Press "Enter" to skip to content

Două filme, în această săptămână, la Arta

Documentarul „Paradisul Naivilor” și animația muzicală „Insula” vor fi proiectate la Cinema Arta.

Documentarul „Paradisul Naivilor”, care a avut premiera de gală în 13 octombrie, va fi proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad, în prezența regizorului, Copel Moscu.

Filmul aduce pe marile ecrane o reflecţie profundă asupra felului în care arta poate vindeca oamenii și va putea fi văzut joi, 10 noiembrie 2022, de la ora 19:00, iar la finalul proiecției spectatorii sunt invitați la o discuție cu regizorul documentarului.

Intrarea este liberă.

Proiecțiile de filme de la Cinematograful „Arta“ din Arad sunt organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad.

„Paradisul Naivilor” (r. Copel Moscu) este un documentar care încearcă să dezvăluie căile misterioase prin care arta poate duce la salvarea existenţială. Bolile incurabile, războiul, dizabilităţile fizice şi lipsa de libertate pot fi depăşite prin plata preţului necesar. Personajele îşi găsesc propria cale de salvare prin creaţie şi prin dăruirea frumuseţii artei lor unei lumi nepăsătoare, cu intenţia de a o purifica.

Filmul evidenţiază poveşti umane, în care personajele prezentate găsesc, prin practica artistică, atât vindecarea, cât şi o perspectivă mai înţeleaptă, mai calmă şi pozitivă asupra vieţii. Publicul descoperă universuri neaşteptate care se deschid către pictura naivă, pictura de icoane, sculptură şi spiritualitate. Căile misterioase prin care arta poate duce la salvarea existenţială se dezvăluie treptat.

Regizorul Copel Moscu este cunoscut şi pentru filmele „Brudina” (2014) şi „Comoara Naivă” (2018). A realizat peste 50 de filme de scurt şi lungmetraj, în calitate de regizor şi scenarist, pentru care a obţinut peste 25 de premii naţionale şi internaţionale. Filmele sale se remarcă prin ineditul subiectelor abordate, completat de umorul şi sarcasmul specific.

Animația muzicală „Insula“, la Cinematograful Arta din Arad

După un circuit festivalier bogat început în competiţia festivalului Rotterdam IFF, cel mai recent lungmetraj al Ancăi Damian, animaţia muzicală „Insula”,  va putea fi văzută la Cinematograful „Arta“ din Arad.

Prin expunerea unor probleme presante ale contemporaneității, „Insula” Ancăi Damian readuce la viață o lucrare clasică printr-o nouă abordare. Filmul este „o animație psihedelică despre singurătate și acceptare”, „un amestec între Micul Prinț, Robinson Crusoe și Monty Python”, după cum îl descrie propria regizoare.

Filmul va fi proiectat vineri, 11 noiembrie 2022, de la ora 19:00.

Accesul va fi gratuit.

Inspirat din piesa de teatru cu același nume a lui Gellu Naum, „Insula” este o comedie suprarealistă bazată pe interpretarea poveștii lui Robinson Crusoe. Filmul ni-l prezintă pe Robinson în ipostaza unui doctor care se retrage pe o insulă, una populată de imigranți, activiști și garda de coastă. Friday este în această interpretare un naufragiat, singurul care supraviețuiește unui drum pe mare din Africa spre Italia. Pornind de la această premisă, proiectul se desparte de narațiunea convențională pentru a aduce în prim-plan subiecte sociale curente, cum ar fi migrația, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale și a simbolismului.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.