentele expectorante și mucolitice (sunt cele care elimină excesul de secreții de la nivelul mucoaselor si amelioreaza tusea productiva)
➔ Dezinfectante faringiene
Tratamentul este individualizat, în funcție de intensitatea simptomelor și de statusul imunitar al bolnavului. Nu treceți de la tratamentul simptomatic la automedicația cu antibiotice fără un consult medical de specialitate.
Dacă simptomele persista peste 3 zile fără semne de ameliorare, se impune consultul medical.
Anumite medicamente pentru răceală și gripă nu trebuie administrate copiilor mici, femeilor însărcinate sau care alăptează sau persoanelor cu anumite afecțiuni medicale (de ex. diabet, glaucom, hipertensiune arterială).
Intrebați întotdeauna medicul sau farmacistul înainte de administrarea medicamentelor dacă acestea sunt potrivite pentru dumneavoastră.
Evitați transmiterea bolii celor din jur astfel:
❗️ Nu frecventați locurile aglomerate, rămâneți în casă dacă nu vă simțiți bine
❗️ Nu aglomerati secțiile de primire urgențe și sălile de așteptare ale medicilor de familie, sau sălile de spectacole, Pentru semne minore de boală (pacienții) se pot trata simptomatic la domiciliu.
❗️ Spălați-vă pe mâini în mod regulat, în special înainte de masă și după ce vă suflați nasul
❗️ Utilizați batistele igienice (unifolosibile) și acoperiți-vă gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați. În lipsa acestora protejați-vă nasul și gura când strănutați sau tușiți cu cotul sau manșeta mânecii.
❗️ Folosiți corect măștile de protecție (trebuie să acopere nu numai gura ci și nasul)
❗️ Folosiți paharele și tacâmurile individual, nu mușcați din același sandviș, nu beți din aceeași sticlă
❗️ Curățați si dezinfectati suprafețele de uz casnic și suzetele și jucăriile copiilor
Profilactic:
☑️Stimulați-vă imunitatea (alimentați-vă regulat și sănătos nu cu junk food, dormiți suficient, tolerați stresul, faceți sport sau cel puțin miscare 30 min./zi, alternați perioadele de lucru cu timpul liber, etc.)
☑️ Vaccinați-vă antigripal. Chiar dacă veți face viroze iarna, formele nu vor fi grave și nicidecum mortale.
Be First to Comment