Festivalul Zile și Seri de Literatură „Ștefan Aug. Doinaș” (SAD), aflat la ediția a VI-a, a fost inițiat la Arad, în 2015, de scriitoarea și profesoara Lia Faur. Anul acesta se va desfășura online, pe pagina oficială a festivalului https://www.facebook.com/festivaldoinas/ și va avea o formulă nouă.
Mesajul pe care îl transmite festivalul SAD – 2020 este despre solidaritate și conservarea frumuseții umane în aceste luni de izolare. Toți ne-am refugiat în cultură, iar cultura este cea mai lovită de criză. Scriitorii și artiștii invitați fac un gest de voluntariat cultural în vremea pandemiei. Organizatorii transmit, astfel, un mesaj instituțiilor de cultură că își doresc ca fondurile ce le-ar fi fost destinate celor peste 200 de artiști invitați, în condițiile unui festival real și nu virtual, și altor mii de artiști care fac gesturi caritabile în aceste luni, să fie direcționate către spitale și centre de bătrâni sau educația copiilor din zone defavorizate.
Evenimentul se va desfășura în 1 și 2 mai 2020, începând cu ora 11.00, și vor fi două zile și seri de literatură bună, muzică și artă. Participă în jur de 200 de artiști, cu înregistrări video, poeți (Magda Cârneci, Radu Vancu, Rodica Draghincescu, Diana Geacăr, Șerban Foarță, Svetlana Cârstean, Ștefania Mihalache, Ioana Nicolae, Alina Purcaru, Radu Vancu, Elena Vădăreanu), prozatori (Tatiana Țîbuleac, Bogdan Alexandru Stănescu, Doina Ruști, Dumitru Crudu, Cezar Paul-Bădescu, Cristian Fulaș, Paul Gabor), critici literari (Simona Preda, Alina Purcaru, Dana Pîrvan), actori de la diverse teatre din țară (Arad, Timișoara, Sibiu, Iași, Suceava), care vor recita poeme de Ștefan Aug. Doinaș, scriitori care mai au și alte talente artistice pe lângă scris (grafică, muzică, fotografie), muzicieni, care înregistrează în sufrageria sau grădina lor o piesă pentru festival (Bobo Burlăcianu, Teo Milea, Adrian Naidin, Laura Guarch Music, New Vegas Show, Cristi Rangu (Odyssey), Jurjak, Bogdan Mezofi (Grimus), Ricardo Caria, Juan Nadal Girona, Nicolae Szekely ș.a.).
S-au alăturat evenimentului scriitori din: Ungaria (Zita Iszó, Péter Závada), Polonia (Ilona Witkowska), Cehia (Tomas Mika), Slovacia (Olga Glustikova), Bulgaria (Dimana Ivanova), Republica Moldova (Maria Pilchin), Tunisia (Aymen Hacen, Monia Boulila), Spania (Enrique Javier Nogueras), SUA (Andrei Codrescu, Carmen Firan).
Implicarea sudenților tunisieni, care învață la Lectoratul Român din Tunis, în organizare și lectura unor poeme este o noutate, de asemenea.
Se dorește promovarea editurilor (cele care au răspuns invitației) sau a unor voluntariate culturale.
Un alt aspect al festivalului este acordarea unor premii în cărți (Editura Polirom, Brumar, Paralela 45, Nemira și altele care se vor alătura) pentru cele mai expresive înregistrări video (text și imagine).
Partenerii morali ai festivalului sunt PEN, Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis, Ambasada României la Tunis, Lectoratul Român din Tunis (ILR București), Maraton de Poezie online, Casa de Poezie Link, TRILL, Grupul de Inițiative Culturale (Arad).
Echipa celor cinci organizatori (Lia Faur, Toni Chira, Antonia Mihăilescu, Savu Popa și Sorina Rîndașu) este susținută cu traduceri, recomandări, regie și montaj, de o echipă extinsă formată din oameni de cultură sau prieteni, care au înțeles necesitatea unui astfel de eveniment într-o perioadă dificilă pentru noi toți.
Be First to Comment