Asociația Americană de Stomatologie Pediatrică (AAPD) recunoaște inhalosedarea ca o metodă de sedare conștientă, sigură și eficientă, folosită și în stomatologia pediatrică, cu scopul de a relaxa copilul și de a-i crește gradul de cooperare, realizând astfel tratamente complexe, fără ca acesta să simtă durere sau anxietate.
Ce este inhalosedarea?
Inhalosedarea, sau sedarea conștientă inhalatorie, folosește un amestec de oxigen și protoxid de azot, care va fi inhalat cu ajutorul unei măscuțe aplicate pe nasul copilului, spre deosebire de sedarea profundă, unde administrarea se face pe cale venoasă. În timpul inhalosedării, copilul rămâne treaz, își păstrează căile respiratorii deschise și răspunde satisfăcător la stimuli tactili și la comenzile verbale.
Protoxidul de azot este un gaz cu un miros ușor dulceag, incolor, neiritant și sigur, deoarece nu se metabolizează la nivel hepatic, ci se elimină ulterior la nivel pulmonar, astfel că nu rămâne în organism. Acesta are rol anxiolitic, scade pragul durerii și reflexul de vomă.
Este important de știut că inhalosedarea nu înlocuiește anestezia locală dentară, ci ajută pacientul să nu simtă durere în momentul în care aceasta este efectuată.
Tehnica inhalosedării
– Copilul este așezat pe scaun, într-o poziție orizontală, iar toate etapele îi sunt explicate. Apoi i se pune măscuța pe nas (copiii care fac aerosoli asociază această măscuță cu cea de acasă).
– I se administrează, cu ajutorul măscuței, oxigen 100% timp de 2-3 minute până la 5 minute (îl asemănăm cu „aerul de munte”) și i se cere copilului să respire doar pe nas.
– Ulterior, se începe administrarea treptată a protoxidului de azot.
– După câteva minute, când protoxidul de azot începe să își facă efectul, copilul se relaxează și pot fi realizate tratamentele stomatologice. Se poate administra anestezie locală, deoarece inhalosedarea scade pragul durerii. De asemenea, se pot lua amprente dentare în vederea aplicării unui aparat dentar, fără ca pacientul copil să mai aibă reflexul de vomă.
– Pe toată durata tratamentului stomatologic, copilul păstrează legătura verbală cu medicul stomatolog, iar saturația de oxigen și pulsul sunt monitorizate cu ajutorul unui pulsoximetru.
– La finalul tratamentului stomatologic, concentrația de protoxid de azot este redusă treptat.
– Copilul va respira oxigen 100% timp de încă 5 minute.
Este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 2 ore înainte de ședința cu inhalosedare și să nu bea apă sau alte lichide cu o oră înainte.
Avantajele tehnicii de inhalosedare:
– Ameliorează teama și reduce anxietatea copilului în timpul tratamentelor stomatologice.
– Efectul gazului apare în câteva minute, astfel că nu sunt necesare ședințe foarte lungi în cabinet.
– Efectul gazului dispare rapid, copilul revenindu-și în scurt timp și putându-și relua activitățile.
Totuși, deoarece în timpul inhalosedării copilul este așezat într-o poziție aproape orizontală, este recomandat ca părintele să-l monitorizeze câteva ore, deoarece poate resimți o ușoară amețeală.
Beneficiile inhalosedării:
– Scăderea reflexului de vomă, motiv pentru care inhalosedarea este recomandată copiilor cu reflex accentuat de vomă sau în timpul luării amprentelor dentare, necesare aplicării unui aparat dentar ulterior.
– Reducerea pragului durerii: inhalosedarea permite utilizarea unei cantități mult mai mici de soluție anestezică decât în mod normal.
– Cooperare sporită: copilul rămâne cooperant pe toată durata ședinței, permițând realizarea tratamentelor complexe.
– Conștiență continuă: copilul este tot timpul conștient, vorbind cu medicul și răspunzând la întrebări.
Când este recomandată inhalosedarea?
Inhalosedarea este frecvent utilizată în stomatologia pediatrică, iar AAPD (Asociația Americană de Stomatologie Pediatrică) o recomandă în următoarele situații:
– copilul este anxios, se teme să meargă la medicul stomatolog și nu acceptă efectuarea tratamentelor;
– copilul a avut o experiență traumatizantă;
– copilul de vârstă mică își pierde răbdarea rapid și nu acceptă finalizarea tratamentului;
– copilul are fobie de sunete sau de instrumentele din cabinet;
– copilul necesită mai multe tratamente stomatologice dureroase, ce implică anestezie locală;
– în cazul copiilor cu nevoi speciale.
Ce riscuri presupune inhalosedarea?
Inhalosedarea este o metodă sigură de sedare conștientă atâta timp cât sunt respectate concentrațiile de gaz și este realizată o anamneză prealabilă a copilului. Protoxidul de azot nu se metabolizează la nivel hepatic, nu rămâne în organism și este eliminat la nivel pulmonar.
Contraindicații pentru inhalosedare:
– pacienții cu vârstă mai mică de 4 ani;
– pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice sau de natură infecțioasă;
– pacienții care nu pot respira pe nas (de exemplu, răceală, deviație de sept, polipi, rinită alergică etc.);
– pacienți cu deficit de vitamina B12;
– pacienți cu traumatisme craniene recente;
– pacienți cu afecțiuni ale urechii (de ex., otite) recente;
– pacienți claustrofobi care nu acceptă masca pe nas;
– pacienți cu tulburări obsesiv-compulsive;
– pacienți cu tulburări de comportament care nu acceptă masca sau refuză să se așeze pe scaunul dentar;
– pacienți cu afecțiuni psihiatrice;
– pacienți cu operații oftalmologice recente;
– pacienți cu ocluzii intestinale/pneumotorax.
Recomandări pentru părinți:
Medicii pedodonți recomandă părinților să le explice copiilor, acasă, despre folosirea măștii, despre faptul că aceasta va fi așezată pe nas (pot exersa cu masca de aerosoli, dacă au una acasă) și că vor trebui să respire doar pe nas, descriindu-le și senzația de relaxare pe care o vor simți („senzația de a pluti pe un nor”). Protoxidul de azot este un gaz ilariant și mulți copii consideră întreaga ședință amuzantă, deoarece le provoacă zâmbete și îi ajută să nu mai simtă nimic neplăcut. Este important de reținut că pacientul va fi treaz, păstrându-și reflexele în permanență.
„Recomand ca inhalosedarea să fie folosită la copiii de vârstă mică atunci când urmează să li se administreze prima lor anestezie sau când este necesar un tratament mai complex, precum și la copiii anxioși sau temători, pentru a le oferi o experiență plăcută în cabinetul stomatologic, astfel încât să revină cu încredere pe viitor”, explică dr. Alexandra Nițu, medic stomatolog DENT ESTET 4 KIDS.
Bibliografie:
– www.aapd.com
-Compendiu de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Prof. Dr. Alexandru Bucur
– McDonald and Avery’s Dentistry for the Child and Adolescent 11th Edition
Be First to Comment