Press "Enter" to skip to content

„Sistemul Perfect”, cu Monica Davidescu și Aurelian Temișan, se joacă la Arad

Spectacolul „Sistemul Perfect” se va juca la Arad în luna aprilie.

Spectacolul se va juca, în premieră la Arad, în 23 aprilie,de la ora 19.00,  la Teatrul „Ioan Slavici”.

Piesa de teatru/comedie „Sistemul Perfect” este o adaptare după „Sistemul Ribadier”, o savuroasă comedie în trei acte de Georges Feydeau și Maurice Hennequin, interpretată pentru prima dată în noiembrie 1892.

Tema principală o reprezintă stratagema unui soț de a scăpa din casa conjugală, hipnotându-și soția.

Regretatul nostru artist și regizor Ion Caramitru și-a dorit sa regizeze această piesă și ca o coincidență, un alt regizor cu rădăcini aromâne, Toma Enache va pune în scenă piesa autorului, Georges Feydeau, ce este extrem de cunoscut la noi în țară pentru o altă capodoperă „La puce à l’oreille– Puricele în ureche”.

Georges Feydeau (1862–1921) a fost un dramaturg francez din perioada numită La Belle Époque, cunoscut pentru farsele și vodevilurile sale.

Distribuție:

Angèle — Monica Davidescu

Ribadier — Aurelian Temisan

Thommereux — Silviu Biris

Savinet (Sauvignion) — Ovidiu Cuncea

Gusman — Cosmin Vîjeu

Sophie — Kira Hagi

Biletele se pot achiziționa online, aici.

După moartea lui Feydeau în 1921, piesele sale au suferit de ani de uitare, până când interesul pentru ele a reînviat în anii 1940. Le Système Ribadier a fost repus în scenă în 1963 într-o producție regizată de Jacques François .

Revista online „Les Archives du Spectacle” consemnează că până acum s-au jucat 15 producții diferiteale piesei la Paris și alte orașe ale Franței,inclusiv o producție din 2007 la Théâtre Montparnasse, care a fost filmată pentru televiziune si alte zeci de adaptari în toata lumea.

De-a lungul timpului, piesa a fost preluată și prezentată cu succesla cele mai de succes teatre din lume. Prima data la Berlin în 1893.

O adaptare în engleză, „His Little Dodge” a fost prezentată la Londra în 1896 rulând 81 de reprezentații. Aceeași versiune a fost dată la New York în anul următor de compania lui Edward E. Rice . O adaptare cu numele „Sistemul lui Monsieur Rebadier” a fost oferită publicului în SUA, în 1979, cu Roderick Cook în rolul lui Ribadier.

O versiune din 2009 cu titlul „Where There’s a Will”, a fost prezentată într-un turneu britanic având semnată regia de marele regizor britanicSir Peter Reginald Frederick Hall, având recenzii foarte călduroase. Pană în prezent piesa s-a jucat cu succes pe toate meridianele lumii.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *