Press "Enter" to skip to content

Uniunea Sârbilor din Arad se pregătește pentru un dublu eveniment

Joi, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad, Darko Voștinar, a prezentat noul sediu al organizației, care este pregătit pentru inaugurare și programul Zilelor Culturii Sârbe.

Sediu nou și ultramodern

Noul sediu al Uniunii Sârbilor din Râmânia – Filiala Arad, situat pe strada Ion Georgescu nr. 4B (lângă Livceul Tehnologic de Industrie Alimentară), a fost cumpărat în anul 2020 și, de atunci, s-au efectuat lucrări de amploare cu scopul de a-l adapta pentru a servi nevoilor comunității.

În momentul de față, în cadrul imobilului există 30 de locuri de cazare pentru grupuri care vor veni să desfășoare diverse activități în orașul Arad, două săli multifuncționale, sală de repetiții, o curte imensă, o bibliotecă care poartă numele primei scriitoare sârbe din epoca modernă, Eustachia Arsici, realizată cu sprijinul fostului președinte al Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad – Simion Jarko și un muzeu dedicat lui Sava Tekelija.  ,,Acest sediu este un vis împlinit al comunității noastre și al meu, personal, o întregire a activităților pe care le desfășurăm și o moștenire material și imaterială pe care o lăsăm urmașilor noștri. Mi-am dorit foarte mult, încă de acum zece ani, să avem un Centru Cultural al sârbilor în Arad și, iată, am reușit, cu ajutorul președintelui Uniunii Sârbilor din România, care mi-a oferit tot sprijinul – a declarat Darko Voștinar, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad.

Investiția, care se ridică la aproape 1 milion de euro, a fost acoperită în totalitate de Uniunea Sârbilor din România, printr-o finanțare primită de la Guvernul României.

Zilele Culturii Sârbe la Arad, între 18 și 29 septembrie

Luni, 18 septembrie, într-un cadru festiv, vor avea loc două evenimente foarte importante pentru comunitatea sârbilor din Arad, și anume inaugurarea noului sediu al Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad și deschiderea oficială a Zilelor Culturii Sârbe în Arad, ediția a XXIII-a.

PROGRAM

18 septembrie, 0ra 18.00, sediul Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad

Deschiderea oficială a sediului și sfințirea acestuia

Deschiderea bibliotecii „Eustachia Arsici” și muzeului „Sava Tekelija”

Decernarea diplomelor „Sava Tekelija”

Spectacol folcloric Formația Gusle (Serbia)

21 septembrie, ora 19.00

Seară de folclor în Felnac

23 septembrie, ora 12.00

Turneu de fotbal Pecica

25 septembrie, ora 12.00, sediul Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad

Simpozion „Arad kroz vreme”

27 septembrie, ora 19.00,  Sala Marii Uniri Arad

Proiecție de film sârbesc „Toma    ”

29 septembrie, ora 19.00, Teatrul Clasic „Ioan Slavici Arad”

Regal folcloric cu Ansamblul Kolo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *