Aparatul genital feminin poate semnala probleme de sănătate prin diferite moduri. Cert este că, de câte ori apare o anomalie, manifestată fie prin durere, balonare, secreție sau sângerare, acestea trebuie semnalate cât mai repede medicului ginecolog.
Acest articol tratează aspectul afecțiunilor aparatului genital feminin care se manifestă prin secreții vaginale. Acestea pot oferi indicii importante privind sănătatea organelor genitale, iar principalele semne ieșite din normal sunt modificările de culoare, textură sau la nivel olfactiv.
În cabinetele ginecologice există posibilitatea recoltării și efectuării analizelor acestor secreții pentru a depista timpuriu eventuala existență a unor probleme. În următoarele rânduri afli care sunt simptomele care ar trebui să te îngrijoreze, care sunt afecțiunile care pot fi depistate cu ajutorul acestor analize și ce presupun analizele.
Semne care impun necesitatea efectuării testării
Dacă remarci vreo anomalie în ceea ce privește igiena ta intimă sau te confrunți cu unul dintre următoarele simptome, este nevoie să vizitezi medicul ginecolog.
- Durere sau iritaţie la nivelul vaginului
- Secreţii cu miros atipic, neplăcut
- Eczeme şi senzație de prurit
- Durere sau usturime la urinare
Atunci când te programezi pentru o consultație, medicul sau asistenta îți va da niște indicații despre câteva lucruri de care trebuie să ții cont înainte de a te prezenta la consult. Nu te îngrijora, recoltarea secreției vaginale nu este un procedeu dureros, însă poate să-ți creeze un ușor disconfort. Ulterior, există mai multe tipuri de teste care permit vizualizarea microorganismelor existente, dar și gradul de dezvoltare, rata de înmulțire și anomaliile lor. Rezultatul acestui examen îl vei afla câteva zile mai tarziu.
Ce probleme de sănătate pot fi descoperite cu ajutorul acestor analize
În mod normal, în aparatul genital feminin trăiesc o mulțime de bacterii și fungi, care sunt benefice pentru sănătatea sa. Există însă şi situaţii în care aceste microorganisme se dezvoltă necontrolat, ca urmare a abuzului de antibiotice, medicamente sau alte substanțe, a actelor sexuale neprotejate, a stresului sau a deficienţelor vitaminice.
- Tractul genital feminin găzduiește atât bacterii aerobe, cât şi anaerobe. Bacteriile aerobe se dezvoltă în prezenţa oxigenului (de ex: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis). Bacteriile anaerobe nu au nevoie de oxigen pentru a supravieţui (lactobacilii), iar una dintre cele mai comune afecțiuni apare atunci când bacteriile aerobe le depăşesc numeric pe cele anaerobe. Aceasta este vaginita aerobă, o afecţiune inflamatorie care apare din cauza răspunsului subit al sistemului imunitar în faţa atacului bacteriilor aerobice din tractul vaginal. Pot apărea simptome inflamatorii precum roşeaţă sau prurit vaginală. Pe lângă disconfort, trebuie amintit şi faptul că vaginita aerobă netratată poate duce la avort sau naşterea prematură.
- Mirosul neplăcut al secreţiilor vaginale pot semnala alt tip de vaginită – cea bacteriană. De aceea este important să faci un test de secreţie vaginală, care va confirma sau infirma această suspiciune.
- Modificarea texturii secrețiilor poate semnala modificărilor ale florei bacteriene. Acestea sunt adesea semnale pentru o afecțiune frecvent întâlinită în rândul femeilor active sexual – candidoza, însă pot fi un semnal de alarmă și pentru afecțiuni mai grave, precum chlamydia, gonoreea, herpesul genital, uretrita, boala inflamatorie pelvină sau alte BTS-uri.
- Cel mai important test care trebuie efectuat este testul Papanicolau (PAP). Acesta poate depista diverși factori care afectează flora vaginală, dar și celulele anormale de la nivelul colului uterin. Acest test este recomandat a fi efectuat cel puțin o dată la doi ani, deoarece determină existența unei anomalii care poate cauza cancer de col uterin.
Sănătatea aparatului genital este cea care pune o mulțime de probleme femeilor din întreaga lume. Ginecologia este o ramură a medicinei care poate oferi multe răspunsuri și tratamente cu rezultate excelente, dacă pacientele se testează periodic iar maladiile sunt depistate din timp. Nu ignora simptomele, lasă deoparte sentimentul stânjenitor de a merge la ginecolog, și programează-te anual la consult!
Be First to Comment