Press "Enter" to skip to content

Zece zile de neuitat în Islanda. Ghid de călătorie.

O vacanță în Islanda e ca o călătorie pe altă planetă. De la ghețari uluitori, la izvoare geotermale și vulcani activi, Islanda este un loc în care natura se află, fără doar și poate, în centrul atenției.

Islanda este o țară insulară aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Este țara cu cea mai rarefiată populație din Europa. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Reykjavík; zonele lui înconjurătoare din sud-vestul țării dețin două treimi din populație. Chiar și în capitala plină de viață, Reykjavik, priveliștea spre mare și munții din apropiere fac tot spectacolul. Izolat de restul Europei de secole, acest tărâm de foc și gheață are o moștenire culturală unică de literatură, muzică și bucătărie pe care, cu sigranță, o veți găsi și captivantă, la fel cum ni s-a părut și nouă.

COSTURI DE CĂLĂTORIE

Știam din luna august că vom merge în Islanda în decembrie, așa că am început să căutăm bilete din timp. Pentru că de la Arad la Budapesta distanța e relativ scurtă, am căutat din start zboruri de pe aeroportul Ferihegy (BUD) spre Reykjavik.

Cel mai ieftin zbor pe care l-am găsit a fost 1040 de lei/persoană/dus-întors (cu Wizz Discount Club, fără ar fi fost 1200 și ceva) cu plecare în data de 8 decembrie și întoarcere în 17 decembrie. Până la urmă, din cauză că s-a anulat zborul, am fost nevoiți să schimbăm datele (am fost anunțați de Wizz Air, printr-un email, că zborul din data de 8 decembrie a fost anulat) așa că am plecat în 6 decembrie și ne-am întors în 15 decembrie.  Bineînțeles că a trebuit să schimbăm și cazările, dar am reuși să le potrivim cumva.

La aeroport am mers cu mașinile personale, pe care le-am lăsat în parcarea aeroportului. Am rezervat locurile înainte cu câteva zile aici https://www.bud.hu/en/passengers/parking/at_the_airport/car_parks/holiday_parking

Spuneam că am știut din luna august perioada în care vom merge în Islanda așa că ne-am făcut o listă cu ce vom vizita, unde vom sta și cum ne vom deplasa pe durata șederii. Vă scriu mai jos detalii despre toate astea.

CUM NE-AM DEPLASAT

În Islanda, pentru a te deplasa îți trebuie neapărat mașină (asta dacă nu vrei să stai doar în Reykjavik). Noi am avut o listă lungă de obiective pe care voiam să le vedem așa că nu am stat pe gânduri și am început să căutăm mașini. Ne era imposibil să circulăm alfel.

Pentru că am fost 9 persoane, am închiriat două mașini, cu care am circulat în toate cele 8 zile. Mașina în care am fost eu (Dacia Duster) a costat 980 euro (cu tot cu asigurări, șofer + șofer de rezervă și plinul făcut) pe tot sejurul. Am rezervat mașina înainte cu mai bine de o lună de a pleca, de aici https://www.bluecarrental.is/, fără a plăti vreun avans. Am luat mașina când am ajuns, din aeroport (unde au cei de la blue rental birourile), și atunci am făcut și plata, cu cardul. Nu a trebuit să lăsăm nicio garanție, doar un număr de card, în caz că se întâmplă ceva.

Combustibilul pe tot sejurul a costat 200 de euro, dar am vizitat foarte multe orașe și obiective în cele 10 zile și, fiind 5 persoane în mașină, nu a fost exagerat.

UNDE AM STAT

Pe parcursul celor 10 zile am avut două cazări – una în Vik (aici am stat 3 nopți), și cealaltă în Reykjavik. Am ales Vik pentru că ne-am dorit foarte tare să vedem aurora și cazarea aceasta era pe câmp (unde era beznă), ceea ce a fost un plus, iar în Reykjavik, pentru că e capitala și am vrut să luăm și pulsul orașului.

În Vik am stat în niște căsuțe, un fel de studio, de câte 2 persoane fiecare, pentru care am plătit 51 euro/noapte/pers., iar în Reykjavik am stat în apartamente (la distanță de vreo 15 minute cu mașina de centrul orașului) care au costat 45 euro/noapte/pers.

Cazarea din Vik o găsiți aici https://hvammbol.is/

Cazarea din Reykjavik o găsiți aici https://www.bluemountainapartments.is/

CE SĂ ÎȚI IEI LA TINE

În perioada în care am fost noi, în Islanda a fost îngrozitor de frig și a bătut vântul aproape non stop. Vorbesc aici de temperaturi de  -11 grade, care s-au simțit ca -18. Știam că va fi frig dinainte să pornim în aventura islandeză, așa că am pus în bagaj următoarele:

  • pantaloni de ski
  • colanți termo și anti vânt
  • bluze termo și anti vânt
  • polar
  • geacă anti vânt
  • strugurel (foarte important)
  • căciulă
  • fular
  • mănuși

În câteva zile am luat pe noi jumate din bagaj, să facem față frigului și vântului.

CE AM VIZITAT

După cum spuneam în rândurile de mai sus, lista noastră de obiective ”must-see” a fost una destul de stufoasă (ca să nu mai zic și că în periplul nostru prin Islanda am descoperit și locuri pe care nu aveam în plan să le vizităm). Important de menționat faptul că, fiind decembrie, am avut parte de lumină între ore 10.30 – 16.30, așa că peste tot am plecat pe întuneric (undeva pe la 09.00), să ajungem când se luminează la ce voiam să vizităm.

Rezevația Naturală Dyrhólaey

Dyrhólaey este o formațiune stâncoasă impresionantă care se află în sudul Islandei, lângă Vík. Acesta este considerat cel mai sudic punct din Islanda, unde se găsesc și plajele cu nisip negru de natură vulcanică.

Cascada Seljalandsfoss

„Foss” în limba islandeză înseamnă cascadă. Seljalandsfoss este cea mai populară cascadă din Islanda și una dintre cele mai frumoase din lume. Are 65 de metri înălțime și este parte a răului Seljalands, care își are originea în vulcanul glaciar Eyjafjallajökull.

Prin spatele cascadei trece o potecă, astfel că pot fi surprinse imagini memorabile din spatele pânzei de apă a cascadei (asta primăvara sau vara; noi nu am putut intra pentru că era înghețat).

Cascada Skogafoss

Se află pe coasta sudică a Islandei, la aproximativ 30 de km de Seljalandsfoss. Legendele spun că în spatele cascadei se ascunde comoara comunității thrasi, iar ultima încercare de a o găși și dezgropa a dus la ieșirea la suprafață a unui inel, care este folosit astăzi la poartă de intrare la Biserica Skogar, din satul cu același nume.

 

 

 Cascada Gulfoss

Cea mai spectaculoasă și totodată cea mai vizitată cascadă din cuprinsul Islandei, Gullfoss – Cascada de Aur, cu o înălțime de 32 m, își aruncă apele în canionul Hvita (70 m adâncime și 2,5 km lungime). În zilele însorite, norii de aburi ce se ridică în urmă căderii apei sunt împodobiți de nenumărate curcubee, ce creează un extraordinar spectacol de culoare.

 Gheizerul Strökkur

Strokkur a a fost menționat pentru prima dată la sfârsitul secolului al XIX-lea. De atunci a avut erupții fluctuante, iar în urma unui cutremur de la începutul secolului al XX-lea a fost înfundat. Abia în anul 1963, localnicii i-au curățat coșul, iar de atunci erupe la câteva minute.

Gheizerul Strokkur erupe o dată la 5-10 minute, aruncând apa în aer la 10 – 20 m.

Parcul Național Thingvellir Park & Cascada Öxarárfoss

Este un loc de o excepțională frumusețe naturală și interesante atracții geologice, fiind înscris în patrimoniul UNESCO. Thingvellir de combina intr-un singur loc mai multe fenomene naturale, cu care se pot lauda doar o mana de locuri de pe pamant. Interactiunea dintre istorie si cadrul natural extraordinar, fac din parcul Thingvellir din Islanda un loc unic. Cea mai mare parte a parcului national este acoperita de lava, care provine dintr-un vulcan ce a erupt acum 10.000 de ani, iar straturile de lava se pot vedea cel mai bine in defileul Almannagja.

În interiorul parcului se află și cascada Öxarárfoss.

Laguna glaciară Jökulsárlón (Parcul Național Vatnajökull)

Declarat în 5 iulie 2019 World Heritage Site, Parcul Național Vatnajökull se întinde pe nu mai puțin de 14.140 de km pătrați (14 % din suprafața totală a Islandei) și este al  doilea cel mai mare parc din Europa, după Yugyd Va (Rusia).

Aici se află una dintre cele mai spectaculoase este Laguna Ghețarului Jökulsárlón (tradus din limba islandeză Jökulsárlón înseamnă „laguna fluviului glaciar”).

Considerată una din minunile naturale ale Islandei, la 1,5 km de ocean și acoperind astăzi 18 km pătrați, laguna glaciară a început să se dezvolte acum mai puțin de 60 de ani. Bucăți mari de gheață se desprind din Breiðamerkurjökull și alunecă încet către lac. Icebergurile plutesc la suprafața apei și se deplasează către ocean. Culoarea lor variază de la alb strălucitor până la albastru închis funcție de catitatea de aer din gheață și de interacțiunea cu razele soarelui.

Lacul, cu o adâncime de 248 metri și declarat în 2009 cel mai adânc din țară, nu îngheață niciodată, nici măcar în timpul iernii. Pentru o croazieră pe lac puteți alege între vehicule amfibie, barcă zodiac sau kayak. Cu siguranță va fi o experiență memorabilă iar întâlnirea cu focile, care populează din abundență zona, este inevitabilă.

În cadrul vizitei la Jökulsárlón am luat și o excursie organizată la ghețari, cu 110 euro/pers/3h. A fost o experiență unică, care merită trăită o dată în viață. Spun o dată în viață, pentru că noi am prins un vânt groaznic, fiind aporape mijlocul lui decembrie, și nu m-am putut bucura pe deplin de experiență.

Diamond Beach

Chiar lângă laguna glaciară Jökulsárlón, pe numele său adevărat Breiðamerkursandur, pe partea opusă drumului național 1, se află un loc incredibil pe care cu siguranță nu vei vrea să îl ratezi. Icebergurile desprinse din ghețar care ajung în ocean sunt aruncate pe plajă de valuri mai ales în timpul fluxului. Bucățile de gheață albe sau albastre strălucesc pe nisipul negru în razele soarelui asemeni unor diamante. De aici provine numele unuia dintre cele mai fotogenice locuri din Islanda – Diamond Beach.

Laguna Albastră

La doar 40 minute distanță cu mașina de capitala Reykjavik se află unul dintre cele mai tari spa-uri geotermale din lume, o atracție turistică obligatorie pentru oricine vizitează Islanda, devenită celebră odată cu succesul avut în rândul localnicilor, în 1976.

La Laguna Albastră vei descoperi apa turcoaz fierbinte, în aer liber, și te vei delecta cu cele mai bune servicii de spa din viața ta. Noi am avut surpriza de a fi întâmpinați cu un pahar de spumant albastru chiar în momentul în care am pășit în apă (afară erau doar 8 grade, la mijlocul lunii mai).

Apa atinge însă 37-39 grade Celsius, prin urmare senzațiile sunt unice și benefice atât pentru piele cât și în general, pentru sănătate. Pe lângă baia în sine, locul dispune de o sumedenie de facilități, de la saune la camere de relaxare plus, desigur, restaurante și magazine.

Pentru a fi siguri că avem loc, ne-am făcut rezervare și ne-am cumpărat bilet cu o lună înainte aici https://www.bluelagoon.com/. Intrarea a costat 90 de euro (în acest preț am primit și 2 măști faciale și o băutură).

Craterul Kerio

Acesta este unul dintre puținele obiective naturale din Islanda unde se plătește intrare (350 ISK cca 12 RON).

Craterul vulcanic are peste 3000 de ani, iar dacă nu ai văzut niciodată un crater nu ar trebui să pierzi ocazia, având în vedere că se află pe Cercul de Aur, exact lângă drumul principal. Kerio este de fapt un vulcan al cărui con s-a prăbușit, cel mai probabil în urma unei erupții masive. În caldera formată s-a acumulat apă de la pânza freatică și din precipitații. Apa are aproximativ 10 metri adâncime, dar variază în funcție de sezon.

Reykjavik

Reykjavik este un oraș al contrastelor, cu clădiri istorice fermecătoare construite din piatră și lemn îmbinate inventiv cu cele cu o arhitectură modernă. Atracțiile principale cu care Reykjavik își atrage turiștii într-o plimbare prin oraș sunt: casa de întruniri Hofdi, Clădirea Parlamentului, Muzeul Național, dedicat lucrărilor sculptorului Einar Jonsson, The Saga Museum din Pearl, unicul și marele dom Perlan, construit doar din sticlă și oțel, care oferă o priveliște panoramică asupra orașului, dar și biserica Hallgrimskirkja, cea mai mare biserica din Islanda, turnul sau fiind vizibil din aproape orice punct al orașului. Majoritatea restaurantelor, cluburilor, cafenelelor, dar și magazinele le vei găsi localizate pe artera principala a Reykjavik-ului, Kaugavegur.

La pândit” de balene

Indiferent de perioada în care vei ajunge în Islanda, spectacolul balenelor e disponibil. Sigur, ni s-a spus și eram convinși că vara este cu atât mai frumos iar pe perioada lunilor calde, dar, indiferent de sezon, vei găsi excursii zilnice, inclusiv de genul ”privește balenele în soarele de la miezul nopții”.

Cu toate că era luna decembrie și un frig teribil, ne-am încumetat să mergem într-o croazieră pentru a „pândi” balene. Nu am avut așteptări prea mari, dar o balenă care avea chef de poze a ieșit de câteva ori la suprafață, spre bucuria noastră… că nu am „înghețat” degeaba cateva ore.

Noi ne-am luat bilet pentru croazieră din port – sunt foarte multe companii care fac excursii de genul – cu 2 zile înainte și a costat 50 de euro (excursia a durat aproximativ 3h).

Aurora boreală e una dintre cele mai populare atracții din Islanda, mai bine zis „goana” după ea. Se știe că aurorele sunt legate de vânturile solare, sunt rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din soare.

Acest spectacol natural, plin de culoare, se poate vedea doar în câteva locuri de pe Pământ și doar în anumite perioade. Nu ai niciodată garanția că vei vedea aurora – condițiile atmosferice trebuie să ”coopereze” cu cele meteorologice iar cerul trebuie să fie senin. Se spune că luminile Nordului se văd în Islanda de la sfârșitul lui septembrie până la începutul lui aprilie. Pe asta am mizat și noi și tocmai de aceea ne-am luat cazarea la Vik, după cum vă spuneam. Să fie pe camp, să nu fie lumina puternică, etc. am avut noroc în penultima seară, când am văzut-o și, după aceea, și în serile următoare… chiar și în oraș, culmea.

CE AM MÂNCAT

Mâncarea în Islanda e foarte scumpă. Bine, cam tot e foarte scump. Știam asta de când am plecat. În ambele locuri în care am stat am avut chicinetă, așa că ne-am dus la supermarket-uri (Bonus, Kronan) și ne-am cumpărat ce am vrut gătim (în Vik oricum nu existau restaurante, fiind pe câmp). În Reykjavik obișuiam să ne facem micul dejun la cazare, prânzul ceva la mână, iar cina la restaurant.

Ca să vă faceți o idee de prețuri:

  • un Hot-Dog la Bæjarins beztu (best hot dog in town), în Reykiavik – 550 isk (5 euro).
  • o masă la restaurant, cu o băutură – între 4000 și 5000 isk (40 – 50 euro / pers.)
  • o pizza – între 3000 – 4000 isk (20 – 30 euro)
  • o bere la draft – între 1500 – 2000 isk (10 – 12 euro)
  • o sticlă de Coca Cola la 0,5l – între 350 și 500 isk (trebuie să îi alegi bine magazinul, în special în capitală)

Bineînțeles că am vrut să încercăm și mâncărurile lor tradiționale, care nu au fost tocmai pe gustul nostru. Vorbesc aici de diverse combinații de mâncăruri din pește și rotten shark – rechin putred (care mi s-a părut cea mai dezgustătoare mâncare pe care am încercat-o vreodată – foto 2).

În ceea ce privește băutura, este și ea foarte scumbă și nu se prea găsește în comerț, la supermarket, decât în magazine de băuturi (deschise până la ora 19.00).

Eu nu obișnuiesc să beau apă de la robinet, însă în Islanda am încercat și chiar a fost ok. În plus, se spune că Islanda are cea mai pură apă din lume (i-am înnebunit pe toți cu treaba asta).  Dat fiind faptul că o sticlă de apă la 0.5 costă între 100 și 150 isk, poți economisi o sumă frumușică doar dacă consumi apă de la robinet.

SHOPPING

Islanda nu e țara în care să mergi pentru a face shopping. Totul costă foarte mult și, părerea mea, nejustificat. Ce am văzut și mi-au plăcut sunt bijuteriile cu pietre vulcanice, care arată deosebit și sunt unicat.

Ce e bine de știut e faptul că la cumpărături de peste 6000 isk îți poți recupera banii pe taxe din aeroport. Asta am făcut și noi. Primești din magazin un pliant, care trebuie completat și depus la ghișeul din aeroport, unde și scrie tax recovery, când pleci din Islanda.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *