Press "Enter" to skip to content

Cristian Mungiu îşi lansează cartea la Arad

Librăria Corina va găzdui lansarea volumului ”Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană.”, scris de regizorul Cristian Mungiu.

Cu ocazia evenimentului, care va avea loc miercuri, 18 octombrie, de la ora 18.30, pe lângă lansarea volumului publicat de Editura Humanitas, vor vorbi Cristian Mungiu și Bogdan Costea și va avea loc o sesiune de autografe.

„Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană“ este o carte de amitiri, un portret al bunicii regizorului Cristian Mungiu, pentru care acasă era Basarabia cea dinainte de invazia sovietică. Cartea este însoțită de fotografii din arhiva familiei.

”Bunica mea, deși stătea din 1944-45 în Iași, când spunea acasă, se referea tot la casa ei din Cahul. După podul de flori, când s-a putut trece, și atunci când a căzut cumva pe neașteptate pentru noi comunismul, am urcat cu toții în mașină și am venit la Cahul. După aia, mai târziu am pus laolaltă toate aceste amintiri ale ei. Am făcut-o cu gândul la ea. Când a început războiul în Ucraina, mi s-a părut că dacă vreodată este un moment în care să decid să zic povestea asta public, acuma e”, mărturisea într-un interviu la RFI Cristian Mungiu.

CRISTIAN MUNGIU s-a născut la Iași, pe 27 aprilie 1968, într-o familie de profesori (mama, Maria, era profesoară de română la liceu, iar tatăl, Ostin-Costel, profesor de farmacologie la Facultatea de Medicină). A urmat cursurile Facultăţii de Litere din Iași, perioadă în care a scris la Opinia studenţească și a lucrat la diverse publicaţii, la radio și televiziune. În 1998 a absolvit Academia de Teatru și Film din București. Pe parcursul studiilor universitare și după aceea, a realizat mai multe filme de scurtmetraj. Ca autor de lungmetraj, a debutat în 2002 cu Occident, care a avut premiera la Cannes. În 2003 a publicat la Editura Liternet volumul de scenarii literare 7 povestiri. Cristian Mungiu a scris scenariile tuturor filmelor sale, fiind recompensat cu numeroase premii și distincţii, printre care, la Cannes, cu Premiul pentru cel mai bun scenariu (După dealuri, 2012), cea mai bună regie (Bacalaureat, 2016) și Palme d’Or (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, 2007). S-a dedicat universului cinematografiei, ca scenarist, regizor, producător, organizator de festivaluri și tutore, continuând să publice ocazional articole, note de călătorie, pagini de jurnal, scenarii.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *