Îngrijirea acordată dinților temporari este una dintre cele mai mari provocări pe care le întâmpină părinții pacienților copii.
Atenția pe care trebuie sa o avem cu privire la menținerea dinților de lapte sănătoși este un aspect care continuă să ne preocupe, iar igienizarea corectă în mediul de acasă este unul dintre cei mai importanți pași ai unei dezvoltări armonioase pe termen lung și instituirea unor obiceiuri sănătoase încă de la o vârstă fragedă.
Igiena dentară este menținută atât prin igienizare dentară acasă, cât și in igienizări profesionale în cabinetul stomatologic, precum periajul profesional, airflow sau detartraj. Igienizarea dentară la copii este diferită față de cea a adulților, structura dinților fiind și ea diferită. De asemenea, de multe ori în cazul celor mici apar probleme dentare diferite față de cele ale adulților, precum colorațiile date de bacterii cromogene, care au nevoie de o rutină de îngrijire personalizată pentru curățarea dinților, atât acasă cât și în cadrul vizitelor la stomatologul pediatru.
Impactul pe termen lung al unei igiene dentare incorecte se reflectă, printre altele, și în carii pe dinții permanenți, deoarece caria dentară este o boală infecțioase, cea mai răspândită din lume. Atunci când apar primii dinți permanenți, în jurul vârstei de 6 ani, ei sunt incomplet mineralizați, fiind expuși atacului carios cu atât mai mult dacă dinții de lapte din vecinătate prezintă carii.
Periajul corect al dinților de lapte
O igienă orală de acasă care constă în periaj dentar de două ori pe zi, instituită chiar de la apariția primului dinte, previne nu doar apariția demineralizărilor și a cariilor, ci și toate problemele care urmează după apariția acestor probleme dentare, precum durerile, infecțiile sau pierderea dinților. Copiii și adolescenții cu comportamente bune de igienă orală pot deveni adulți cu aceleași comportamente.
Tehnica corectă de periaj acasă nu poate fi efectuată de cei mici până la vârsta școlară, fiind nevoie de intervenția părinților, la inceput (primii 4-5 ani) prin efectuarea periajului în totalitate, apoi prin supravegherea și controlul efectuării unui periaj corect de către cel mic.
Igienizarea efectuată de cei mici trebuie supravegheată îndeaproape deoarece de multe ori ei nu reușesc să ajungă pe toate suprafețele dinților, acumulându-se placă bacteriană în zonele respective și respectiv crescând riscul de a dezvolta carii, chiar dacă cei mici se spală pe dinți. Placa dentară vizibilă a fost un indicator mai fiabil al obiceiurilor de igienă dentară decât informațiile furnizate de mame în timpul ianamnezei. Prin urmare, programele preventive pentru copiii mici sunt cruciale, în special cei cu risc de carie dentară.
În cazul periajului efectuat cu o periuță dentară manuală, mișcările de periaj trebuie efectuate dinspre gingie spre dinte, cu o presiune controlată, dar fermă, pentru a putea îndepărta placa bacteriană fără sa rănim gingiile. Periuța electrică, pe de altă parte, necesită doar aplicarea capărului pe suprafața dinților, menținând o presiune moderată timp de o secundă pe fiecare suprafață a dinților.
Alegerea periuței și a pastei de dinți potrivite pentru igiena dentară a copiilor
Pasta de dinți joacă un rol foarte important în prevenția apariției cariilor, fiind necesară prezența fluorului încă de la început. Până la vârsta de 6 ani este necesară o concentrație de fluor de 1000ppm (părți pe milion), după această vârstă, odată cu apariția dinților permanenți, fiind recomandată pastă de dinți cu 1450 ppm, la fel ca și în cazul adulților.
În momentul de față printre pastele de dinți care au concentrații adecvate de fluor pentru grupa de vârstă 0-6 ani (cu 1000 ppm fluor), am găsit în țara noastră următoarele produse: Elmex, Lacalut Baby, Aquafresh Splash, Oral-B Kids, Curasept Biosmalto Baby-Kids,Elgydium Kids, Vademecum Junior.
Pentru grupa de vârstă 6+ ani poate fi folosită orice pastă de dinți cu 1450 ppm fluor, exceptând pastele de dinți destinate albirii, însă există și paste de dinți cu această concentrație de fluor destinate copiilor, gustul fiind mai puțin mentolat și implicit mai agreat de către copii, iar aici menționez Elmex 6-12 ani, Curaprox Kids 6+ și Curasept Kids.
Ața dentară este un mijloc de igienizare care completează periajul dentar și trebuie utilizată încă de la apariția primelor contacte dintre dinți, pentru a îi obișnui pe cei mici treptat cu senzația și procedeul în sine încă de când nu avem o dentiție completă care să presupună un timp mai îndelungat de igienizare. Ața dentară ajută la indepartarea particulelor de mâncare și a plăcii din zonele în care periuța de dinți nu poate ajunge. Copiii trebuie învățați cum să folosească ața dentară corect și supravegheați până când o pot face independent.
Alte produse pe care le recomandăm celor mici sunt cele destinate remineralizării, precum GC Tooth Mousse, GC MI+ Paste sau crema de remineralizare fără proteină din lapte de vacă, R.O.C.S. Acestea completează igiena dentară aducând un plus de minerale care ajută atât în tratamentul unor afecțiuni precum demineralizarea sau sindromul de hipomineralizare (MIH).
În cazul copiilor foarte mici (0-2 ani), igienizarea acasă poate fi efectuată mai ușor și în afara băii, precum în camera cu jucării sau chiar în pătuț, pentru a face toată experiența mai ușoară pentru ei, să o transformăm într-un joc. Pentru a putea face igienizarea mai prietenoasă pentru cei mici și tehnologia vine în ajutorul nostru cu diverse aplicații pe care părinții le pot descărca și care fac periajul dentar interactiv și amuzant. Au fost găsite 11 jocuri au fost clasificate drept jocuri care vizează igiena orală, însă un total de 284 de aplicații au fost identificate în Play Store®, cu predominanță pentru activități legate de sfera stomatologică.
Prima vizită la stomatolog și detartrajul la copii
Încă de la apariția primului dinte de lapte este recomandat controlul stomatologic pediatric, atât pentru acomodarea celor mici la mediu cât și pentru ca părinții să poată beneficia de consiliere în privința efectuării unui periaj corect și complet, cu produse adecvate vârstei bebelușului. Următoarele controale se pot efectua la intervale variabile, de la 1,5 luni până la 6 luni, în funcție de afecțiunile dentare ale copilului sau obiceiurile alimentare ori de igienă.
Menținerea sănătății orale bune este o parte esențială a bunăstării generale a unui copil, iar curățarea dentară profesională joacă un rol semnificativ în realizarea acestui lucru. Aceste curățări sunt mai mult decât o procedură de rutină; sunt esențiale pentru prevenirea problemelor dentare, educarea copiilor cu privire la igiena orală și promovarea atitudinilor pozitive față de îngrijirea dentară. Acest eseu explorează importanța curățărilor profesionale pentru copii, evidențiind beneficiile acestora în prevenirea cariilor, promovarea obiceiurilor sănătoase și asigurarea sănătății dentare pe termen lung.
Igienizările profesionale servesc și ca o oportunitate educațională pentru copii. Stomatologii pediatrii oferă informații prețioase despre tehnicile adecvate de periaj și ață dentară, adaptate vârstei și abilităților copilului. Această ghidare îi ajută pe copii să înțeleagă importanța igienei bucale zilnice și îi împuternicește să își asume responsabilitatea pentru propria îngrijire dentară. În plus, igieniștii pot discuta despre impactul dietei asupra sănătății dentare, încurajând copiii să facă alegeri alimentare mai sănătoase.
Unul dintre beneficiile principale ale detartrajului este eficacitatea sa în prevenirea cariilor. Oricât am încerca să evităm, copiii consumă adeseori gustări și băuturi dulci, ceea ce poate duce la acumularea plăcii bactriene pe dinți. Chiar și cu periajul obișnuit, poate fi dificil pentru copii să curețe fiecare suprafață în mod eficient, permițând tartrul să se acumuleze în timp. Detartrajul dentar îndepărtează această acumulare, reducând semnificativ riscul apariției cariilor. Abordând placa și tartrul înainte ca acestea să provoace probleme, părinții se pot asigura că copiii lor își mențin dinții sănătoși.
Detartrajul oferă numeroase beneficii pentru copii, de la prevenirea cariilor și promovarea sănătății gingiilor până la furnizarea de educație privind igiena orală și promovarea experiențelor dentare pozitive. Încorporând scalarea în controalele dentare regulate, părinții își pot ajuta copiii să dezvolte zâmbete puternice și sănătoase și să le insufle obiceiuri pe tot parcursul vieții care susțin bunăstarea generală.
Importanța vizitelor de acomodare la medicul stomatolog
Controalele periodice au și ele o importanță deosebită pentru a îi obișnui pe cei mici cu jocuri și activități care să le facă relația cu stomatologi una plăcută și pe viitor. Totodată, multe probleme dentare pot fi prevenite sau stopate, în cadrul vizitei la stomatologul pediatru, prin tratamente non-invazive sau minim invazive. Dovezile disponibile în literatură dar și în practica de zi cu zi sugerează că sigilanții, spre exemplu, sunt eficienți și siguri pentru a preveni sau opri progresia leziunilor carioase necavitare în comparație cu dinții fără sigilanți sau lacuri cu fluor.
Vizitele regulate la stomatologie pot ajuta la reducerea anxietății legate de îngrijirea dentară. Prin crearea unei rutine de vizita la dentist, copiii învață că aceste întâlniri sunt o parte normală a vieții. Dentiștii și igieniștii care lucrează în mod special cu copiii folosesc adesea un limbaj prietenos și un mediu de sprijin, făcând experiența mai plăcută. Atunci când copiii asociază vizitele la stomatologie cu experiențe pozitive, este mai probabil să continue să acorde prioritate sănătății orale până la vârsta adultă.
În concluzie, controalele stomatologice regulate sunt esențiale pentru sănătatea bucală a copiilor, servind mai multe scopuri care se extind dincolo de simplele examinări. Ele joacă un rol crucial în prevenirea cariilor, monitorizarea creșterii și dezvoltării, educarea copiilor despre igiena orală și stabilirea obiceiurilor dentare pozitive. Prin prioritizarea acestor vizite, părinții își pot ajuta copiii să-și păstreze zâmbetele sănătoase și să insufle un sentiment de responsabilitate față de îngrijirea lor dentară. Investiția în controale dentare regulate este o investiție în bunăstarea generală a unui copil.
Igiena dentară este un aspect vital al sănătății și bunăstării generale a unui copil. Prin insuflarea devreme a obiceiurilor bune, părinții își pot ajuta copiii să-și păstreze un zâmbet sănătos pentru anii următori. Periajul regulat, folosirea aței dentare, alimentația sănătoasă și vizitele de rutină la stomatologie sunt toate componentele esențiale ale unei rutine solide de îngrijire orală. Cu puțină creativitate și încurajare, părinții pot face din igiena dentară o parte distractivă și integrantă a vieții de zi cu zi a copilului lor.
Călătoria spre un zâmbet frumos și o dentiție sănătoasă nu trebuie să fie una anevoioasă! Regulile de igienă orală aplicate chiar dinainte apariția primilor dinți temporari pot preveni problemele de sănătate ale celui mic într-un mod simplu și la îndemâna dumneavoastră!
Noi vă stăm alături pentru a putea reuși să construim un viitor strălucitor pentru dinții celor mici! – Dr. Ana Păvălan, Medic Stomatolog Pediatru DENT ESTET 4 Kids & Teens Craiova
Bibliografie:
Elkhodary HM, Abdelnabi MH, Swelem AA, Sabbagh HJ, El Meligy OAES, Talaat IM, Abdellatif EB, Khader Y, Al-Batayneh OB, Al-Khanati NM, Nurelhuda NM, Alhabli S, Mostafa MH, Qureshi S, Qureshi N, Yousaf MA, Taha D, Marafi YF, Al Harrasi SN, Al-Rai S, Gomaa N, Mattar H, Bakhaider HA, Samodien B, Lố H, El Tantawi M. Individual, familial and country-level factors associated with oral hygiene practices in children: an international survey. BMC Oral Health. 2023 Jan 30;23(1):50. doi: 10.1186/s12903-023-02746-0. PMID: 36710323; PMCID: PMC9885580.
Morais ER, Vergara CMAC, Brito FO, Sampaio HAC. Serious games for children’s oral hygiene education: an integrative review and application search. Cien Saude Colet. 2020 Aug 5;25(8):3299-3310. Portuguese, English. doi: 10.1590/1413-81232020258.11782018. PMID: 32785561.
Azevedo MS, Romano AR, Costa VP, da Linhares GS, Lamas RR, Cenci MS. Oral Hygiene Behavior in 12- to 18-month-old Brazilian Children. J Dent Child (Chic). 2015 Sep-Dec;82(3):128-34. PMID: 26731247.
Wright JT, Tampi MP, Graham L, Estrich C, Crall JJ, Fontana M, Gillette EJ, Nový BB, Dhar V, Donly K, Hewlett ER, Quinonez RB, Chaffin J, Crespin M, Iafolla T, Siegal MD, Carrasco-Labra A. Sealants for preventing and arresting pit-and-fissure occlusal caries in primary and permanent molars: A systematic review of randomized controlled trials-a report of the American Dental Association and the American Academy of Pediatric Dentistry. J Am Dent Assoc. 2016 Aug;147(8):631-645.e18. doi: 10.1016/j.adaj.2016.06.003. Erratum in: J Am Dent Assoc. 2017 Apr;148(4):210. doi: 10.1016/j.adaj.2017.02.003. PMID: 27470524.
Be First to Comment