Press "Enter" to skip to content

Expoziția „Amintiri de la bunici”, la Complexul Muzeal Arad

Complexul Muzeal Arad a deschis pentru publicul arădean o expoziție mai aparte, plină de căldură și nostalgie, cu obiecte din colecțiile personale ale angajaților muzeului.

În cadrul expoziției „Amintiri de la bunici” sunt prezentate publicului larg ștergare, scoarțe țărănești, costume populare, icoane, fotografii, cărți, ceasuri, monede, obiecte utilizate în gospodărie, din diverse zone ale țării – Galați, Botiza, Baia Mare, Cluj, Ferendia (județul Timiș) – și din județul Arad, de la Văsoaia, Târnova, Pâncota, Șilindia, Bocsig, Iercoșeni, Nădlac, Arad.

Expoziția este deschisă în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii / Complexul Muzeal Arad (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor) până în luna martie a anului viitor, program de vizitare de marți până duminică, între orele 09.00-17.00 (ultima intrare: 16.30).

Text oferit de dr. Camelia Patko, muzeograf:

Tradițiile, obiceiurile… cuvinte cu greutate, care ne ating pe toți, în ungherele cele mai ascunse ale sufletului. Ce sunt acestea? Poate ne-am întrebat la un moment dat. Putem să încercăm, să dăm o definiție scurtă. Tradițiile, obiceiurile sunt un mănunchi de datini și credințe care sunt împământenite în cadrul unor grupuri și sunt transmise din generație, în generație, prin viu grai, constituind o trăsătură specifică, pentru fiecare grup social. Toate acestea, au o semnificație profundă față de viața omului, de relațiile acestuia cu natura, cu lumea înconjurătoare. Se reflectă în port, jocuri, cântece, obiecte utilizate zi de zi etc. Cum au ajuns acestea la noi? Foarte simplu, prin cei care ne-au fost mentori din fragedă pruncie: străbunici, bunici, părinți.
Vizitatorii noștri, care vor reuși să treacă pragul muzeului până în 29 martie 2025, vor vedea în sala în care sunt găzduite expozițiile temporare, o expoziție mai aparte, plină de căldură și nostalgie, intitulată Amintiri de la bunici.
Sunt prezentate publicului larg: ștergare, scoarțe țărănești, costume populare, fotografii, ceasuri, monede, obiecte utilizate în gospodărie ce au aparținut unor bunici din diverse zone ale țării.
Prin intermediul exponatelor, propunem o călătorie de la vărsarea Siretului în Dunăre, în nordul țării la Botiza, Baia Mare, Cluj, apoi la Ferendia în Banat, mai departe la Văsoaia, Târnova, Pâncota, Șilindia, Bocsig, Iercoșeni, Nădlac, Arad. Astfel, tradițiile românești se vor împleti cu cele ungurești, slovăcești și germane, rezultând un încântător mixt cultural.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *