Directorul unuia dintre cele mai mari festivaluri de artă new media din lume este, la finalul acestei săptămâni, invitat în cadrul proiectului „Post educația. Pedagogii ale crizei”, desfășurat la Arad.
Christl Baur va prezenta sâmbătă, 1 octombrie, începând cu ora 17.00, în Sala Mică a Filarmonicii Arad, proiectul care a pus definitiv orașul austriac Linz – pe harta mondială a artelor new media: Festivalul Ars Electronica.
„Ars Electronica a debutat în 1979, fiind un festival creat pentru a pune în evidență revoluția digitală emergentă, integrând-o în bogata moștenire muzicală a Austriei. Astăzi este cel mai bun festival din lume în domeniul artelor media, cunoscut ca “Oscarul artei digitale”; și un laborator-studio-spectacol de excelență cuprinzător, cu facilități permanente, spații pentru evenimente și spații publice în Linz, Austria, cunoscut ca orașul artelor media, membru al rețelei UNESCO Creative Cities (UCCN) și Capitală Europeană a Culturii.
Întâlnirea cu Christl Baur este o șansă majoră pentru noi. Vorbim despre un om cu o experiență imensă. În ultimii ani, a curatoriat, produs și realizat expoziții și performance-uri la scară largă, proiecte de cercetare, rezidențe și publicații – cel mai recent, în cooperare cu universități și asociații științifice precum Google Arts & Culture, Frauenhofer, ESO, ESA, Hyundai, precum și cu Universitatea chineză de artă din Beijing. A publicat mai multe articole și colaborează îndeaproape cu artiști a căror practică se situează la interfața dintre artă, știință și tehnologie.”- spune Nita Stoica, președinta asociației „Doar Mâine”, inițiatoarea proiectului „Post educația. Pedagogii ale crizei”
Prezentarea Ars Electronica este parte a unui adevărat maraton cultural desfășurat sub umbrela „Post educația. Pedagogii ale crizei”. Iată care este programul acestui final de săptămână:
Vineri, 30 septembrie
Biblioteca Județeană „Alexandru. D Xenopol” Arad, Sala Astra
POST EDUCAȚIA
Masă rotundă
18.00-20.00
Post educația este un termen umbrelă sub care sperăm să creăm o rețea interconectată de texte, teorii, lucrări de artă, tehnologii și materiale prin care artiști, educatori, mediatori și teoreticieni să răspundă la întrebările legate de educație, criza și noile tehnologii. Post- educația se referă la această stare de fapt, la lumea care trebuie luată în considerare și adresată în termenii ei, într-un mod lent, nesigur, fizic, empatic, factic, de către oamenii, și mai ales tinerii, cu un set mental al internetului, al imediatității, al rețelei, a fluidității identităților, al imaterialității. Procesul și practica educațională nu funcționează similar unei mașini, ea este profund umană și vulnerabilă, implică riscuri, implică persoane reale. Educația nu poate fi substituită cu internetului sau de un alt sistem tehnologic avansat.
moderatori: Raluca Oancea (Nestor), teoretician și lector universitar UNARTE și Marius Stoica, filosof
invitați: Horea Avram, profesor și teoretician Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Irina Botea Bucan, artistă video și profesoară la School of the Art Institute of Chicago și UNARTE București; Mihaela Kavdanska, artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria; Alexandru Berceanu, artist și profesor CINETIc, Universitatea Națională De Teatru și Film București; Raluca Paraschiv, artistă și lector universitar UNARTE și artista Nita Mocanu, profesor la Colegiul de Arte din Arad.
invitat special: Christl Baur, Head of festival Ars Electronica, Linz, Austria
Sâmbătă 01 octombrie
Filarmonica de Stat Arad, Sala Mică
PREZENTARE ARS ELECTRONICA
(Prezentarea va avea loc în limba engleză, cu traducere în română)
ora 17.00
invitați: Christl Baur (Head Of Festival) va fi introdusă publicului de către Nita Mocanu (coordonatoare Post Educația) și Călin Man (curator Kimaera)
Complexul Muzeal Arad, Palatul Cultural
FESTIVALUL MAFA IX WUNDERKAMMER (01.10-01.11 2022)
Ora 18.00 – vernisaj
Media Art Festival Arad
MAFA IX 2021
Wunderkammer
autori: Adrian Ganea, Thea Lazăr, Flaviu Rogojan, Suzana Dan, Floriama Candea, Irina Bako, interfonic, Sergiu Sas / Mimi Ciora, Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova, Josepha Blanchet, Mihai Zgondoiu, Radu Pandele, Marius Jurca, Nita Mocanu, Minitremu, Gh, Bogdanator, Alex Halka, Dragoș Dogioiu
curatori: Calin Man / Ileana Selejan
organizatori: Centrul Municipal de Cultură Arad, kinema ikon / Complexul Muzeal Arad
Proiectul „Post educația. Pedagogii ale crizei” face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Be First to Comment