Press "Enter" to skip to content

Mozart și Liszt, live de la Filarmonica Arad

Un medalion Wolfgang Amadeus Mozart și un medalion coral Franz Liszt vor fi transmise, LIVE, la Televiziunea Arad, de la Filarmonica din Arad.
Joi, 25 martie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE de la Filarmonica Arad / Televiziunea Arad
Medalion Wolfgang Amadeus Mozart
Dirijor: Cristian Neagu
Program
Uvertura la opera – Răpirea din serai K. 384
Serenada nr. 9 în re major K. 320 – Posthorn
Filarmonica Arad propune un final de Martie mozartian! O uvertură de o extraordinară popularitate, Răpirea din serai, și o serenadă, pe care o cuprinde pentru prima oară în stagiunile sale clasice.
“Posthorn, ultima serenadă salzburgheză, partitura destinată în vara anului 1779 ceremoniei de absolvire organizată de Universitatea din Salzburg, este surpriza pe care le-o rezervăm tuturor celor care iubesc muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart. Cu o alură simfonică incontestabilă, ancorată într-o tonalitate dragă compozitorului, re majorul, serenada Posthorn deține întregul potențial expresiv al muzicilor sale festive, evadând însă din spațiul ceremonial prin resursele ludicului și ale imaginației.
Semnalele cornului de poștalion, cele care particularizează serenada K.320, ne îndeamnă să nu uităm că este o partitură a divertismentului, o muzică temperamentală și sugestivă, din seria celor mai inspirate și pline de imaginație”
Evenimentul se va desfășura fără public și va fi transmis în direct pe canalul TVARAD

Joi, 1 aprilie, ora 19.00 – Transmisiune LIVE de la Filarmonica Arad / Televiziunea Arad

Medalion coral Franz Liszt
_Pater noster, Ave Maris Stella, Via Crucis_ reprezintă expresiile cele mai profunde ale artei religioase lisztiene, o artă care nu îi mai aparține pianistului virtuoz și nici personalității covârşitoare, care prin ideile sale revoluționare a influenţat întreaga cultură muzicală a continentului, ci naturii sale mistice, exteriorizată în ultimele două decenii de viață, odată cu alegerea de a accede la cariera ecleziastică.
Via Crucis_, o sumă de meditații asupra Pătimirii Domnului pe drumul spre Golgota, de altfel cea mai importantă lucrare religioasa a lui Franz liszt, unică în repertoriul coral mondial este partitura principală a programului nostru de muzica sacră. I se alătură motetele _Pater noster_ și _Ave Maris Stella_, cele care sintetizează în porții concentrate, în câteva minute de muzică, paradoxul lisztian.
Evenimentul se va desfășura fără public și va fi transmis în direct pe canalul TVARAD

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *