Press "Enter" to skip to content

Exponatul lunii la muzeu: Fotografia Celiei Goldschmidt și a fiicei sale Margit

Fotografia ce le ilustrează pe Celia Goldschmidt și fiica sa Margit, realizată în anul 1908, este exponatul lunii noiembrie la Complexul Muzeal Arad.

EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE
Muzeul de istorie (Palatul Cultural, etaj 2)
FOTOGRAFIA DOAMNEI CELIA GOLDSCHMIDT ȘI A FIICEI SALE MARGIT
Atelier fotografic ”Hungária” Arad, Forray-utca 1, azi str. Mețianu
Anul: 1908
Donație Braun Margareta (1993)
Colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad/ Donații și donatori evrei: Familia Goldschmidt-Braun
——-
Promo: https://www.youtube.com/watch?v=ydr6hu1QH5U&t=14s
Dr. Adelina Stoenescu, muzeograf
Nelu Scripciuc, artist fotograf
Proiect realizat cu sprijinul Comunității Evreiești din Arad.
Informații prețioase despre viața doamnei Braun Margit (Fiume, 1907-Arad, 1995) au fost oferite de către domnul Ionel Schlesinger, președintele de onoare al Comunității Evreiești din Arad, domnul Ioan Weisl – jurnalist, domnul Gheorghe Lanevschi – istoric, muzeograf la Muzeul Județean Arad și doamna Szegö Margareta, jurnalist.
——-
Fotografii și tablouri de familie, obiecte personale, scrisori din război, documente personale și oficiale reconstituie povestea mai multor generații ale unei familii, dar și secvențe din istoria unei comunității.
Donațiile generoase ale membrilor comunității evreiești din Arad: Goldschmidt, Arnstein, Braun, Hatschek, Geller, Steinberg&Seidner, Weisz, Nagy, azi bunuri de patrimoniu muzeal, scriu o filă din istoria Aradului: povestea evreilor arădeni de-a lungul secolelor XVIII-XXI.
Numeroasele donații oferite de doamna Braun Margareta (Fiume, 1907-Arad, 1995), născută Hajnal, căsătorită Stern și Braun, descendentă a familiei Goldschmidt-Tauber, îmbogățesc patrimoniul muzeului arădean.
Mama sa, Cecilia, era al șaptelea copil al familiei Goldschmidt, o familie de evrei, înstăriți, stabiliți în Arad la începutul secolului al XIX-lea. Educată la Arad și Szeged, Cecilia a avut un scurt mariaj cu profesorul Academiei din Fiume – Hajnal David. De acest mariaj, al Ceciliei cu David, sărbătorit la Arad în 18 octombrie 1903, amintesc fotografiile și meniul de nuntă, dar și rochia purtată de mama Ceciliei, doamna Goldschmidt Leontine, bunuri care se păstrează în colecția muzeului.
Fotografia Ceciliei și a lui Margit, donație a doamnei Margareta Braun în anul 1993, era realizată în anul 1908 în atelierul foto ”Hungária” din Arad (Forray-utca 1, azi str. Mețianu) la scurt timp după divorțul părinților săi, Hajnal David și Cecilia Goldschmidt.
Margareta (Margit) în vârstă de 1 an și jumătate, alături de mama sa Cecilia s-au întors de la Fiume în orașul natal al mamei – Arad. Aici se va depăna povestea celor două descendente ale familiei Goldschmidt, de-a lungul unui secol, trecând prin suferința a două războaie, prosperitatea anilor interbelici și umilințele regimului comunist.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *