Press "Enter" to skip to content

„Transinestezia Ligeti 100” – concert-concept la Arad

În anul 2023, sărbătorim centenarul nașterii unuia din cei mai mari compozitori ai finalului de secol XX, György Ligeti, născut la Târnăveni, în județul Mureș.

Cu această ocazie, a fost conceput proiectul „Transinestezia Ligeti 100”, în cadrul căruia au loc concerte de muzică clasică în mai multe orașe din țară.

Proiectul va poposi și pe meleaguri arădene marți, 18 iulie, începând cu ora 18.00, arădenii iubitori de muzică clasică sunt invitați la Sala Marii Uniri, pentru a descoperi fascinantul univers melodic al Transilvaniei, creat prin opera compozitorilor care s-au născut sau au compus aici într-un arc temporal de peste două secole.

Denumirea proiectului – „Transinestezia” – vine din contopirea zonei geografice în care acesta s-a născut – Transilvania, cu termenul care definește capacitatea de a vedea culori atunci când sunt auzite sunete („sinestezie”), Ligeti fiind un compozitor care deținea abilități sinestezice. Pe scurt, acest proiect descrie sunetul și coloritul Transilvaniei, prin intermediul compozitorilor care s-au născut sau au compus aici într-un arc temporal de peste două secole. Chiar numele Musica Ricercata (în traducere „muzică cercetată”) provine de la titlul unei compoziții de Ligeti în care aducea un omagiu trecutului muzical, exact demersul pe care îl realizează acest proiect.

Conceptul este realizat după o cercetare minuțioasă a dirijorului Gabriel Bebeșelea. Proiectului i se alătură violonista Alexandra Tîrșu, interpretând pe vioara Stradivarius Ida Haendel (una din cele mai importante discipole ale lui George Enescu). În proiect va fi prezent și Daniel Ciobanu, indubitabil cel mai valoros pianist român din tânăra generație. Este laureat al marelui concurs „Arthur Rubinstein”, prezent cu recitaluri și concerte la Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, Royal Festival Hall London, Gasteig München, Mozarteum Salzburg, Auditorium de Radio France ș.a. Este artist în rezidență al Filarmonicii „George Enescu” din București și director artistic al Festivalului Sharp.

Vor fi interpretate lucrări care au fost compuse în aceste zone sau care au fost inspirate de viața compozitorilor în Transilvania, compoziții care urmăresc acest traseu ideatic. Acest concert va recrea universul sonor al Transilvaniei, începând cu perioada în care Michael Haydn era director muzical la Oradea, și încheind în zilele noastre cu compoziții create în ultimii ani ale celui l-a influențat pe Ligeti, György Kurtag, sau ale fiul său, Lukas Ligeti. Piesa „Encore” a lui Peter Eötvös este dedicată tot lui György Kurtag, demonstrând conexiunile intrinseci dintre toate lucrările alese.

Proiectul sprijină creația contemporană românească, astfel că tânărul compozitor contemporan clujean Dan Variu a reimaginat celebrele „Dansuri populare românești” ale lui Bela Bartok, scriind o versiune cât mai apropiată de înregistrările pe discuri de ceară realizate de Bartok în 1913 cu țărani.

Pentru a apropia publicul mai mult de muzica clasică și pentru a o face pe înțelesul tuturor, mai ales a publicului din zone fără acces la cultură, recitalurile și concertele, incluse în proiectul finanțat cu sprijinul AFCN, vor fi însoțite de sesiuni de Q&A cu muzicienii și prezentări ale lucrărilor interpretate. Acest lucru va potența caracterul educativ al tuturor proiectelor „Musica Ricercata”.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *