Press "Enter" to skip to content

Expoziție de modelism și istorie feroviară, la Sala Polivalentă din Arad

Complexul Muzeal Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează expoziția interactivă ”Călătorie cu trenul la Arad”.

Expoziția va fi deschisă publicului arădean la SALA POLIVALENTĂ în perioada 1 iunie – 4 iunie 2023.

Program de vizitare:

1 IUNIE: 15.00-18.00 DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI
2 IUNIE: 10.00-19.00
3 IUNIE: 10.00-19.00
4 IUNIE: 10.00-18.00

Vernisajul va avea loc Joi, 1 iunie, ora 15.00, în prezența organizatorilor, a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gabor Vasutmodellezo es Vasutbarat Klub Veszprem – Ungaria, Kando Kalman Vasutmodellezo Egyesulet Bekescsaba – Ungaria, Hajdu Expressz Vasutmodellezo es Vasutbarat Egyesulet Debrecen – Ungaria, Modelleisenbahn SRL, Maketo Târgu Mureș.

Joi, 1 iunie, intrarea este liberă la expoziția ”Călătorie cu trenul la muzeu”.

Taxă de intrare (2-4 iunie 2023):

10 lei – adulți
5 lei – studenți, pensionari
2 lei – preșcolari, elevi
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:
Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.
Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.
Persoane care lucrează în rețeau muzeală – pe bază de legitimație.
Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.
În cadrul expoziției cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 m linii cale ferată, dublu față de la expoziția precedentă de anul trecut, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată.
Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).
Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *