Press "Enter" to skip to content

Vernisaj și concert de orgă la Filarmonica Arad

Un vernisaj și un concert de orgă vor avea loc la Filarmonica Arad în această săptămână.

Vernisajul expoziției “Orga din Banat și constructorii ei – Context european prezentat în imagini” alături de Concertul de orgă susținut de Franz Metz sunt evenimentele organizate de Filarmonica Arad joi, 14 octombrie, în spațiile Palatului Cultural.
De la ora 18.30, odată cu vernisajul expoziției concepute de bine-cunoscutul organist german, cei care iubesc muzica de orgă, dar și istoria prețioaselor instrumente din tezaurul Banatului cultural se pot bucura de reîntâlnirea cu pasionatul organist și muzicolog, de această dată în dubla sa ipostază, de autor de expoziție și interpret al unui program integral cu muzică de Bach.
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) și unul dintre fiii acestuia, Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788), reprezintă opțiunea repertorială a lui Franz Metz, pentru a pune în valoare o mare familie de muzicieni, precum și un important tablou de secol organistic, pe care îl evidențiază în modul cel mai eficient, prin câteva capodopere ale literaturii de gen.
Programul muzical al serii de joi începe la ora 19.00 și cuprinde partituri de recital și de concert, acompaniamentul orchestral al concertului pentru orgă de Carl Philipp Emanuel Bach fiind realizat de orchestra simfonică a Filarmonicii Arad și dirijorul Cristian Neagu.
Importanța orgilor din Banat și, în mod particular cea a constructorului Anton Dangl, cu impresionantele sale instrumente lăsate moștenire Aradului, este subliniată în mesajul transmis de Franz Metz:
“Numele constructorului de orgi ANTON DANGL este strâns legat de Arad, unde s-a născut și unde a înființat unul dintre cele mai importante ateliere de acest gen. Familia sa a venit din Austria la Arad. Instrumentele sale muzicale mai răsună și astăzi încă în România, Ungaria, Serbia și cele mai multe se mai pot găsi în biserici și sinagogi din județul Arad. Primele sale orgi au fost construite prin 1840 și ultimele la începutul secolului XX. Chiar și marele pianist Franz Liszt l-a felicitat pentru prima sa orgă construită pentru Academia de muzică din Budapesta.
Peisajul organistic bănăţean este unul dintre cele mai importante din Europa şi s-a format în cursul ultimilor 300 de ani. El se suprapune mai ales cu istoria comunităţii germane din Banat: primele orgi au fost construite în perioada colonizării Banatului istoric cu şvabi, ultimul atelier de construit orgi fiind desfiinţat în timpul emigrării constructorului în Germania (după 1970). Orgile din Banat au fost construite în primul rând pentru a acompania cântecul religios în timpul liturghiei. Ele răsună de peste 300 de ani în comunităţi germane, maghiare, croate, bulgare, slovace, cehe și româneşti din Banat şi se află în biserici romano-catolice, evanghelice, reformate şi în sinagogi. Ele au supravieţuit chiar și celor două războaie mondiale şi nu în ultimul rând epocii comunismului şi ateismului. Cauze suficiente, pentru a ne preocupa de istoria şi soarta acestor orgi istorice din Banat.
Noua orgă din Palatul Cultural este un semn de recunoștință pentru activitatea organistică din Arad, ea face o punte între secolele XIX și XXI. Este vorba despre un instrument foarte reusit și construit după planuri moderne, dar fondat pe tradiția construcției de orgi din secolele precedente. Orgile lui Anton Dangl din județul Arad primesc în felul acesta o nouă importanță și merită salvate, protejate și cântate. Peisajul organistic european este prin felul acesta revitalizat și aici la Arad”.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 – 22 octombrie 2021.
ACCES

ACCES

Pentru spectatorii cu vârsta de peste 12 ani, accesul în sala de spectacole este permisă doar pe baza certificatului verde.

Participarea publicului este permisă cu purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Agenția Filarmonicii Arad

  • Luni: 09.00 – 13.00
  • Marți: 09.00 – 13.00
  • Miercuri: 12.00 – 16.00
  • Joi: 09.00 – 13.00; 17.00 – 19.00
  • În zi de concert: 09.00 – 13.00;
    17.00 – 19.00

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *