Press "Enter" to skip to content

Regulamentul privind piețele digitale: norme pentru controlorii de acces pentru a asigura intrarea în vigoare a piețelor deschise

Ieri a intrat în vigoare Regulamentul UE privind piețele digitale, care va pune capăt practicilor neloiale ale întreprinderilor care acționează în calitate de controlori de acces în economia platformelor online.

Acesta a fost propus de Comisie în decembrie 2020 și aprobat de Parlamentul European și de Consiliu în timp record, în martie 2022.

Regulamentul privind piețele digitale definește situațiile în care o platformă online mare poate fi considerată controlor de acces. Sunt vizate platformele digitale ce reprezintă un loc de întâlnire important al utilizatorilor comerciali cu consumatorii și care, din poziția de care beneficiază, pot acționa ca un organ de reglementare privat, generând astfel blocaje în economia digitală. Pentru a aborda aceste aspecte, Regulamentul privind piețele digitale va defini o serie de obligații pe care acești controlori de acces vor trebui să le respecte, inclusiv interzicerea anumitor comportamente ale acestora. 

 Desemnarea controlorilor de acces   

Societățile care operează unul sau mai multe dintre așa-numitele „servicii de platformă esențiale” enumerate în DMA (Digital Markets Act) sunt considerate controlori de acces dacă îndeplinesc următoarele cerințe:

  1. să fie suficient de mare încât să aibă un impact pe piața internă;
  2. să controleze un canal important prin care întreprinderile utilizatoare intră în legătură cu consumatorii finali;
  3. să dețină o poziție solidă și durabilă.

Sunt vizate serviciile de intermediere online, cum ar fi magazinele de aplicații, motoarele de căutare online, serviciile de socializare în rețea, anumite servicii de mesagerie, serviciile platformelor de partajare a materialelor video, asistenții virtuali, browserele web, serviciile de cloud computing, sistemele de operare, piețele online și serviciile de publicitate.

O listă clară a ceea ce este și ceea ce nu este permis 

DMA stabilește o listă de acțiuni permise și acțiuni interzise pe care controlorii de acces vor trebui să le respecte în operațiunile lor zilnice pentru a asigura piețe digitale echitabile și deschise. Aceste obligații vor contribui la deschiderea de posibilități pentru întreprinderi de a contesta piețele și de a rivaliza cu controlorii de acces pe baza calității produselor și serviciilor lor, ceea ce va genera mai mult spațiu de inovare.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.