Press "Enter" to skip to content

Filmele lunii februarie la Cinema Arta. PROGRAM

Programul lunii februarie aduce la “Arta” premiere, club de film, filme experimentale, animații, dar și o selecție a celor mai apreciate filme ale anului 2019.

Joi, 6 februarie, ora 19.00

Fortăreața (Cehia)

Regia: Lukás Kokes, Klára Tasovská

Durata: 70 minute

Sinopsis

Fortăreața ne oferă o imagine revelatoare asupra vieții și a lipsei de perspective pentru omul obișnuit din Transnistria. Filmul descrie agonia zilnică, discretă, a acestui parc de distracții comunist, sculptat în ciment și împodobit cu seceri și ciocane. Și totuși, alegerile prezidențiale descrise în film reușesc să pună capăt celor 20 de ani de putere ai lui Igor Smirnov. Va duce oare acest lucru spre o viață mai bună?

Vineri, 7 februarie, ora 19.00

Balanța (România)

Regia: Lucian Pintilie

Cu: Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu

Durata: 105 minute

Sinopsis

București, anul 1988. Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate.
Nela pleacă în provincie, unde a fost repartizată la o școală. Îl întâlnește pe Mitică, un doctor la spitalul local care, ca și ea, nu acceptă compromisurile și e plin de visuri și optimism. Cei doi îi deranjează pe toți cei din jur cu atitudinea lor dar vor reuși să facă față provocărilor vieții, de parcă ar fi fost atinși de grația divină.

Sâmbătă, 8 februarie, ora 18.00

Latte și cristalul fermecat (SUA)

Regia: Mimi Maynard, Regina Welker, Nina Wels

Cu: Ashley Bornancin, Danny Fehsenfeld, Leslie La’Raine

Durata: 81 minute

Sinopsis

Curaj, încăpățânare, prietenie, loialitate – nimic nu e străin de mititica aricioaică Latte când are de recuperat cristalul fermecat care va alunga seceta din ținutul ei și al prietenilor ei!

Vineri, 14 februarie, ora 19.00

Valan – Valea Îngerilor (Ungaria)

Regia: Béla Bagota

Cu: Csaba Krisztik, András Hatházi, Júlia Nyakó, László Mátray, Tollas Gábor

Durata: 98 minute

Sinopsis

Péter (Krisztik Csaba) este un polițist sub acoperire dintr-un oraș mare, specializat în combaterea traficului de carne vie: filmul îl surprinde într-o primejdioasă descindere într-un bordel clandestin, una care se lasă cu focuri de armă. Însă Peter are o dramă în spate: sora sa Juli a dispărut fără urmă în 1989, în timpul evenimentelor tulburi din luna decembrie a acelui an, atunci când se știe că în zonele maghiare populația locală a atacat miliția comunistă, asociind-o cu regimul ceaușist (evenimentul este surprins în film într-un flashback).

Sâmbătă, 15 februarie, ora 19.00,

Gesturi de rezistență

Regia: Olga Ștefan

Durata: 60 minute

Sinopsis

Filmul aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: capitolul 1: Rezistența armată, capitolul 2: Rezistența civilă / politică, capitolul 3: Rezistența prin artă , capitolul 4: Rezistența prin solidaritate.

Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de
astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

Vineri, 21 februarie, ora 19.00

Dumnezeu există și numele lui este Petrunya (Macedonia de Nord / Belgia / Slovenia / Franța / Croația)

Regia: Teona Strugar Mitevska

Cu: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski, Stefan Vujisic, Violeta Shapkovska

Durata: 100 min

Sinopsis

În Stip, un orășel din Macedonia, în fiecare ianuarie, de Bobotează, preotul paroh aruncă o cruce de lemn în râu și sute de bărbați se întrec să o găsească, ca să aibă noroc tot anul. Petrunya își dorește și ea să ia parte la această tradiție și își face capriciul cu prima ocazie, ba chiar reușește să apuce crucea înaintea celorlalți. Rivalii ei sunt furioși, lucrurile escaladează, dar Petrunija și-a câștigat crucea și nu va renunța la ea.

Sâmbătă, 22 februarie, ora 19.00

La limita de jos a cerului (România)

Regia: Igor Cobileanski

Cu: Igor Babiac, Sergiu Voloc, Ela Ionescu, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu

Durata: 82 minute

Sinopsis

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăiește într-un orășel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăște după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să își găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubește urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să își schimbe viața în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă.

Vineri, 28 februarie, ora 19.00

Tipografic majuscul (Romînia)

Regia: Radu Jude

Cu: Șerban Pavlu, Ioana Iacob, Bogdan Zamfir, Șerban Lazarovici

Durata: 128 minute

Sinopsis

Tipografic Majuscul pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeaşi perioadă.

 

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *