Press "Enter" to skip to content

“Moș Nichifor”, cu Marcel Iureș, la FITCA25

Festivalul Internațional de Teatru Clasic continuă duminică, 17 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului arădean, cu spectacolul “Moș Nichifor”, în regia lui Alexandru Dabija.

Moș Nichifor, după „Moș Nechifor Coțcariul” de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, costumele Manuela Pungan, Teatrul ACT, București

Distribuția: Marcel Iureș și Ruxandra Maniu

Sinopsis

„Moș Nichifor” este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații. Vom putea urmări confruntarea între două feluri de a vedea lumea: „una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei”, transmite echipa care a gândit punerea în scenă.

Spectacolul este realizat după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, povestire publicată în revista „Convorbiri literare” la 1 ianuarie 1877 și al cărei început ne introduce într-un spațiu ce ne cucerește prin replici pline de umor între care au fost strecurate gânduri filosofice.

„Moș Nichifor nu-i o închipuire din povești, ci e un om ca toți oamenii; el a fost odată, când a fost, trăitor din mahalaua Țuțuenii din Târgul Neamțului, dinspre satul Vânătorii Neamțului. (…) Moș Nichifor era harabagiu. Căruța lui, deși era ferecată cu teie, cu curmeie, însă era o căruță bună, încăpătoare și îndemânatică. (…)Moș Nichifor nu era dintre aceia care să nu știe „că nu-i bine să te pui viziteu la cai albi și slugă la femei”; el știa și aceasta, dar iepele erau ale lui, și, când le grijea, grijite erau, iar când nu, n-avea cine să-i bănuiască. Moș Nichifor fugea de cărăușie, de-și scotea ochii; el se ferea de ridicături, pentru că se temea de surpătură.”

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *