Press "Enter" to skip to content

Festivalul George Enescu, transmis online. Programul primei luni

Festivalul și Concursul Internațional George Enescu s-a mutat în online. Înregistrări din edițiile anterioare ale celor două evenimente sunt disponibile pentru publicul larg, organizatorii punând la dispoziție un program gratuit, de rezistență, solidaritate și vindecare prin muzică în contextul crizei provocate de coronavirus.

Programul va fi asemenea unui program de sală, cu diferența că fiecare concert va rămâne postat pe site timp de patru zile. Maratonul muzical va dura pe o perioadă nedeterminată, urmând ca programul să fie actualizat continuu. Informațiile vor fi disponibile pe www.festivalenescu.ro.

În primul rând vreau să mulțumesc public artiștilor români și străini, precum și Televiziunii Trinitas și Radiodifuziunii Române, pentru sprijinul pe care ni-l dau ca să oferim acest serviciu gratuit. Unele orchestre vor prelua înregistrările pe platformele lor. În al doilea rând, am vrea să transmitem un mesaj de sprijin și de compasiune, inspirat din valorile și comportamentul lui George Enescu: în vremuri grele, e bine să ne unim, iar muzica poate să fie liantul. Muzica vindecă sufletele, iar iubitorii muzicii se întăresc când se sprijină reciproc”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al ARTEXIM.

Program Festivalul George Enescu 2020 – prima lună

Concertele sunt transmise, online, aici https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/

18 – 21 martie

  • Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, avându-l ca dirijor, într-o ultimă reprezentație cu ansamblul, pe Fabio Luisi. În program se regăsește “Requiem” de Giuseppe Verdi. Cei patru soliști sunt: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti și basul Riccardo Zanellato.

22 – 25 martie

  • Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră op.6 de Niccolo Paganini și Simfonia a III-a în do major op.21 de George Enescu.

26 – 29 martie

  • Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrului Lawrence Foster și avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internațional “Arthur Rubinstein” în 2017). În program: Adrian Pop – “Solstice” pentru orchestră; Frédéric Chopin – Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră op. 11 și Witold Lutosławski – Concert pentru orchestră.

30 martie – 2 aprilie

  • Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu.; În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 de George Enescu, Concertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, Suita “Imagini” pentru orchestră de Claude Debussy.

3 – 6 aprilie

  • Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Soliști sunt doi muzicieni de calibru internațional: soprana Anna Caterina Antonacci și pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variațiuni pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Witold Lutosławski, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, La Voix Humaine – operă pentru soprană și orchestră de Francis Poulenc.

7 – 10 aprilie

  • Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, avându-l la pupitru pe dirijorul Gergely Madaras;;solistul concertului este violonistul Renaud Capuçon. În program: Suita a II-a pentru orchestră în do major;de George Enescu,;Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók și Simfonia a V-a în si bemol major de Serghei Prokofiev.

11 – 14 aprilie

  • “Peter Grimes”, operă semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten. Lucrarea a fost interpretată de Orchestra Națională a Radiofuziunii Române și de Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Paul Daniel. Ciprian Țuțu a fost dirijorul corului, iar artista vizuală Carmen Lidia Vidu a semnat viziunea și regia multimedia a spectacolului. În distribuție: tenorul Ian Storey;– Peter Grimes, soprana Lise Davidsen – Ellen Orford, Catherine Wyn-Rogers, contralto – Auntie, baritonul Christopher Purves;– Balstrode, mezzosoprana Diana Montague;– Mrs. Sedley, basul Joshua Bloom – Swallow, baritonul Huw Montague Rendall;– Ned Keene, tenorul Michael Colvin;– Bob Boles, tenorul Bonaventura Bottone;– Reverendul Horace Adams, basul Barnaby Rea – Hobson, sopranele Solomia Lukyanets și Rhian Lois – cele două nepoate.

16 – 18 aprilie

  • Orchestra Filarmonice din St. Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Țuțu. Solistul concertului este violonistul Vadim Repin. În program: Poemul simfonic Isis;de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schițele autorului), Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară și orchestră de Dmitri Șostakovici și Simfonia a IX-a în mi minor, Din lumea nouă;de Antonin Dvořák.

19 – 22 aprilie

  • Recitalul violonistei Midori și al pianistului Jean-Yves Thibaudet. În program: Sonata pentru vioară și pian în la minor de Robert Schumann, Sonata nr. 1 pentru vioară și pian în la major de Gabriel Fauré, Sonata pentru vioară și pian în sol minor de Claude Debussy;și Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară„în caracter popular românesc” de George Enescu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *