Press "Enter" to skip to content

Mini vacanță în sudul Spaniei! Ce poți să faci 4 zile în Granada și Malaga?

Andaluzia este o provincie de basm din sudul Spaniei, cu locuri excepționale și obiective turistice de neratat, cu istorie, tradiție, orașe grandioase și sate autentice, oameni primitori și mâncare savuroasă.

Am fost pentru prima dată în această parte a Spaniei și pot spune că a meritat din plin. Am vizitat Granada și Malaga și, cu siguranță, mă voi întoarce să vizitez și alte orașe și sate din Andaluzia. Mi-a plăcut tare mult.

CUM AM CĂLĂTORIT?

Am zburat spre Malaga din Budapesta, iar biletele le-am luat cu aproximativ o lună și jumătate înainte (564 euro / 2 persoane / dus-întors, cu un troler mic fiecare).

La Budapesta am ajuns cu transfer, prin firma Simplicity, care ne-a luat de acasă. Prețul pentru transfer Arad – aeroport Budapesta și retur a fost de 140 euro / 2 persoane.

UNDE AM STAT ȘI CE AM VIZITAT?

Pentru început, trebuie să menționez faptul că sejurul în Andaluzia a fost din 14 iulie până în 19 iulie. Pentru că trebuia să ajungem în Granada în data de 15 iulie și am ajuns destul de târziu, în 14 iulie, în Malaga (aprox. ora 23.00), am decis să ne luăm o noapte de cazare și să pornim dimineața spre Granada. De la aeroport am luat taxi până la apartamentul unde am avut cazare (22 euro – de fapt era 16 euro, doar că există o taxă de aeroport de 4 euro și o taxă de bagaj de 1 euro).

Nu o să spun foarte multe despre apartamentul unde am dormit aici, pentru că nu am prea apucat să-mi dau seama cat e de departe de centru și dacă ar fi ok pentru un sejur de mai multe zile.

Pentru a vedea care sunt cele mai bune variante de transport din Malaga spre Granada, am dat un searchpe Google și am aflat că există trenuri (https://www.thetrainline.com/en/train-times/malaga-to-granada) și autobuze (https://www.omio.com/travel/malaga/granada) pe tot parcursul zilei. Am ales varianta pe șine pentru că autobuzul pleca mult prea devreme pentru ora la care trebuia să ajungem noi în Granada. Prețul biletului de tren a fost de 23 de euro / persoană, iar călătoria a durat 1h20. Până la gară am mers pe jos, aproximativ 30 de minute.

În Granada am stat 3 zile și am avut cazare pe o stradă foarte aproape de centru. Încă de când am găsit apartamentul pe Booking am știut că îmi va plăcea (Abadia Hotel – https://www.booking.com/hotel/es/abadia.en-gb.html) . Vă las câteva poze să vă dați mai bine seama despre ce e vorba.

GRANADA

Centrul istoric, Primăria, Piața Centrală și Catedrala din Granada sunt obiective ce trebuie musai văzute. Merită să te plimbi și să nu te ghidezi neapărat după hartă, ci să mergi relaxat pe străduțele din centru.

ALHAMBRA

Cred ca e inutil sa mai spun că Palatul Alhambra este de departe cel mai important și impunător obiectiv turistic din Granada, sau poate chiar din Andaluzia. Fortăreața Alhambra, cum i se mai  spune, este compusă din Palatul Nasrid, Alcazaba, Palatul Carlos V și Generalife, toate înconjurate de un zid fortificat. Practic e un soi de parc, cu constructii fortificate și grădini impresionante, în care se desfășura pe vremuri viața “cetății”.

Situată vizavi de Albaicin, un cartier popular din Granada, Fortăreața Alhambra a devenit un adevărat simbol al Granadei. Numele Alhambra provine din arabă, qa‘lat al Hamra însemnând Castelul Roșu, ceea ce se explică prin culoarea roșiatică a zidurilor. Alhambra este atestată documentar pentru prima oară în secolul al IX-lea, pe când Granada făcea partea din Califatul Cordobei. Abia din secolul al XIII-lea Alhambra începe să joace un rol important, atunci când primul rege din dinastia Nasrid, Mohammed ben Al-Hamar, își stabilește la Alhambra reședința regală.

Felul în care arată astăzi Alhambra se datorează însă, în cea mai mare parte, regilor Yusuf I și Mohammed al III-lea. În secolul al XIV-lea, aceștia au construit Poarta Justiției, Palatul Comares, Curtea Leilor și au decorat zidurile și turnurile. După ce spaniolii au recucerit Spania în secolul al XV-lea, regele Carol al V-lea a ordonat demolarea unei părți din complex pentru a face loc palatului care îi poarta astăzi numele.

În secolul al XVIII-lea Alhambra este abandonată, iar în timpul dominației franceze o parte din fortăreață a fost distrusă. Începând cu secolul al XIX-lea, cetatea intră într-un proces de restaurare și prezervare care continuă până astăzi.

Pont! Cumpărați-vă biletul online și asigurați-vă că ajungeți cu 30 de minute înainte de ora indicată pe bilet. După ce treceți de intrare, mai aveți de mers cam 20 de minute până ajungeți la Palatul Nastrid, bijuteria acestei vizite. La Palatul Nasrid se poate intra doar la ora indicată pe bilet.

Biletul care oferă acces în toate cele 4 obiective (din Palatul Nasrid, Alcazaba, Palatul Carlos V și Generalife,) costa 14,85 euro + taxa de serviciu 1,40 euro / persoana.

Info despre bilete și orar de vizitare găsiți aici https://www.alhambra-granada-tickets.com/

ALBAICIN ȘI SACROMONTE

Sunt cele două cartiere despre care am citit înainte să merg în Granada că trebuie văzute, că altfel pot spune că nici nu am fost în zonă. Bineînțeles că nu le-am putut rata.

Albaicin este cartierul arăbesc care se vede de pe zidurile Alhambrei, cu case albe, ordonate pe dealul de vizavi. Albaicin – patrimoniu mondial UNESCO –  a fost odată înconjurat de ziduri defensive, iar picturile sale pitorești mici și casele păstrează stilul maur.

Un alt obiectiv ce nu trebuie rata teste Mirador de San Nicolas – punctul de belvedere din Albaicin de unde se vede Alhambra în toata splendoarea ei și munții din spate. Cateva restaurante, o biserică și câțiva meșteșugari locali dau farmecul locului.

Cartierul ”țiganilor” din Granada – Sacromonte – este un loc fascinant care clar trebuie vizitat. Plimbați-vă pe dealurile din cartier pentru a-i descoperi străzile și casele pitorești construite în peșteri.

MALAGA

Din Granada spre Malaga am mers, de această data, cu autobuzul, din stația ALSA, pentru că ne-a convenit maim ult ora de plecare și prețul (12 euro / pers.). Orarul autobuzelor îl găsiți aici https://www.omio.com/travel/malaga/granada

Am ajuns la ora 11.00 în Malaga (autobuzul ne-a lăsat gara Maria Zambrano) și am luat taxi spre cazare (alt apartament decât cel unde am dormit în noaptea în care am ajuns), unde am stat până a doua zi după masă (când am avut avion spre Budapesta).

Taxi de la gară până la cazare (în zona centrală) a costat 15 euro. Camera am găsit-o pe Booking și a costat 61 euro / noapte / 2 persoane (https://www.booking.com/hotel/es/apartamento-marmoles-m1-centro.en-gb.html)

A fost o zi în care ne-am plimbat pe străzi, am mâncat tot felul de tapas și am și vizitat principalele obiective turistice. Centrul istoric este impresionant, cladirile sunt foarte bine conservate și îngrijite, străzile si trotuarele sunt pavate cu cărămidă din gresie, iar marea majoritate a băncilor sunt din marmură.

Zona istorica este pietonală, asa ca te poti plimba nestingherit să admiri frumusetea orașului. Localnicii sunt relaxati, placuti si amabili. Nu trebuie ratate cladirea Primariei si cea a Bancii (sunt alaturate) si Plaza de Torros. Vizitarea, prin exterior, a castelului din varful muntelui ni s-a părut suficientă. Foarte interesant mi s-a parut si Muzeul Picasso, pe care l-am vizitat înainte să mergem spre aeroport (prețul biletului a fost 7 euro și l-am cumparat online, să nu mai trebuiască să stăm la rând).

CÂT COSTĂ MÂNCAREA ȘI BĂUTURA?

În ceea ce privește prețurile pentru mâncare și băutură, nu pot să spun decât că sunt foarte rezonabile. Înainte să vă dau câteva exemple de preț, vreau să menționez faptul că aproape peste tot unde cumperi ceva de băut primești tapas (o gustare, fie că e vorba de tortilla, măsline, salată spaniolă sau alte bunătăți tradiționale).

O să las aici doar câteva prețuri, să vă faceți o idee: o porție de paella costă între 8 și 10 euro, un platou cu produse tradiționale (brânză, șuncă, somon) costă 14 – 15 euro, o pizza are prețuri cuprinse între 8 – 12 euro, etc.

La băuturi treaba stă în felul următor: un pahar de Sangria costă 3,5 euro, o bere la 0.33 costă 3 – 3,5 euro, una la draft ajunge la 4 – 4,5 euro, un pahar de vin 3,5 – 4 euro, cafea – 1 – 1,5 euro, apa – 1 euro, etc.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *