Televiziunea Arad va transmite, live, cea mai recentă lucrare de inspirație religioasă a maestrului Sabin Păutza, ”Recviem Baroc”, joi, 29 aprilie, de la ora 19.00. Evenimentul se va desfășura fără public.
Sabin Păutza și-a dirijat în premieră la Arad, la 1 Decembrie 2018, Te Deum-ul, o lucrare vocal simfonică pe care a dedicat-o Filarmonicii, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Semnează acum un nou ópus de consistență, o Missa pro defunctis, concepută în tradiția seculară a partiturilor funebre de concert, pe care o intitulează Recviem baroc. Rămâne, așadar, în continuare în registrul muzicii sacre, încredințându-ne tot nouă, premiera ei.
Despre Recviemul baroc și muzica sacra a acestui timp, despre cea mai nouă dintre partiturile sale, ne vorbește cel care rămâne și acum aproape de noi, maestrul Sabin Păutza.
Muzica religioasă ocupă un rol important în creația mea de peste 55 de ani, cu toate că cele mai multe lucrări de acest gen au fost create în a doua jumătate a acestei perioade, știind că acest gen de muzică nu a fost deloc încurajat până prin anii ’90. În majoritatea lor, aceste creații, destinate vocilor soliste cu acompaniament sau ansamblurilor vocale complexe, a cappella sau cu acompaniament, au avut la bază texte în limba latină și doar în cazuri izolate s-au bazat pe texte în limba engleză sau română. Acest Recviem reprezintă cea mai recentă lucrare a mea de inspirație religioasă și după cum îi spune și numele se înscrie din punct de vedere stilistic într-o zonă ce aparține modelului baroc, fapt ce ar putea să pară ciudat și oarecum greu de explicat, după ce creațiile mele de început au fost riguros dodecafonice sau chiar stochastice.
Cele 12 secțiuni ale acestui Recviem folosesc textul latin, așa cum îl găsim la majoritatea creatorilor clasici: 1. Introitus, 2. Offertory, 3. Sanctus, 4. Agnus Dei, 5. Interludium I, 6. Libera Me, 7. Rex Tremendae, 8. Lacrimosa, 9. Recordare, 10. Interludium II, 11. Dies Irae, 12. In Paradisum. Singurele elemente noi sunt cele două interludii instrumentale pe care le-am considerat necesare, pentru diversitatea expresiei, în dialog cu secțiunile corale, așa cum se dovedesc a fi și cele câteva momente încredințate soliștilor. Acest Recviem care se execută acum în primă audiție absolută, s-a vrut de la început a fi o lucrare de maximă accesibilitate, ce se înscrie firesc în seria lucrărilor mele din ultimii ani, destinate unui public larg și care se pot considera ca fiind și un modest omagiu adus marilor clasici ai barocului, pe care, parcă, îi prețuim din ce în ce mai mult.
Sabin Păutza
Concertul poate fi vizionat si pe Facebook, aici https://www.facebook.com/TVAradOfficial/
Pentru cei care doresc să participe la eveniment, biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.bilete.ro
Be First to Comment