Press "Enter" to skip to content

27 martie – Ziua Mondială a Teatrului. La mulți ani, tuturor celor care îl fac să existe!

În fiecare an, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită pe 27 martie. Cu această ocazie, conform tradiției, personalități marcante ale vieții culturale, fie că vorbim de regizori, actori sau dramaturgi, transmit diferite mesaje.

Ziua Mondială a Teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea în întreaga lume.

Instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), a devenit un eveniment anual din 1962, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO, potrivit www.world-theatre-day.org.

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Teatrului sunt organizate diverse manifestări în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiştii preferaţi. Una dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea mesajului tradiţional internaţional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul -, într-un mesaj, tradus în peste 50 de limbi. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau.

În 2020, mesajul de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris de Shahid Nadeem, autor dramatic din Pakistan, şi şi-a găsit drum către public de pe scene virtuale.

În acest an mesajul este transmis de actriţa britanică de teatru şi film Helen Mirren, iar evenimentele prilejuite de Ziua Mondială a Teatrului sunt transmise online ca şi anul precedent, în contextul pandemiei de Covid-19.

Helen MIRREN,  actriță de teatru, film și televiziune

„Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentațiile cu public și mulți artiști, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate dejade sentimentul de nesiguranță.

Poate că tocmai această perenă stare de insecuritate i-a făcut mai apți să supraviețuiască acestei pandemii cu inteligență și curaj.

În aceste circumstanțe noi, mulțumită în mare măsură internetului, imaginația lor s-a tradus deja în moduri de comunicare inventive, amuzante și emoționante.

De când au apărut pe lume, ființele umane și-au spus unele altora povești. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista.

Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreților, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbușit și va reînflori curând, cu o nouă energie și cu un nou mod de înțelegere a lumii în care trăim cu toții.

Abia aștept!” 

De asemenea, mai mulți directori de teatru, actori și regizori au transmis mesaje cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Iată doar câteva dintre acestea:

Ion CARAMITRU, actor, director Teatrul Național din București și președinte UNITER

„De-a lungul istoriei universale a Teatrului s-au mai petrecut evenimente care l-au trimis în adormire: epidemii, pandemii, războaie, guverne de un bigotism aparte, dictatori.

Dacă stau să mă gândesc, de cele mai multe ori aceste sincope nu l-au îngenunchiat, ci l-au întărit, i-au dat motive în plus de a supraviețui ca, apoi, să reapară mai viu și mai puternic. Prizonier al conjuncturii, Teatrul evadează de sub escortă și-și găsește libertatea în respectul față de cuvânt și dragostea față de public. 

Teatrul oferă lecții de dicțiune, de atitudine, de respect față de rostire, de civilizație, aș spune.

În fapt, ceea ce încerc să spun aici este un apel la calm, la studiu, la răbdare. Aveți încredere în noi, oamenii de teatru care, alături de un public credincios, asigurăm permanența unei insule a libertății, al unui altar laic al cunoașterii de sine. La Mulți Ani, cu sănătate!”

Bogdan COSTEA, manager Teatrul Clasic ioan Slavici Arad

„Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentațiile cu public și mulți artiști, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranță.” Așa își începe actrița Helen MIRREN mesajul adresat breslei și publicului, cu prilejul Zilei Internaționale a Teatrului.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad sărbătorește și în 2021 această zi atât de importantă pentru oamenii de teatru și public, online.

„Din păcate, este al doilea an în care Ziua Internațională a Teatrului ne găsește departe de ce iubim noi, artiștii, cel mai mult: scena și publicul. Privim însă cu speranță și credem că puterea creației se va menține vie și că, grație ei, vom avea tăria necesară de a trece peste perioada aceasta atât de grea pentru noi toți. La mulți ani inspirați, dragi colegi! La mulți ani alături de noi, dragi spectatori!”

Zoltan LOVAS, actor Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad
„Draga TEATRULE!
Imi e tare DOR de tine! Sper ca si tie de mine! Personajele mele sunt bine. Intreabă de tine! Nu stiu ce sa le spun! Ele sunt ascultătoare. Da. Jur! Poartă mască. Cu schimbul! O zi aia veselă . O zi cea tristă. Eu le-am adăpostit în siguranță intr-un seif! In sufletul meu! Au călďură. Măncare primesc zilnic o poezie. Ca desert un monolog! Sămbăta si duminică le cânt! Cănd se răzvrătesc le spun o rugăciune! Atunci se liniștesc! Cănd cerșesc aplauze le povestesc despre valurile mării! Ele mă dojenesc spunându- mi că am uitat sa zbor! A da! Am uitat de pescarusî! Personajele mele de ieri, azi si măine nu uitati ca vă iubesc!
Am primit un nou rol numit OM! Piesa se numeste VIATA. O regizeaza DUMNEZEU! Nu sunt foarte multe replici, nici personaje. Trairi multe in schimb. Nu are pauza . Se joaca 24 din 24 de ore! Lumina e asigurata de SOARE, muzica : ciripesc pasarelele dis de dimineata. Decorul e misto (o camera, o baie, o bucatarie)
In schimb in piesa asta noua am un monolog superb! Se numeste: TATAL NOSTRU! Il simt mai tare ca niciodata!
TEATRULE! Daca o sa imi iasa rolul asta de OM , am sa primesc marele premiu ;SANATATE!?
P.S. TEATRULE! Scuza-ma nu mai am nevoie de aplauze! Nu stiu ce sa mai fac cu ele! E suficient un ZAMBET de OM!
P.P.S Inchin un pahar cu vin in cinstea ta TEATRULE si in cinstea tuturor spectatorilor ,carora nu le-am spus, poate, demult, cat de tare ii iubesc!” Pavel BARTOȘ, actor Teatrul Odeon București

„Azi m-am trezit cu gândul la scenă! La mulți ani de Ziua Mondială a Teatrului, dragi colegi, la mulți ani, 

Teatrul Odeon! De-abia aștept să jucăm din nou cu sala plină! V-am pupat!” 
Toma ENACHE, actor și regizor
Azi, de Ziua Mondială a Teatrului, sănătate pentru toți cei care îl slujesc si trudesc cu pasiune pentru el.
Da, teatrul rămâne cea mai frumoasă formă de prietenie!”

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *